Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Άνοιξη, τα φυτά ανθίζουν και έρχονται οι αλλεργίες

 
Μανώλης Καπάνταης
      Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
       τ. Δ/ντής Πράσινου 


Άνοιξη, τα φυτά ανθίζουν και έρχονται οι αλλεργίες

              Οι δρόμοι και οι αυλές στην πόλη μυρίζουν υπέροχα. Είναι η περίοδος που τα φυτά ανθίζουν και από αυτά, πρωτοστατούν οι πασχαλιές, οι τριανταφυλλιές και νεραντζιές. Όλες μαζί, αυτές οι μυρωδιές, με τα υπόλοιπα φυτά που ανθοφορούν, συνθέτουν «το ανοιξιάτικό αεράκι του επιταφίου» όπως λέει και ένας στίχος από το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι από την «Οδό ονείρων». Για κάποιους όμως αυτός ο τρόπος λειτουργίας της φύσης, είναι σαν να τους ταλαιπωρεί η τους τιμωρεί και δεν τους είναι και τόσο ευχάριστος  ο ερχομός της Άνοιξης. Είναι για τα εκατομμύρια από αυτούς των πολιτών, που είναι αλλεργικοί και που ενοχλούνται με την ανθοφορία των φυτών. Η Άνοιξη είναι η εποχή του χρόνου που φυσιολογικά συνοδεύεται με την εμφάνιση εποχικών αλλεργιών. 
             Τα τελευταία χρόνια, οι συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με το παρελθόν, καθώς λόγω της αλλαγής του κλίματος (περισσότερη ηλιοφάνεια και μεγαλύτερη διάρκεια καλοκαιρίας ), έχει σαν αποτέλεσμα τα φυτά να ανθίζουν νωρίτερα.Επιπλέον στη χώρα μας καλλιεργούνται και νέα είδη στα έργα πρασίνου όπως για παράδειγμα, τα καλλωπιστικά κυπαρίσσια (Cupressusarizonica, Cupressuslusitanica, Τhujaorientalis) που ανθοφορούν από το Φθινόπωρο έως και την Άνοιξη. Αν και δεν έχουν γίνει μελέτες στη χώρα μας που να αποδεικνύουν ποια από αυτά δημιουργούν αλλεργίες, έχει παρατηρη­θεί ότι από τότε που καλλιεργούνται ευρέως και σε άλλες περιοχές της ­Μεσογείου (π.χ. στη Μασσαλία), έχουν αυξηθεί οι αλλεργικές αντιδράσεις από τη γύρη τους.

Γιατί αυτά συμβαίνουν τόσο συχνά την άνοιξη;
Για τον  ίδιο λόγο που είναι υπεύθυνη για την ομορφιά η Άνοιξη είναι επίσης υπεύθυνη όπως προαναφέραμε και  για τη ταλαιπωρία εκατομμυρίων ατόμων στο κόσμο. Αυτό οφείλεται στη γύρη, τους μικροσκοπικούς γυρεόκοκκους που τα φυτά χρησιμοποιούν για την αναπαραγωγή τους.

Τι είναι η γύρη;
       Γύρη είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών (γυρεόκοκκοι) των Σπερματόφυτων. Στα φυτά που έχουν άνθη, οι γυρεόκοκκοι βρίσκονται στους ανθήρες των στημόνων και μεταφέρονται στη συνέχεια στον ύπερο, προκειμένου να γίνει η γονιμοποίηση του άνθους. Το πάχος των γυρεόκοκκων κυμαίνεται από 2,5 έως 250μm (μικρόμετρα).Η περίοδος κατά την οποία υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα γύρης στην ατμόσφαιρα και προκαλούνται περισσότερες αλλεργίες είναι από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο.
             Δεν μπορούμε λοιπόν να κατηγορήσουμε γι’ αυτή τη κατάσταση τα φυτά. Τα έντομα και ο άνεμος είναι συνηθισμένο φαινόμενο να μεταφέρουν καλώς η κακώς τη γύρη για την επικονίαση. Το ταξίδι αυτό είναι μεγάλης απόστασης. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει γύρη 640 χιλιόμετρα  μακριά από τη στεριά και τους τόπους παραγωγής,προς στη θάλασσα και σε υψόμετρο 3χλμ στην ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό απλά στην πόλη, στους χώρους πρασίνου η στην  περιοχή γύρω από το σπίτι του καθενός είναι φυσικό τα φυτά να διαδίδουν μεταφέροντας την γύρη τους και κάποιους να τους ενοχλεί. Ένα παράδειγμα για να προσδιορίσετε τη ποσότητα της γύρης που σας περιβάλλει φτάνει, αρκεί να γνωρίσετε ότι, ένα μόνο φυτό Αμβροσίας μπορεί να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο κόκκους την ημέρα.

Τι ακριβώς είναι μια αλλεργία;
Η αλλεργία είναι μια αντίδραση που προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα σκέφτεται ότι  μια κανονικά αβλαβή ουσία είναι επιζήμια για το σώμα. Οι αλλεργίες μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Με απλά λόγια,ας εξηγήσουμε. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κυκλοφορούν στο  αίμα και ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Αυτά σαρώνουν συνεχώς το σώμα σας για να αντιμετωπίσουν τα βακτήρια, τους ιούς, τη γύρη, τις κάθε λογής χημικές ουσίες και άλλους μικροσκοπικούς οργανισμούς που τυχόν θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη. Κανονικά, το ανθρώπινο σώμα αμύνεται κατά των επιβλαβών αντικειμένων, αλλά μερικές φορές το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε ήπια  πράγματα όπως σκόνη, η μούχλα ή γύρη. Το ανοσοποιητικό σύστημα λοιπόν έχει μεγάλες ποσότητες του αντισώματος που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE). Αυτό είναι ένα σύνθετο χημικό όπλο που επιτίθεται και καταστρέφει την εισβολή της ουσίας στο σώμα σας (δηλαδή, σκόνη, μούχλα, γύρη, κ.λ.π.) Κάθε αντίσωμα IgE στοχεύει ακριβώς ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο ή την ουσία που προκαλεί την αλλεργία.Η είσοδος της γύρης στην ρινική οδό κάποιου ο οποίος είναι αλλεργικός προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού του συστήματος.  Με τον τρόπο αυτό, φλεγμονώδεις χημικές ουσίες, όπως ισταμίνες, κυτοκίνες και των λευκοτριενίων, των οποίων η σύνθεση αυξάνεται σε απάντηση φλεγμονικών ερεθισμάτων. Οι ισταμίνες προκαλούν ρινική καταρροή και φαγούρα στα μάτια.

Εικόνα 2. Φώτο Μ. Καπάνταης

           Με τον όρο αεροαλλεργιογόνα, εννοούμε τις αλλεργιογόνες ουσίες που μέσω της εισπνοής προκαλούν όλη την πιο πάνω συμπτωματολογία.Η συντριπτική πλειοψηφία των αλλεργιογόνων είναι αερομεταφερόμενα στοιχεία, και περιλαμβάνουν σκόνη, γύρη, μούχλα και επιθήλια κατοικίδιων ζώων.
         Τα συμπτώματα της αλλεργίας τείνουν να είναι αυξημένα ειδικά τις μέρες όπου ο άνεμος σηκώνει τη γύρη και τη μεταφέρει μέσω του αέρα.
           Τις βροχερές μέρες από την άλλη, λόγω της βροχής μειώνεται η ποσότητα της γύρης γιατί τα αλλεργιογόνα, κατακάθονται στο έδαφος.
       Τα φυτά με σημασία για τους αλλεργικούς ασθενείς είναι τα αγρωστώδη, τα ζιζάνια ,το γκαζόν σημαντικός αριθμός δένδρων, πεύκο, ελιά, κυπαρίσσι, λεύκα, πλάτανος κ.α. Σημειώνεται ότι η ευαισθητοποίηση στην ελιά αφορά τις γύρεις του φυτού και όχι τα προϊόντα του όπως  λάδι, ελιές κ. α. Αναλυτικά περιγράφονται παρακάτω.
      Για τη διάγνωση της αλλεργίας, ο γιατρός σας, θα λάβει το ιατρικό ιστορικό της υγείας σας και θα σας δώσει να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Εικόνα 3. Από την τοποθεσία Fb/eleven

Τα κυριότερα αλλεργιογόνα φυτά στην Ελλάδα
Τα αίτια για τις αλλεργίες διακρίνονται κυρίως σε 2 κατηγορίες:
·       στα εξωοικιακά (γύρεις από δέντρα, φυτά, μύκητες)
·       και ενδοοικιακά (ακάρεα οικιακής σκόνης, επιθήλια κατοικίδιων ζώων (γάτας, σκύλου), κατσαρίδα, μύκητες).
Η αναφορά μας θα είναι, για τις αλλεργίες που προκαλούνται από τα φυτά. Η κατάταξη των κυριότερων υπεύθυνων γύρεων για την Ευρώπη που προέρχονται από τα αντίστοιχα φυτά γίνεται σε 3 ομάδες:
  • Τα αγρωστώδη (grasses)
  • Τους θάμνους – ζιζάνια – αγριοβότανα (weeds)
  • Τα δέντρα (trees)
Ήδη από τα μέσα του  Φεβρουαρίου αρχίζει η ανθοφορία των κυπαρισσοειδών και ακολουθεί η ανθοφορία των πεύκων. Κατά την ανθοφορία των πεύκων, καθώς είναι φυτά που η γονιμοποίησή τους εξαρτάται από τον άνεμο (ανεμογαμία για τη διαιώνιση του είδους),  παράγουν τεράστιες ποσότητες γύρης. Η γύρη, που είναι ο αρσενικός σπόρος (αναπαραγωγικό κύτταρο),  των  φυτών, υπάρχει σε αφθονία κυρίως από τα μέσα προς τα τέλη Φεβρουαρίου για τα πεύκα και προξενεί έντονες αλλεργικές αντιδράσεις ακόμα και από απόσταση. Ειδικότερα, στη Ελλάδα τα δέντρα  πεύκο, κυπαρίσσι,  ελιά, καρυδιά,  πλάτανος,  φουντουκιά,  λεύκα,  ιτιά,  φτελιά,  βελανιδιά, δημιουργούν τις πιο συνηθισμένες αλλεργικές αντιδράσεις την εποχή της μεγάλης ανθοφορίας τους.  Aλλεργία επίσης προκαλούν όλα τα σιτηρά και τα αγριοσιτηρά, αλλά και τα αγριόχορτα (αγρωστώδη), όπως η αγριάδα, το περδικάκι (παριετάρια), η τσουκνίδα, η αψιθιά κ.ά.
Στην μεσογειακή ζώνη της Ευρώπης οι κυριότερες γύρεις που ενοχοποιούνται για την πρόκληση αναπνευστικής αλλεργίας είναι από το περδικάκι, ελιά, αγρωστώδη, κυπαρίσσι.
Αναλυτικά :
1.     Η Ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ. Ελαία, Olea)



Εικόνα 4. Από την τοποθεσία Wikipedia.

Είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών (Oleaceae), το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα. Ελαία η ευρωπαϊκή (Oleaeuropaea) ή κοινή, το συνηθέστερα καλλιεργούμενο είδος ανά τον Κόσμο. Ο καρπός του ονομάζεται επίσης ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο.   Η κυκλοφορία των γύρεων των ελαιοειδών φυτών εντοπίζεται στις αρχές Μαρτίου, με μέγιστο εμφάνισης από τα μέσα Μαΐου έως και τις αρχές Ιουνίου. Όσοι έχουν αλλεργία στη γύρη της ελιάς αλλά έχουν ελαιόδεντρα κοντά τους, τώρα την άνοιξη, μπορούν να τα κλαδέψουν. Μ' αυτό τον τρόπο θα αποφύγουν την ανθοφορία και την γύρη, επομένως. Όμως τα δέντρα δεν θα δώσουν καρπούς.






2.     Τα πιο γνωστά είδη κυπαρισσιού είναι :Κυπάρισσος η αειθαλής - (Cupressussempervirens)

Εικόνα5.Από την τοποθεσία Wikipedia.

ToΚυπαρίσσιβρίσκεται ως αυτοφυές στις περιοχές της Μικράς Ασίας, του Ιράν και της Ελλάδας καλλιεργείται δε και ως καλλωπιστικό σε όλη τη νότια Ευρώπη. Ψηλό δέντρο που φτάνει τα 30 μέτρα σε ύψος, ο κορμός του είναι ίσιος, τα φύλλα του μικρά και φέρουν λέπια, είναι δε πολύ πυκνά και σκεπάζουν τα μικρά κλαδιά. Φυτεύεται σε διάφορα πάρκα, κατά μήκος των δρόμων, για τη δημιουργία αντιανεμικών φραγμάτων και σε αναδασώσεις.Η ανθοφορία αρχίζει από τα τέλη Ιανουαρίου με σημαντικές πυκνότητες από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και Μάιο.






3.     Πεύκο (Pinussp).


Εικόνα6. Από την τοποθεσία Wikipedia.


Τα πεύκα αποτελούν πρόδρομα είδη στα δασικά οικοσυστήματα κι εγκαθίστανται σε ακραία περιβάλλοντα και σχηματίζουν φυτοκοινωνίες που διαμορφώνουν το περιβάλλον για τα επερχόμενα είδη. Είναι είδη που αγαπούν το φως, είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και προτιμούν ασβεστολιθικά εδάφη.Οι πευκώνες ντύνονται στα «κίτρινα» από τη γύρη των πεύκων.
Το φαινόμενο διασποράς της γύρης από τα ρεύματα του αέρα, είναι χαρακτηριστικό ορισμένων φυτών, στα οποία η δομή του άνθους είναι προσαρμοσμένη σε αυτή τη διαδικασία.H αλλεργιογονική αξία τους δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική, λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων των γύρεων τους.

4.     Το περδικάκι (Parietariajudaica - Ελξίνη η ιουδαϊκή)


Εικόνα 7. Από την τοποθεσία Wikipedia. ByFrancoFolini

Είναι ποώδες πολυετές φυτό το οποίο ανήκει στην οικογένεια Κνιδοειδή, την οικογένεια της τσουκνίδας. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και χάρη σε μορφολογικούς μηχανισμούς των ανθέων τους, απελευθερώνουν άφθονη γύρη με μορφή νέφους. Ανθίζει σχεδόν όλο το έτος με ιδιαίτερη έξαρση από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι και τους θερινούς μήνες.Είναι χαρακτηριστικό ότι αναπτύσσεται κατά μήκος των δρόμων, σε τοίχους και σε τούβλα. Η γύρη αυτού του φυτού είναι έντονα αλλεργιογόνος.Τα άνθη είναι δίοικα. Το φυτό είναι ιθαγενές στην δυτική και νότια Ευρώπη.



5.     Αγρωστώδη: τα αγρωστώδη (πάνω από 600 είδη στον ελλαδικό χώρο).


Με την ονομασία Αγρωστώδη, Αγρωστίδες ή Ποοειδή φέρεται μεγάλη οικογένεια φυτών της ομοταξίας των Μονοκοτυληδόνων, που περιλαμβάνει ποώδη φυτά και σπανιότερα θαμνώδη ή δενδρώδη. Συνηθέστερα έχουν ρίζωμα και βλαστό καλαμοειδή. Επιστημονική ονομασία: Poaceaeη αγριάδα (cynodondactylon ή bermudagrass), το κριθάρι (hordeumvulgare), τoλόλιο το πολυετές (loliumparenne), αποτελούν μερικά από τα πιο γνωστά είδη αγρωστωδών που απαντούν στον ελλαδικό χώρο. Η ανθοφορία αράζει από τον Απρίλιο και διατηρείται σε σημαντικά επίπεδα μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

6.     Χηνοπόδιο ή λουβούδια (chenopodiumalbum)



Εικόνα 9. Από την τοποθεσία Wikipedia.


Ποώδες φυτό με φύλλα και άνθη κατά εναλλαγή. Το γένος Chenopodium περιέχει πολλά φυτά μικρής έως μέτριας σημασίας, όπως τα τρόφιμα καλλιέργειες όπως φυλλώδη λαχανικά - χρησιμοποιείται σαν τον σχετίζεται στενά με σπανάκι (Spinaciaoleracea) και άλλα παρόμοια φυτά . Ανθοφορεί από Μάιο έως και Σεπτέμβριο. Το φυτό είναι αρκετά υψηλό αλλεργιογόνο.








7.     Πεντάνευρο:Plantagomajor-Πλαντάγινον το μείζον


Εικόνα 10. Από την τοποθεσία Wikipedia.

Οικογένεια:Πλανταγινίδες-Plantaginaceae

Άλλα ονόματα:Πεντάνευρο, αρνόγλωσσο, κοινό πλαντάγινο, ψυλλόχορτο, βούπρηστις.
Συγγενή είδη: πεντάνευρο το λογχοειδές (Ρ. lanceolata), πεντάνευρο το ψύλλιο(P. psyllium). Η ανθοφορία του είναι από Μάιο έως και Σεπτέμβριο




8.     Αμβροσία Ambrosiaartemisiifolia


Εικόνα 11. Από την τοποθεσία Wikipedia.

Το φυτό Αμβροσία συναντάται πιο συχνά στις αγροτικές περιοχές και σε ανοιχτούς χώρους σε ηλιόλουστες θέσεις. Ένα φυτό μπορεί να παράγει μέχρι και ένα δισεκατομμύριο κόκκους της γύρης κάθε σεζόν.
Η αμβροσία είναι  ένα από τα πιο επίμονα αλλεργιογόνα, που η γύρη του μπορεί να ταξιδέψει με τη βοήθεια του αέρα εκατοντάδες χιλιόμετρα και να επιβιώσει μετα από ένα ήπιο χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλο το χρόνο τα συμπτώματα για αλλεργίες.









9.     Αψίθια (artemisia)


Εικόνα 12. Από την τοποθεσία Wikipedia.


Ανήκουν στην οικογένεια των compositae (σύνθετα).Η Αρτεμισία το αψίνθιο (Artemisiaabsinthium) είναι ένα ποώδες, πολυετές φυτό (perennial) με ινώδεις ρίζες.Αναπτύσσεται με φυσικό τρόπο, σε χέρσα, άγονα εδάφη, βραχώδεις πλαγιές και στις άκρες των μονοπατιών και των χωραφιών.Η ανθοφορία τους είναι από Ιούλιο μέχρι και Σεπτέμβριο.










 Πόσο διαδεδομένες είναι οι αλλεργίες;
Από έρευνα υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε Αμερικανούς έχει αλλεργίες, οι οποίες είναι από τα πιο διαδεδομένες χρόνιες ασθένειες στην ήπειρο.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω μια εποχιακή αλλεργία;

Τα συμπτώματα είναι αρκετά σαφή όπως: το φτέρνισμα, η ρινική καταρροή, φαγούρα ή ξηροφθαλμία, πονοκέφαλο. Οι αλλεργίες διαρκούν γρήγορα, και συνήθως την ίδια εποχή κάθε έτους.
Για να είσαστε σίγουροι, οι γιατροί έχουν αναπτύξει εκτεταμένες και ακριβείς εξετάσεις για τις αλλεργίες. Αν νομίζετε ότι έχετε αλλεργία, να ζητήσει να ελεγχθείτε. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα.


Οι αλλεργίες και το άσθμα το ίδιο πράγμα;
     Παρά το γεγονός ότι φαίνεται να είναι το ίδιο, είναι όμως διαφορετικές ασθένειες.Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια των πνευμόνων κατά την οποία οι αεραγωγοί (βρόγχοι) αντιδρούν σε κάποιο ερεθισμό, γίνεται φλεγμονή, γεμίζουν με βλέννα, και οι λείοι μύες που τους περιβάλλουν πιέζονται  καισυσπώνται με αποτέλεσμα να στενεύουν και να μειώνεται σημαντικά η ποσότητα του αέρα που ρέει μέσα στους πνεύμονες. Αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση οδηγεί στα συμπτώματα του άσθματος.
      Το αποτέλεσμα: βήχα, συριγμός και δυσκολία στην αναπνοή. Η αλλεργία μπορεί να προκαλέσει μια κρίση άσθματος, αλλά το ίδιο μπορεί και άλλα πράγματα. Το άσθμα είναι πιο σοβαρή κατάσταση, δεδομένου ότι ένας ερεθισμός μπορεί να περιορίσει επικίνδυνα την ικανότητα αναπνοή σας. Οι αλλεργίες τείνουν να δημιουργήσουν συμπτώματα κρυολογήματος που είναι ενοχλητικό, αλλά συνήθως λιγότερο επικίνδυνο.
      O Dr. Γεώργιος Ι. Τασόπουλος MD, PhD, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Πνευμονολογικού Τμήματος της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας YODA δίνει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτήν την πάθηση, επισημαίνοντας ότι το Βρογχικό Άσθμα είναι ένα πολυπαραγοντικό και δύσκολο πρόβλημα, το οποίο όμως με την έγκαιρη διάγνωση, την κατάλληλη θεραπεία και την τακτική παρακολούθηση από Ειδικό Πνευμονολόγο, δεν περιορίζει τον πάσχοντα από καμία φυσιολογική δραστηριότητα, ούτε επηρεάζει την ποιότητα ζωής του.
     Το Άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλεί φλεγμονή και στένωση των βρόγχων (δηλαδή των στομίων από τα οποία εισέρχεται αέρας στους πνεύμονες). Αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας από το οποίο πάσχουν περίπου 300.000.000 άτομα στον κόσμο ενώ στην χώρα μας περίπου 500.000 άτομα (παιδιά και ενήλικες).
     Οι αλλεργίες, και είναι ο πιο σοβαρός ξάδελφος του άσθματος και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για τους κατοίκους στις πόλεις. Αυτή την εποχή ο κόσμος αρχίζει να βγαίνει στους δρόμους, στις πλατείες η ακόμη και στο μπαλκόνι    απολαμβάνοντας το ζεστό καιρό. Πιστεύω ότι ο καθένας θέλει να είναι σε θέση να το πράξει αυτό χωρίς τις συνέπειες όπως φτάρνισμα, βήχα, ή συμφόρηση του αναπνευστικού του. Οι γιατροί λένε: Οι αλλεργίες δεν μπορεί να θεραπευτούν. Αλλά όμως γνωρίζοντας πώς λειτουργούν και με την διαχείριση της κατάστασης, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τις αλλεργίες που να σας αναγκάσουν να παραλείψετε ένα περίπατο.
         Αντιμετωπίζονται όμως με φάρμακα. Με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, μπορούν να ελεγχθούν πλήρως τα συμπτώματα ώστε ο αλλεργικός να ζει μια καθ’ όλα φυσιολογική ζωή. Τα φάρμακα που χορηγούνται για τις εποχικές αλλεργίες είναι αποτελεσματικά για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν και δεν υφίσταται μαγική θεραπεία για τις εποχικές αλλεργίες , υπάρχουν τρόποι για την αντιμετώπισή τους, από τις φαρμακευτική αγωγή έως την αλλαγή στις καθημερινές και οικιακές συνήθειες.

Τι φάρμακα είναι διαθέσιμα και πώς λειτουργούν κατά της αλλεργίας;
Τα πιο κοινά φάρμακα για την αλλεργία είναι τα αντιισταμινικά . Αυτά κάνουν ακριβώς αυτό που λέει και το όνομά τους: την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ισταμίνης, της φλεγμονώδης χημικής ουσίας που απελευθερώνεται από τον οργανισμό σας κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης. Στην πραγματικότητα, αντιισταμινικά αποκλείουν μια αλλεργική αντίδραση, απενεργοποιώντας την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Άλλα φάρμακα για κοινή αλλεργία περιλαμβάνουν αποσυμφορητικά για τη μύτη και τα ιγμόρεια σας, και αντιχολινεργικά σπρέι.

Ποια είναι τα επίπεδα της γύρης και πώς μπορεί να σας βοηθήσουν;
Η έρευνα και οι νέες τεχνολογίες μας επιτρέπουν  γρήγορα και με ακρίβεια να προσδιορίσουμε πόσοι κόκκοι ενός είδους γύρης ή μούχλας  βρέθηκαν σε ένα σύνολο όγκου του αέρα (συνήθως ένα κυβικό μέτρο) σε διάστημα 24 ωρών. Η πληροφορία αυτή, γνωστή ως δείκτης ποσότητα γύρης , είναι εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους ανθρώπους με αλλεργίες, δεδομένου ότι τους επισημαίνει  αν είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις, αν μείνουν έξω. Η εταιρεία για το άσθμα στον Καναδά, έχει μια εφαρμογή στην ιστοσελίδα της, που είναι ένα αναμφισβήτητα εργαλείο του 21ου αιώνα για τα άτομα με άσθμα. Είναι μια απλή εφαρμογή που βρίσκεται στον υπολογιστή σας και σας δίνει ανά ημερομηνία τις καιρικές συνθήκες, την ποιότητα του αέρα και ειδήσεις για το άσθμα.



Τι μπορώ να κάνω για νασυνεχίσω το περπάτημα την Άνοιξη, ακόμα και αν έχω τις αλλεργίες;

       Κατ’ αρχάς, πρέπει να πάρετε μια ακριβή διάγνωση για το τι προκαλεί τις αλλεργίες σας από το γιατρό σας.  Είναι πολύ πιο εύκολο να αποφύγετε μερικά συγκεκριμένα αλλεργιογόνα φυτά από το να ανησυχείτε για ό, τι υπάρχει εκεί έξω στη πόλη η στη φύση. Αν διαγνωστεί ότι οι αλλεργίες σας οφείλονται στην εξωτερική γύρη μιλήστε με το γιατρό σας για το αν θα έχει νόημα για σας, να πάρετε αντιισταμινικά πριν από ένα υπαίθριο περίπατο. Επίσης, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα επίπεδα γύρης και τους κύκλους τους. Τα περισσότερα φυτά απελευθερώνουν τη γύρη τους, νωρίς το πρωί, και συχνά είναι πιο διαδεδομένη στον αέρα γύρω στο μεσημέρι, καθιστώντας το βράδυ την καλύτερη στιγμή για να περπατήσετε.
    Τέλος, η μελέτη που έχει γίνει πάνω σε τι είναι αυτό που θα μπορούσε να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα σας πιο ισχυρό η καλύτερα ανθεκτικό, η απάντηση είναι άφθονα φρέσκα προϊόντα, η άσκηση, και ακολουθεί η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους. Η έρευνα δείχνει σαφώς ότι έχει ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει τις πιθανότητές σας για αλλεργικές αντιδράσεις ή κρίσεις άσθματος.
   
Εικόνα 13. Από την τοποθεσία Quietcorner.All You Need to Know About Allergies


 Συμβουλές για την πρόληψη της Αλλεργίας
Ηαποφυγή είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση των αλλεργιών. Ιδέες για την αποφυγή των αλλεργιογόνων είναι:
  • Μείνετε σε κλειστούς χώρους, όταν η τιμή από τη μέτρηση της γύρης είναι υψηλή. Μπορείτε να πάρετε την τιμή έκθεσης της γύρης από τα δελτία καιρού και ιστοσελίδες. (χώρες του εξωτερικού).
  • Μείνετε σε κλειστούς χώρους 5:00 π.μ.- 10:00 π.μ., δεδομένου ότι αυτή τη χρονική περίοδο η μέτρηση γύρης παρουσιάζει την υψηλότερη τιμή. Αφήστε τις υπαίθριες δραστηριότητες μέχρι 17:00, ή μετά από μια δυνατή βροχή.
  • Διατηρείτε πάντα το σπίτι και το αυτοκίνητό σας με τα παράθυρα κλειστά. Αυτό μειώνει την έκθεσή τους σε γύρη.
  • Κάνετε τακτικά μπάνιο  τα κατοικίδια ζώα σας. Με το τρίχωμα τους θα μπορούσε να μεταφερθεί η γύρη μέσα στο σπίτι.
  • Χρησιμοποιήστε ένα πιστολάκι για να στεγνώσετε τα ρούχα σας. Αν τα κρεμάσετε έξω, η γύρη μπορεί να επικαθίσει στα ρούχα σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην εκτεθείτε σε αλλεργιογόνα.
  • Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση αλκοόλ. Μια μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Δανίας τελευταία το 2008 βρήκε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ αλκοόλ και της αλλεργίας. Οι γυναίκες που έπιναν αλκοόλ κάθε εβδομάδα παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στην αλλεργία κατά 3%. Το αλκοόλ αφυδατώνει επίσης το σώμα, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τα ρινικά συμπτώματα.
  • Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους, τις ημέρες που πνέουν ισχυροί άνεμοι διότι η τιμή μέτρησης της γύρης είναι υψηλή.
·       Θωράκιση του σπιτιού σας από τη γύρη, ειδικά το υπνοδωμάτιο. κλιματισμό αντί για το άνοιγμα των παραθύρων.«Μην κρατάτε τα παράθυρά σας ανοιχτά το πρωί, διότι οι μετρήσεις γύρης τείνουν να είναι υψηλότερες». Συνεπώς, κρατήστε όλα τα παράθυρα κλειστά το πρωί και κατά τη διάρκεια της νύχτας χρησιμοποιήστε το κλιματιστικό αν προσπαθείτε να παραμείνετε δροσερός, σύμφωνα με την Dr. SusanWaserman, αλλεργιολόγο και κλινική ανοσολογία στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Hamilton, Ont.
·       Επενδύστε με ένα φίλτρο ποιότητας HEPA AirClean για όσους έχουν αλλεργίες
·       Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ τριών διαφορετικών φίλτρων εξαέρωσης." Το φίλτρο HEPA AirClean φιλτράρει ακόμα και τη λεπτή σκόνη και τα αλλεργιογόνα – ιδανικό για όσους έχουν αλλεργίες στην οικιακή σκόνη. Ο δείκτης timestrip® σας πληροφορεί πότε πρέπει να αλλαχτεί το φίλτρο. Τοποθετείστε φίλτρο αέρα στο υπνοδωμάτιο σας και κρατήστε τα κατοικίδια ζώα έξω από τον χώρο ύπνου σας για να εξασφαλίσετε ότι το σώμα σας θα  έχει χρόνο για να ξεκουραστεί και να επαναφορτιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς αλλεργίες. Το φίλτρο HEPA μπορεί επίσης να βοηθήσει.
·       Χρησιμοποιείστε ένα αφυγραντήρα στο υγρό μέρος του σπιτιού (θυμηθείτε να το καθαρίσετε συχνά).
·       Φορέστε μια μάσκα προσώπου κατά την εργασία σας στην αυλή
  • Επιλέξτε για τις  διακοπές μία παραλία την εποχή που η γύρη έχει πέσει στο έδαφος.
·       Ενώ δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς τη φύση κατά τη διάρκεια της εποχής αλλεργίας, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε τα συμπτώματα της αλλεργίας
·       Διαχειριστείτε το άγχος σας
Το πρόσθετο άγχος μπορεί να αποβάλει την ισορροπία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Για μερικούς ανθρώπους, πρόκειται για μια κατάσταση κόπωσης και εξάντλησης των επινεφριδίων. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει για να κρατήσετε το στρες υπό έλεγχο.Μερικοί άνθρωποι μπορεί να στραφούν στη γιόγκα ή να πάνε για ένα μασάζ.

Εικόνα 14. Απότητοποθεσία How to Tell Whether You Have a Cold or Allergies Reader’s Digest Canada Best health

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Αρμόδιος για τη διάγνωση της κάθε μορφής αλλεργίας και τη φαρμακευτική αγωγή, καθώς και για τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρει ό ασθενής είναι ο γιατρός.
Το άρθρο είναι ενημερωτικό για κάθε άτομο που ενδιαφέρεται για την αλλεργία που προκαλείται από τη γύρη των φυτών.
Από την αρθρογραφία για τη σύνταξη του άρθρου προκύπτουν για τη χώρα μας, ορισμένα νέα δεδομένα που μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς και τους ασθενείς για τις αλλεργίες. Συνεργασίατων Ιατρικών και Γεωπονικών σχολών των πανεπιστημίων, καθώς και των αντίστοιχων Ερευνητικών Κέντρων για έρευνα που θα αφορά :
·       Την καταγραφή των φυτών που δημιουργούν αλλεργίες
·       Την ζώνη εξάπλωσης τους
·       Την περίοδο ανθοφορίας αυτών των φυτών, η οποία μεταβάλλεται με την κλιματική αλλαγή.
·       Δείκτης ποσότητας γύρης στην ατμόσφαιρα. Είναι σημαντικός παράγοντας και όπλο στη φαρέτρα των γιατρών κα των ασθενών. Μέτρηση που μπορούν να την κάνουν τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια για τα αστικά κέντρα.
·       Έρευνα για τα ξενικά είδη φυτών που χρησιμοποιούνται στα έργα πρασίνου ιδιαίτερα τα κυπαρισσοειδή αν είναι αλλεργιογόνα.
Οι Γεωτεχνικοί που ασχολούνται με Μελέτες και έργα Πρασίνουνα λαμβάνουν υπόψη, κατά την επιλογή των φυτών στο σχεδιασμό τους, και ιδιαίτερα στους ιδιωτικούς χώρους τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργία από τη γύρη. Στο σχεδιασμό για τη κατασκευή του χλοοτάπητα στο κήπο, να επιλέγουν ένα είδος χόρτου που να μην περιέχει πολύ γύρη. Η Διχόνδρα θα μπορούσε να είναι μία καλή εναλλακτική λύση.
Να προτείνουν να φορούν προστατευτική μάσκαόταν κουρεύτε το γκαζόν. Ιδιαίτερα οι επαγγελματίες κηπουροί που έχουν αλλεργία.
Στις προτεινόμενες καλλιεργητικές φροντίδες και τεχνικές για το αστικό πράσινο:
·       Οχλοοτάπητα να κρατείτε σε χαμηλό ύψος με συχνά κουρέματα. Ο χλοοτάπητας θα προσαρμοστεί τελικά σε αυτό το ύψος, οπότε θα πρέπει το κούρεμα να το κάνετε σε τακτική βάση.
·       Κλάδευση των αλλεργιογόνων δέντρων
·       «Λούσιμο» των δέντρων στους ιδιωτικούς χώρους για μείωση της αιωρούμενης γύρης.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να χρηματοδοτείται για την εκτέλεση εποχιακών έργων για το περιορισμό των αλλεργιογόνων φυτών στα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα, στα χαλάσματα των γκρεμισμένων σπιτιών και στις λεκάνες των δέντρων στις δενδροστοιχιών που αναπτύσσεται το περδικάκι. Έτσι προσφέρουμε βελτίωση ποιότητας της ζωής στη πόλη.

ΠΗΓΕΣ
1.     Βικιπαίδεια
2.     Τα μείζονα αλλεργιογόνα του ελλαδικού χώρου (Γιαννάκης Γεώργιος – Αλλεργιολόγος)
3.     Αλλεργιογόνα στην Ελλάδα (iatrocosmos.gr/allergiogona-stin-ellada)
4.     ΕΑΡΙΝΕΣ....ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
5.     Quiet corner. All You Need to Know About Allergies

6.     Anadolu Medical Center/Johns Hopkins Medicine

7.     Allergies: Everything you need to know Reader’s Digest Canada Best health
8.     How to Tell Whether You Have a Cold or Allergies Reader’s Digest Canada Best health
9.     Prevention Health allergies7 Things You Need To KnowAbout Allergies
10. Guardian. All You Need To Know About Allergies

11. Άνοιξη: Μαζί με τα λουλούδια και τις μυρωδιές καλωσορίζουμε και…το Βρογχικό Άσθμα!

Άρθρα του Μανώλη Καπάνταη:


1 σχόλιο: