Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

10 + 1 tips για την Βιολογική Γεωργία

1o
Ορισμένα ζιζάνια όπως π.χ. εδώ το Galactites tomentosa φιλοξενούν πολύ νωρίς ενα μεγάλο αριθμό αφίδων που δεν είναι κατ΄ανάγκη βλαβερές στα καλλιεργούμενα φυτά. Αυτές οι αφίδες αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό ωφελίμων αρπακτικών όπως π.χ. τη Coccinela 7punctata κ. πασχαλίτσα αλλά και άλλα πολλά ωφέλιμα. Δεν ειναι σκόπιμο να καταστρέφονται χωρίς λόγο.


2o
Chilocorus bipustulatus Οικ. Coccinelidae
Ενα εξαιρετικό ωφέλιμο αρπακτικό Coccinelidae που τρέφεται εδώ με κοκκοειδή που αναπτύσσονται στα φύλλα δάφνης. Η δάφνη αποτελεί εξαιρετικό φυτό για την ενδυνάμωση του πληθυσμού αυτού του γενικού αρπακτικού και ενδείκνυται στο σχεδιασμό της βιοποικιλότητας σε ένα οικολογικό αγρόκτημα.


3o

Bituminaria bituminosa Οικ. Fabaceae 
Ενα φυτό που το προσπερνούμε απαρατήρητα αλλά ειναι πολύ μεγάλης αξίας και μπορεί να αξιοποιηθεί. 1) Ειναι ιδανικό για τη φυτοσταθεροποίηση μολυσμένων και υποβαθμισμένων εδαφών με βαρέα μέταλα 2) αποτελεί εξαιρετική πηγή των φουρανοκουμαρινών (ψωραλένιο, αγγελικίνη, ξανθοτοξίνη και μπερκαπτέν) πολύ μεγάλης φαρμακευτικής αξίας.

4o

Ενα πολύ χρήσιμο έντομο που θα πρέπει να προστατεύεται. Τρώει μόνο άλλα έντομα οχι φυτά όπως κάποιοι νομίζουν. Χαρακτηριστικό ειναι οτι στη σύζευξη το θυληκό κατατρώγει το αρσενικό οταν τελειώσει. Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις ξεφεύγει. Αυτό γίνεται γιατί αποτελεί πλούσια τροφή σε στοιχεία που βοηθούν στην ωρίμανση των ωοθηκών του.

5o 


Carlina gummifera Fam. Asteraceae κ. ατρακτυλίς η μαστυχοφόρος, μαστιχάγκαθο 
Το μαστυχάγκαθο εκρίνει μια κολώδη ουσία οταν κοπεί που μοιάζει με μαστίχα. Πολλά παιδιά τη χρησιμοποιούσαν ως μαστίχα στο παρελθόν. Η μαστίχα αυτή περιέχει τη δηλητηριώδη ουσία στρυχνίνη και εχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα , γι αυτό χρειάζεται προσοχή. Το φυτό αυτό φυτρώνει σε ξηρά εδάφη και αναπτύσει ρίζα αρκετά χονδρή μέχρι βάθους 40 εκ.


6o

Palpita vitrealis Lepidoptera : Crambidae κ. μαργαρόνια
Η μαργαρόνια (Palpita vitrealis) είναι ενα έντομο που προτιμά τα φυτά της οικογένειας Oleaceae (ελιά, γιασεμί). Στο γιασεμί κατατρώγει φύλλα και άνθη (το βλέπομε πολυ συχνά το καλοκαίρι) και στην ελιά κορυφές βλαστών και καρπών. Αυτή τη χρονιά οι προσβολές στην ελιά σε ορισμένες περιοχές ειναι εξαιρετικά μεγάλες και απειλείται η εφετεινή παραγωγή. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες ελέγχου με χημικά μέσα δεν εχουν επιτυχία λόγω του πολύ μεγάλου πληθυσμού. Η έξαρση αυτή οφείλεται στη καταστροφή της βιολογικής ισσοροπίας ετσι ωστε να ειναι αδύνατος ο έλεγχός του από τους βιολογικούς της εχθρούς .

7o

Caparis spinosa Fam. Caparaceae κ. κάπαρη 
να φυτό με εξαιρετικές φαρμακευτικές και γαστρονομικές ιδιότητες. Εκτός όμως από τα παραπάνω προσφέρει άφθονη τροφή στα έντομα τη καλοκαιρινή περίοδο που δεν υπάρχει αφθονία ανθισμένων φυτών. Βοηθά στο πολλαπλασιασμό Pnigalio mediterraneus, χρήσιμο παρασιτοειδές για το δάκο της ελιάς. Συνίσταιται να μην καταστρέφονται οταν δεν ενοχλούν.

8o
Chrysodeixis chalcites Λεπιδόπτερα: Noctuidae
Αυτή η νυχτοπεταλούδα προκαλεί σημαντικές ζημιές σε κηπευτικά και άνθη όλο το χρόνο (πατάτες, ντομάτες, φράουλες, χρυσάνθεμα, γεράνια καλαμπόκι κλπ) αλλά και σε φυτά της άγριας χλωρίδας ( βάτο, Echium sp κλπ). Η χρήση του βακκ'ιλου ειτε σε σκόνη είτε σε ψεκασμό ειναι αποτελεσματική.
Chryso = χρυσός + deixis = σημείον, σημάδι (χρυσά σημάδια στις πτέρυγες) και chalcites = χαλκόχρους


9o 

Το Iphiclides podalirius θεωρείται θετικός δείκτης ενός υγιούς ξηροθερμικού περιβάλλοντος. Οσο ο πληθυσμός τους ειναι πυκνότερος τόσο το περιβάλλον ειναι ποιό υγιές. Αυτό ωφείλεται στο οτι εχει ενα μεγάλο αριθμό ξενιστών που συμβάλλουν στη διατήρηση και αύξηση της βιοποικιλότητας 
Ιφικλείδης = υψηλόν κλέος. Ποδαλείριος = Ο ένας απο τους 2 υιούς του Ασκηπιού (ο άλλος ήταν ο Μαχάων)

10o
Cacoecimorpha pronubana Lepidoptera: Tortricidae
Αυτή η όμορφη μικρή πεταλούδα ειναι πολύ δραστήρια αυτή τη περίοδο και προσβάλλει μεγάλο αριθμό φυτών. Ειναι γνωστή για τη προτίμηση στα γαρύφαλα. Ομως δεν ειναι αδιάφορη στο βάλσαμο βασιλικό κλπ. Σ αυτή τη περίπτωση που καταρώγει φυλλώματα πχ. βάλσαμο η βασιλικό, το βιολογικό μέσο, ο βάκιλλος Θουριγγίας σε σκόνη η ψέκασμα φέρνει πολύ καλά αποτελέσματα.


+1
Satureja thymbra Lamiaceae κ. θρουμπί, θρούμπα (pink savory) 
Η θρούμπα ειναι φυτό πολύ ελκυστικό σε επικονιαστές (μέλισσες, μπομπινους ) και πολλά λεπιδόπτερα εκτός από τις εξαιρεικές φαρμακευικές ιδιότητες. Το άνθος του μόλις 2-4mm εχει τέτοια μορφολογία που διευκολύνει τη δράση των επικονιαστών.

Κείμενα φωτογραφίες από τον Καθηγητή Νίκο Ροδιτάκη (και ετοιμολογικά tips από τον ομότιμο Καθηγητή ΑΓΣΑ Κ. Μπουχελο)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου