Φυτοπροστασία




Όταν έχουμε εξωτερικές ξηράνσεις στα κωνοφόρα (κυρίως στα Gold Crest αλλά και στα Leylandii) καταλαβαίνουμε ότι είναι καιρός για να χρησιμοποιήσουμε ιδιαίτερα τοξικά μυκητοκτόνα που καταπολεμούν την φυτοφθορά.
Οι δόσεις που βάζουμε (ένα καπάκι ανά δένδρο στο έδαφος) είναι σημαντικές και ιδιαίτερα ερεθιστικές. Ένας φράχτης 20 μέτρων κωνοφόρων θα δεχτεί δόση αντίστοιχη ενός στρέμματος καλλιέργειας.
Οι συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και για τους χρήστες;
Πρέπει να επαναλαμβάνουμε κάθε μήνα (6-7 ζεστούς μήνες)

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Υπάρχουν προϊόντα φωσφονικών ενώσεων που παρέχουν προληπτική προστασία. Τα φωσφορικά ιόντα καλίου πέρα από λιπάσματα φωσφόρου καλίου ενεργοποιούν τους μηχανισμούς άμυνας των φυτών και έτσι αν προκύψει μπορούν να ανταπεξέλθουν στην προσβολή από μύκητα.
Αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των φυτών, ακόμη και αν υπάρχει προσβολή. Η δράση του διαρκεί για 2-3 μήνες ενώ είναι ασφαλή όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά για θηλαστικά, ωφέλιμα έντομα και οργανισμούς.
Οι δοσολογίες που χρησιμοποιούμε είναι μικρές οπότε έχουν σχετικά μικρό κόστος. Εκτός από τα κωνοφόρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στα κηπευτικά, ακόμη και 4 ώρες προ τις συγκομιδής!!
Δρουν ισχυροποιώντας το φυτό, μειώνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης του παθογόνου και ενεργοποιούν τους μηχανισμούς των φυτών.
Τα λιπάσματα αυτά τα χρησιμοποιούμε με ριζοπότισμα και ψεκασμό (μέχρι να αρχίσει να τρέχει από τα φύλλα).
Στα κωνοφόρα είναι καλύτερο να το χρησιμοποιούμε προληπτικά πριν τον Μάιο και πιθανώς να έχουμε προστασία έως τον Σεπτέμβριο.    

Κώστας Τάτσης - Γεωπόνος







H Γαλλία άνοιξε το δρόμο
Απλές διαδικασίες για φυσικά φυτοφάρμακα
Του Ηλία Εμμανουηλίδη
400 λ.
Ευκαιρία, για τη χώρα μας, ανάπτυξης καινοτομικών φυσικών αντιπαρασιτικών σκευασμάτων 

Με πολιτική απόφαση και απλή υπουργική διάταξη εγκρίθηκε στη Γαλλία πολυδύναμο φυτοφάρμακο με βάση εκχύλισμα τσουκνίδας· το θέμα παρουσιάστηκε σε προηγούμενα φύλλα της Agrenda.
Η ισχύουσα στη χώρα μας νομοθεσία για τη χορήγηση έγκρισης εμπορίας σκευασμάτων «χαμηλού κινδύνου» είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και απαιτητική. Έτσι καμία αίτηση δεν υπεβλήθη, παρά την ύπαρξη στη χώρα μας σημαντικών φαρμακευτικών και άλλων φυτών που μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για φυτοφάρμακα χαμηλού κινδύνου. Ανάλογη νομοθεσία ισχύει και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. γεγονός που εμπόδιζε την ανάπτυξη φυσικών φυτοφαρμάκων. Η Γαλλική πολιτική απόφαση για δραστική απλούστευση της νομοθεσίας για τα φυσικά φυτοφάρμακα είναι συνέπεια της πίεσης οικολογικών οργανώσεων και ιδιαίτερα της κίνησης “Ecophyto 2018”.

Απαγορευτικές απαιτήσεις

Η χορήγηση έγκρισης κυκλοφορίας σε σκευάσματα που περιέχουν δραστικές ουσίες που χαρακτηρίζονται ή θεωρούνται «χαμηλού κινδύνου» θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας με την υπουργική απόφαση ΦΕΚ 209  Β’/17 Φεβρουαρίου 2005.
Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση οι έλεγχοι για εμπορία φυτοπροστατευτικών προϊόντων που έχουν ως βάση εκχυλίσματα φυτών πρέπει να ακολουθούν την κατευθυντήρια οδηγία της Επιτροπής SANCO 10472/2003. Η οδηγία αυτή προβλέπει απαιτήσεις που είναι αδύνατον να εκπληρωθούν από σκευάσματα που αποτελούνται από εκχυλίσματα φυτών με πλήθος δραστικών ουσιών σε κυμαινόμενα ποσοστά, ανάλογα τις επικρατούσες εδαφοκλιματικές συνθήκες κλπ.

Εκτός τόπου

Η οδηγία SANCO 10472/2003 για τα σκευάσματα χαμηλού κινδύνου απαιτεί πλήρη αναγνώριση της δραστικής ουσίας, όπως χημική δομή και μοριακή μάζα, ποσοστά σε γραμμάρια ανά κιλό σκευάσματος, αδρανείς ουσίες και πρόσθετα με τα χημικά μόρια, δομές κλπ.
Ακόμη απαιτείται διαλυτότητα και σταθερότητα της δραστικής ουσίας στο νερό και κατά την αποθήκευση. Τοξικολογικές μελέτες, υπολείμματα στο περιβάλλον, ανά καλλιέργεια εφαρμογής με αποτελεσματικότητα. Περιγραφή αναλυτικής χημικής μεθόδου προσδιορισμού περιεκτικότητας της δραστικής ουσίας, κλπ.
Οι παραπάνω απαιτήσεις προσιδιάζουν για τον έλεγχο χημικών αντιπαρασιτικών σκευασμάτων με ένα ή περισσότερα χημικά μόρια, ως δραστικές ουσίες. Είναι εκτός τόπου για φυτοφαρμακευτικά σκευάσματα από εκχυλίσματα φυτών.

Ευκαιρία για την Ελλάδα

Ο Υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης αρμόδιος για τη φυτική παραγωγή κ. Ι. Κουτσούκος θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την εφαρμογή της γαλλικής πρωτοβουλίας στη χώρα μας που θα επιτρέψει ανάπτυξη καλλιεργειών φυτοπροστατευτικών φυτών (κατά τα πρότυκα των ενεργειακών φυτών) και βιομηχανίας παρασκευής φυσικών φυτοφαρμάκων. Θα μειωθούν οι εισαγωγές χημικών φυτοφαρμάκων, θα μειωθεί η χημική ρύπανση στο περιβάλλον και όχι μόνο, θα υπάρξουν νέες καλλιεργητικές ευκαιρίες για τους αγρότες και τέλος θα ωφεληθεί τα μέγιστα η βιολογική γεωργία.
Για τα παραπάνω οι γνώσεις υπάρχουν, επιχειρήσεις ενδιαφέρονται (Για παράδειγμα επ. καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Μπιλάλης, εταιρεία Vioryl, κλπ).   

Σιναπόσπορος
Μουστάρδα: Απλώστε τριμμένο σιναπόσπορο (μουστάρδα) στο χώμα της γλάστρας και ποτίστε. Αν δεν βρείτε σιναπόσπορο, διαλύστε 2 κουταλιές της σούπας έτοιμη μουστάρδα σε μισό λίτρο νερό και ποτίστε. Αντιμετωπίζει τα έντομα και τα σκουλήκια στο χώμα. Προσοχή: Οι γνωστές σκουληκαντέρες (καφέ-κόκκινα λεπτά σκουλήκια), όχι μόνο δεν βλάπτουν τα φυτά αλλά είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει η φύση για το κήπο σας. Ένα τέτοιο σκουλήκι σας βελτιώνει 1.400 Kg χώμα το χρόνο.
Κανέλα
Κανέλλα: Ρίξτε κανέλλα στο χώμα για να προστατέψετε τα νεαρά σπορόφυτα από τους μύκητες.

Πράσινο σαπούνι

Πράσινο σαπούνι: σε 1 κιλό νερό, διαλύστε 20 γραμμάρια πράσινο σαπούνι. Προσθέστε 10 γραμμάρια λευκό οινόπνευμα και ψεκάστε. Αντιμετωπίζει τη μελίγκρα, τον αλευρώδη, τον τετράνυχο και τις βρωμούσες.

Πηγή: www.ecoagro.gr
          http://nea-patenta.blogspot.com/2010/11/blog-post.html


Γη διατόμων στο μικροσκόπιο
Η γη διατόμων ή διατομίτης  είναι ένα ορυκτό φυτικής προέλευσης. Σχηματίζεται από την συσσώρευση ενός τεράστιου αριθμού απολιθωμένων διατόμων δηλαδή προέρχεται από τα απολιθώματα υδρόβιων οργανισμών από παλαιές γεωλογικές περιόδους, πριν 20-80 εκατομμύρια χρόνια.
Τα νεκρά διάτομα βυθίζονταν στο νερό, απορροφούσαν πυρίτιο, σχηματίστηκε στρώμα και η απολιθωσή του αποτελεί τη γη διατόμων, η οποία είναι σκόνη με 90% από πυρίτιο. Η γη διατόμων βρίσκει πολλές εφαρμογές, μεταξύ των οποίων ως υλικό για την αντιμετώπιση ασπόνδυλων και εντόμων αποθηκών.
     Μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα που προμηθεύουν χημικά εργαστήρια. Αν τη δείτε στο μικροσκόπιο, τα άκρα των κόκκων της είναι τόσο αιχμηρά που θυμίζουν σπασμένα γυαλιά. Αν λοιπόν κάποιο άτυχο ζωύφιο περπατήσει πάνω της, θα τραυματιστεί η σκελετική δομή του, θα αφυδατωθεί και θα πεθάνει. Αντιμετωπίζει μυρμήγκια, κατσαρίδες, σκορπιούς, σαρανταποδαρούσες. Καλύψτε με λεπτό στρώμα γης διατομών περιοχές που μπορεί να περνάνε ή να κρύβονται ζωύφια (σχισμές, ανοίγματα, κάτω από οικιακές συσκευές, κοντά σε κάδους απορριμμάτων, υπονόμους, αποχετεύσεις, παράθυρα κ.λ.π.) Ειδικά για τα μυρμήγκια απλώστε το υλικό μέσα και γύρω από τη φωλιά. Αρκεί να βεβαιωθείτε ότι σε κάθε περίπτωση απλά θα περάσουν από πάνω.



Κώστας Τάτσης - Γεωπόνος
www.topiodomi.gr


Το θειάφι πως μπορεί να βοηθήσει τα φυτά μας

Το θειάφι είναι καθαρά ένα οικολογικό στοιχείο με το οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε τα φυτά μας. Έτσι μπορούμε να κατεβάσουμε το ph του εδάφους με το θειάφι , να βελτιώσουμε το έδαφος αφού γίνεται καλύτερος αερισμός του εδάφους αλλά και να βοηθήσουμε προοληπτικά για τον μύκητα ωίδιο. Το ωίδιο όπως είναι γνωστό συνήθως προσβάλλει τριανταφυλλιές , ευώνυμα και αμπέλια. Απλά θα πρέπει να προσέξουμε την εποχή που θα χρησιμοποιηθεί. Για παράδειγμα για να μπορέσει να βοηθήσει στα φυτά μας η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι μεταξύ των 20 βαθμών κελσίου και των 26. Κάτω από τους 20 βαθμούς δεν θα βοηθήσει σε τίποτε αλλά πάνω από τους 27 θα δημιουργήσει προβλήματα στα φυτά. Επίσης δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε μαζί με άλλα φάρμακα. Ο τρόπος εφαρμογής του γίνεται υπό τη μορφή σκόνης επιπάσεως ή σε υγρή μορφή βρέξιμου θείου το οποίο διαλύεται σε νερό και ψεκάζουμε.

πηγή: http://fytosymvoules.blogspot.gr

Αντιμετώπιση του εντόμου καραντίνας Tuta absoluta



ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΝΤΟΜΑΤΑ 10.6.2010
Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας
ΔΕ Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο ΥΑντιμετώπιση του εντόμου καραντίνας Tuta absoluta

Το έντομο Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechidae), αποτελεί σημαντικό εχθρό των κηπευτικών, το οποίο επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα καταστρέφοντας καλλιέργειες ντομάτας, πατάτας ακόμη και μελιτζάνας. Από το 2004 περιλαμβάνεται στον κατάλογο Α1 (με αριθμό 321) των εχθρών καραντίνας του EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization) για τους οποίους ισχύουν ειδικά φυτοϋγειονομικά μέτρα. Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Π.Δ. 365 υποχρεούμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να παρεμποδίσουμε την εξάπλωση επιβλαβών οργανισμών. Το έντομο έχει έρθει στην Ελλάδα από το 2009, σε θερμοκήπια της Κρήτης. Η παρουσία του εντόμου έχει διαπιστωθεί σε περιοχές της Μαγνησίας, της Λάρισας και των Τρικάλων τόσο σε θερμοκηπιακές όσο και σε υπαίθριες καλλιέργειες.

Μορφολογία, αναγνώριση


Αυγό: κυλινδρικά, υπόλευκα έως λευκά, μήκους 0,35 mm. Τα αυγά εναποτίθενται κυρίως στην κάτω πλευρά των φύλλων. Η επώασή τους διαρκεί 4-5 ημέρες.

Κάμπιες: Οι νέο-εκκολαφθείσες προνύμφες είναι μικρές (0,5 χιλιοστό), κιτρινωπές. Καθώς ωριμάζουν, οι προνύμφες γίνονται κιτρινοπράσινες και εμφανίζουν μια χαρακτηριστική μαύρη ζώνη πίσω από το κεφάλι. Οι πλήρως αναπτυγμένες προνύμφες αποκτούν μήκος γύρω στα 9 χιλιοστά και ένα ρόδινο χρώμα στη ράχη τους.

Χρυσαλίδες: έχουν χρώμα ανοιχτό καφέ με μήκος γύρω στα 6 χιλιοστά

Ακμαία: έχουν χρώμα γκρι-καφέ, μήκος σώματος γύρω στα 6 χιλιοστά και άνοιγμα πτερύγων γύρω στα 10 χιλιοστά. Διαθέτουν νηματοειδείς κεραίες (σε σχήμα χάνδρας), με ασημογκρί απόχρωση και χαρακτηριστικές μαύρες κουκίδες στο επάνω πτερύγιο.

Φυτά ξενιστές

Το έντομο προσβάλλει την τομάτα (Lycopersicon esculentum), τη μελιτζάνα (Solanum melongena), την πατάτα (Solanum tuberosum), την πιπεριά (Capsicum annuum), το φασόλι (Phaseolus vulgaris) καθώς και την αγριοτοματιά (Solanum nigrum), τον τάτουλα (Datura stramonium), το γιατράκο (Nicotiana glauca) και το γερμανό (Solanum elaeagnifolium),


Βιολογία του εντόμου

Το έντομο πολλαπλασιάζεται ταχύτατα, συμπληρώνοντας τον κύκλο του μέσα σε 24-38 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία και μπορεί να έχει 10-12 γενεές το χρόνο.

Η ελάχιστη θερμοκρασία στην οποία δραστηριοποιείται είναι 9οC. Διαχείμαση μπορεί να γίνει στη μορφή αυγού, χρυσαλίδας ή τέλειου εντόμου.

Τα τέλεια έντομα είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβονται ανάμεσα στα φύλλα. Κάθε θηλυκό γεννά μέχρι και 260 αυγά πάνω στα υπέργεια μέρη των φυτών. Οι προνύμφες που εκκολάπτονται από τα αυγά ορύσσουν στοές στο εσωτερικό φύλλων, βλαστών και καρπών και παραμένουν

μέσα σε αυτές εκτός από μικρά διαστήματα μεταξύ εκδύσεων κατά τα οποία μπορεί να βρεθούν εκτός των στοών.

Οι ώριμες προνύμφες συνήθως εξέρχονται από τις στοές και μετατρέπονται σε χρυσαλίδες είτε στο έδαφος είτε στην επιφάνεια του φύλλου (ή σε κάποια αναδίπλωση του φύλλου) και σπανιότερα μένουν μέσα στη στοά και χρυσαλιδώνονται εκεί.

Συμπτώματα προσβολής, ζημιές

Σε καρπούς τομάτας η προσβολή είναι ορατή από τη δημιουργία ευδιάκριτων στοών καθώς και τα σφαιροειδή αποχωρήματα από την τροφική δραστηριότητα της προνύμφης. Προσβολές έχουν διαπιστωθεί σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και ωρίμανσης του καρπού. Προσβολές παρατηρούνται και στην επιφάνεια του καρπού. Οι προσβολές αποτελούνται αρχικά από μικρές σκουρόχρωμες οπές οι οποίες εξελίσσονται σε ακανόνιστες στοές.

Σε φύλλα και σε στελέχη η διαπίστωση προσβολής από τον εχθρό είναι σχετικά δύσκολη καθώς στα αρχικά στάδια μοιάζει αρκετά με προσβολή από υπονομευτή φύλλων Liriomyza spp. και δύσκολα μπορεί να αξιολογηθεί. Σε προχωρημένο στάδιο η προσβολή μπορεί να διακριθεί πιο εύκολα, καθώς οι στοές είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προκαλεί ο υπονομευτής ενώ συχνά παρατηρούνται ακανόνιστου σχήματος θάλαμοι εντός του παρεγχύματος του φύλλου από την δραστηριότητα της προνύμφης. Ορατά είναι και τα σφαιροειδή αποχωρήματα που δεν παρατηρούνται σε προσβολές από Liriomyza spp. Προσβολές παρατηρούνται σε νεαρούς βλαστούς και στις μασχάλες των φύλλων. Οι στοές είναι λιγότερο ευδιάκριτες, όμως τα σφαιροειδή αποχωρήματα βοηθούν στον εντοπισμό των προσβολών. Οι προνύμφες μπορούν να προσβάλλουν όλα τα υπέργεια μέρη των φυτών και σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης αυτών (από τα νεαρά σπορόφυτα μέχρι τα ώριμα φυτά). Η συνεχής ανάπτυξη του εντόμου, στις θερμότερες περιοχές, εξασφαλίζει την παρουσία προνυμφών σ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και αυτό μπορεί να επιφέρει την πλήρη καταστροφή της καλλιέργειας. Το έντομο ζημιώνει ιδιαίτερα την τομάτα, τόσο την υπαίθρια όσο και τη θερμοκηπιακή.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ

1. Σε υπό κάλυψη καλλιέργειες:

α) κλείσιμο των ανοιγμάτων με ειδικό εντομοστεγές δίκτυ (τύπος 16x10),

β) εγκατάσταση προθαλάμου με διπλές πόρτες στα θερμοκήπια,

γ) απομάκρυνση και καταστροφή προσβεβλημένων καρπών, φύλλων και βλαστών,

δ) καταστροφή των αυτοφυών ξενιστών, στον περιβάλλοντα χώρο,

ε) επεμβάσεις με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και

στ) χρήση κατάλληλων εγκεκριμένων παγίδων για την εκτίμηση των επιπέδων του πληθυσμού.

2. Σε υπαίθριες καλλιέργειες:
α) επεμβάσεις με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα,

β) απομάκρυνση και καταστροφή προσβεβλημένων καρπών, φύλλων

γ) καταστροφή των αυτοφυών ξενιστών, στον περιβάλλοντα χώρο και

δ) χρήση κατάλληλων εγκεκριμένων παγίδων για την ακριβή εκτίμηση των επιπέδων του πληθυσμού.

3. Σε χώρους συσκευασίας και επανασυσκευασίας:

α) απομάκρυνση και καταστροφή προσβεβλημένων καρπών, φύλλων και βλαστών, όπως και συσκευασιών μιας χρήσης με ασφαλή φυτοϋγειονομική μέθοδο και

β) καθαρισμός των συσκευασιών. Όπου απαιτείται μπορεί να διενεργείται απεντόμωση των επαναχρησιμοποιούμενων μέσων συλλογής και συσκευασίας καθώς και των χώρων συσκευασίας, διακίνησης και αποθήκευσης.

Η μαζική παγίδευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιβράδυνση της ανάπτυξης του πληθυσμού του εντόμου στο θερμοκήπιο με κατάλληλες φερομονικές παγίδες.

Για την χημική καταπολέμηση του εντόμου στην τομάτα έχει δοθεί κατ’ εξαίρεση έγκριση διάθεσης στην αγορά 120 ημερών (ισχύει μέχρι 2-10-2010) για τα εξής εντομοκτόνα σκευάσματα:

1. AFFIRM 095SG (δραστική ουσία emamectin benzoate)

2. ALTRACOR 35 WG (δραστική ουσία chloratraniliprole)

3. ALVERDE 24 SC (δραστική ουσία metaflumizone) Μόνο για υπαίθρια τομάτα

4. VOLIAM TARGO 063 SC (δραστική ουσία chlorantraniliprole και abamectin) Μόνο για τομάτα θερμοκηπίου.

Συνιστάται η εναλλαγή στη χρήση σκευασμάτων με διαφορετικό τρόπο δράσης για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας του εντόμου (όχι πάνω από 2 φορές το σκεύασμα, στην ίδια καλλιεργητική περίοδο). Είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση εφαρμογή των επεμβάσεων. Επισημαίνουμε ότι η χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να γίνεται βάσει των οδηγιών που αναγράφονται στις συσκευασίες και να τηρούνται οι ημέρες που απαιτούνται πριν την συγκομιδή.

Ευχαριστίες Ευχαριστούμε τις Διευθύνσεις Αγρ. Ανάπτυξης Λάρισας και Τρικάλων και το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης Τυρνάβου για τη συνεργασία .

Για τη σύνταξη του κειμένου χρησιμοποιήθηκαν οι κάτωθι πηγές :

· European and Mediterranean Plant Protection Organization, 2005. Data sheets on quarantine pests: Tuta absoluta. EPPO Bulletin 35: 434-435.

· Χαραντώνης Δ. και Γιαννοπολίτης Κ.Ν. (2009) Ο φυλλορύκτης της τομάτας Tuta absoluta Γεωργία - Κτηνοτροφία, τεύχος 5 σελ. 31-34

· www.minagric.gr

· www.bpi.gr/photos/files/files/Tuta%20absoluta.pdf
Κατευθυντήριες οδηγίες


Για το Π.Κ.Π.Φ.& Π.Ε. Μαγνησίας

Ο Προϊστάμενος Δ/νσης

Βλειώρας Σπύρος


ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΚΡΙΔΑΣ


Μιας και οι ακρίδες καταπολεμούνται συνήθως με πυρεθρίνες, θα πρότεινα το
PIRESAN

Σχετικο:  http://www.minagric.gr/greek/data/PIRESAN%20new.pdf

Φυσική πυρεθρίνη με έγκριση στη βιολογική και ταυτόχρονα στην λεμονιά (για
αφίδες βέβαια, αλλά είστε καλυμμένοι σε περίπτωση ελέγχου)

Προσοχή στην εφαρμογή, η φυσική πυρεθρίνη διασπάται πολύ γρήγορα, οπότε η
ώρα της ημέρας  παίζει σημαντικό ρόλο!

Οι ακρίδες δεν μένουν συνέχεια εκεί που τρώνε, συνήθως νωρίς το πρωί
βρίσκονται στο έδαφος, οπότε μια εφαρμογή το χάραμα ή αργά τη νύχτα, θα
γίνει στο έδαφος και όχι στα δένδρα! Ενώ το μεσημέρι καλό είναι να
αποφύγετε, καθώς η φυσική πυρεθρίνη θα διασπαστεί πολύ γρήγορα και ίσως να
μη δώσει τα αποτελέσματα που ζητάτε.

Εάν θέλετε κάτι ποιό βιολογικό δοκιμάστε θειασβέστειο (10 κιλ/τον ), καλό
εντομοαπωθητικό ( δεν το έχω δει σε ακρίδες, αλλά σε θρίπες και αφίδες έχει
αποδείξει την αξία του )

Ότι και να επιλέξετε, φροντίστε να εξαφανιστούν ζιζάνια από το έδαφος ( με
καλλιεργητή, όχι χορτοκοπτικό ) για να μη μπορούν να κρύβονται

Επίσης, άμα δε λάβει μέτρα και ο γείτονας μάλλον θα έχετε συνεχόμενα
προβλήματα

Ελπίζω να βοήθησα

Πολύζος Γιώργος

Γεωπόνος

Μυκόριζα η θαυματουργή



Μυκόριζα

Βελτιώστε την ευρωστία και τη δύναμη των φυτών, την αντοχή στις ασθένειες τις απαιτήσεις σε νερό, βελτιώστε το χώμα και μειώστε τις απαιτήσεις σε λιπάσματα. Πολύ απλά χρησιμοποιήστε μυκόριζα!
Τι είναι: Η μυκόριζα είναι η συμβίωση που υπάρχει στο έδαφος μεταξύ των ριζών ενός φυτού με έναν μύκητα. Πρακτικά η «συνεργασία» αυτή βελτιώνει την δυνατότητα του φυτού να προσλαμβάνει από το έδαφος το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται.
Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι το φυτό μας αναπτύσσεται ταχύτερα, αποκτά εξαίρετο ριζικό σύστημα και αντίστοιχη αντοχή σε ασθένειες (κυρίως μυκητολογικές) και αυξάνεται η ευρωστία του. Σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιεί όλο το διαθέσιμο νερό, οπότε έχει αντοχή στην ξηρασία. Η συμβίωση γίνεται, με πολλά είδη μύκητα. Το κάθε είδος μύκητα έχει διαφορετική απόδοση και μπορούμε να φτάσουμε σε οικονομία έως 40 % σε νερό και λιπάσματα. Αυτό που αλλάζει ουσιαστικά είναι η όψη και η αντοχή του φυτού μας. 

          Πως χρησιμοποιείται: 
Τα πρακτικά οφέλη είναι :
1.    μείωση των λιπασμάτων που εισάγουμε στην καλλιέργεια
2.    μείωση φυτοφαρμάκων
3.    οικονομία στο νερό άρδευσης
4.    βελτίωση εδάφους
5.    μείωση οργωμάτων και καλλιέργειας
6.    καλύτερη παραγωγή και ανθοφορία
7.    ελάχιστο κόστος

Τάτσης Κων/νος - Γεωπόνος
www.bioprasino.gr


Η Στάχτη και οι χρήσεις της !

από το φατσοβιβλίο...

Η Στάχτη και οι χρήσεις της !

Πριν αποφασίσετε να την ρίξετε στα ματιά κάποιου διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε με την στάχτη
Οικολογική αλλά και οικονομική για την εποχή μας πληροφόρηση

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Η Αλισίβα είναι η γνωστή μας στάχτη ή το σταχτόνερο καλύτερα. Το καλύτερο απορρυπαντικό που επινόησε ποτέ... ο άνθρωπος. Καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει σε βάθος. Κάνει τα πιάτα μας να τρρρρίζουν από καθαριότητα και όχι μόνο τα πιάτα, αλλά όλα τ’ αγγειά. Καθαρίζει τα πάντα. Ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες. Βράστε την στάχτη με νερό, και τρίψτε με αυτό οτιδήποτε θέλετε να καθαρίσετε. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Καθαρίζει ακόμα και τις σκουριές, που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα. Απίστευτη καθαριότητα και υγιεινή!!!

Την χρησιμοποιούμε στην παρασκευή μουσταλευριάς, αλλά και στην ζαχαροπλαστική γενικότερα. Η νοστιμότερη και υγιεινότερη μουσταλευριά, εμπεριέχει στην συνταγή ικανή ποσότητα στάχτης. Εκτός από την υπέροχη γεύση και την βελούδινη υφή που της δίνει, καθαρίζει και το άντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Στάχτη επίσης χρησιμοποιούμε στην παρασκευή ψωμιού. Κάνει την διαφορά, πώς να το κάνουμε;!.

Ρίξτε την στον κήπο σας. Αφρατεύει το χώμα, ταΐζει τα φυτά, και περιορίζει αισθητά την ύπαρξη και αναπαραγωγή όλων
των βλαπτικών εντόμων και ζιζανίων. Επίσης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα, η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη, και η γη γίνεται πιο εύφορη.

Διώχνει τις ενοχλητικές μυρμηγκοφωλιές χωρίς να σκοτώνει τα μυρμήγκια. Ρίξτε στην είσοδο της μυρμηγκοφωλιάς που εμφανίστηκε σε λάθος σημείο, μερικές χούφτες στάχτη. Τα μυρμήγκια δεν μπορούν, ούτε να την περάσουν, ούτε να την μεταφέρουν με αποτέλεσμα να μετακινήσουν την είσοδο της φωλιάς τους αλλού. Εκεί, που δεν θα σας ενοχλεί.

Σκορπίστε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης σας ή του κελαριού σας. Τυχόν κατσαρίδες και παρόμοια απεχθή, αποκρουστικά και ενοχλητικά έντομα, καθώς και ποντίκια και άλλα τρωκτικά θα μετοικήσουν, όσο πιο μακριά γίνεται, και δεν θα ξαναεμφανιστούν όσο υπάρχει στάχτη.
Έπιασε το παιδί σας ψείρες στο σχολείο; Γέμισε ο σκύλος σας τσιμπούρια και ψύλλους; Πιάσατε «φιλενάδες μου» μ...όψειρες; Στάχτη! Το καλύτερο αντιπαρασιτικό!!!. Ίσως για μερικές ώρες το παιδί σας και ο σκύλος σας, να φαντάζουν σαν γέροι, αλλά τα παράσιτα απλώς θα εξαφανιστούν. Ανακατέψτε την στάχτη με ξύδι, μέχρι που να γίνει πηχτή λάσπη και αλείψτε το τριχωτό.
Σας βγήκε το κρασί θολό στο γιοματάρι; Έχει το νερό της πηγής(;) κυπρίνους και άλλα ζουζούνια; Γέμισε άλατα το πηγαδίσιο; Περάστε τα μέσα από στάχτη να φιλτραριστούν. Θα εκπλαγείτε με την διαύγεια και την καθαρότητα που τους δίνει, χωρίς να τα επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο.
Κιτρίνισαν τα δόντια σας και το 'χετε μαράζι; Μην ανησυχείτε!!!. Τρίψτε τα με στάχτη. Σαν του μωρού θα γίνουν!!!.

Μαζεύετε τα χειμωνιάτικα ρούχα (όταν έρθει το καλοκαίρι) αλλά σας ανησυχεί ο σκόρος; Πασπαλίστε τα με στάχτη και ξεχάστε τον σκόρο. Μετά καθαρίζουν με ένα απλό τίναγμα, και έχουν μια γυαλάδα άλλο πράγμα. Βάλτε και λίγο λεβάντα στο σεντούκι, στο συρτάρι ή στην κασέλα και ησυχάστε για χρόνια και χρόνια ακόμα και αν την κασέλα την ανοίξει το εγγόνι σας μετά πενήντα χρόνια, τα ρούχα θα είναι άθικτα.
Λεκιαστήκατε την ώρα που τρώγατε; Βάλτε πάνω λίγο στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τρίψτε τον λεκέ με ψίχα ψωμιού. Πάει, έφυγε ο λεκές, ως δια μαγείας!.

Την φτιάχνουμε και σαπούνι αλλά η συνταγή περιττεύει, αφού κανείς σας δεν θα κάτσει να φτιάξει σαπούνι. Υπάρχουν τα έτοιμα «μοσχοσάπουνα», τα αφρόλουτρα και τα σαμπουάν…
Χτυπήσατε; Ματώσατε; Διαλύστε λίγο πράσινο σαπούνι μέσα στην αλισίβα, και πλένετε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνετε μετά. Είναι απίστευτη η ταχύτητα επούλωσης.
Κορίτσια! 'Ε!!! Κορίτσια! Αν θέλετε να μην γεράσετε ποτέ ( λέμε τώρα! ) να λούζεστε με ξυδόνερο και να μπανιαρίζεστε με αλισίβα. Σας υπόσχεται η στάχτη πως, δεν θα χρειαστείτε ποτέ λίφτινγκ ή μπότοξ.

Είστε στην κατασκήνωση και δεν έχετε που να διατηρήσετε τα φρέσκα φρούτα; Σκάψτε έναν λάκκο, γεμίστε τον με στάχτη και τοποθετήστε τα φρούτα έτσι ώστε, να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο, αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάστε τον λάκκο και αφήστε τα. Διατηρούνται έως δύο χρόνια εντελώς μα εντελώς ανέπαφα, όπως την στιγμή που τα βάλατε.
Θέλετε να διατηρήσετε την πυτιά που πήζετε τυρί; Βάλτε την μέσα σε ένα κέρατο απογεμίστε το με στάχτη σφραγιστέ με λάσπη και κρεμάστε το σε ένα δέντρο. Η πυτιά δεν θα χαλάσει ποτέ!
Παλιά οι σιδηρουργοί για να σκληραίνει το σίδερο, το έσβηναν μέσα σε ένα μίγμα από αίμα και στάχτη. Ήταν το πρώτο είδος ατσαλιού.

Μην ξεχάσετε εσείς πού ακόμη σπέρνετε καπνά, να κρατείστε λίγη στάχτη για τόν χασ’λαμά σας, θα σας χρειαστεί οπωσδήποτε!!!.

Με την έναρξη, λοιπόν, τής καινούργιας περιόδου θερμάνσεως αρχίστε να συγκεντρώνετε τις στάχτες από τα τζάκια, τις θερμάστρες καυσοξύλων ή από τους φούρνους σας κλπ, και για τους παραπάνω λόγους. Ποιος ξέρει, ίσως κάποιος να σας φανεί χρήσιμος!......


The ash and its uses! 

Before you decide to take a look at what you read you can do with the ashes 
Ecological and economical for our time information 

Well, we have a saying: The Lye is known or our ashes stachtonero better. The best detergent ever invented ... the man. Cleans, whitens and disinfects in depth. He does the dishes from our trrrrizoun cleanliness and not just the dishes, but all t 'pots. It cleans everything. Even the toughest stains. Boil the ash with water and rub with it whatever you want to clean. You will be surprised by the result.Cleans even the slag, which irrigate the marbles. Incredible clean and healthy! 

We use in the manufacture of pudding, and pastry in general. The healthiest and most delicious pudding, the recipe contains a significant amount of ash. Apart from the wonderful flavor and velvety texture that gives it, and cleans the entrails of pathogenic microorganisms. Ash is also used in bread. It makes a difference, how to do it?!. 

Take it to your garden. Beat the soil feeds the plants, and significantly reduces the existence and reproduction of all 
of harmful insects and weeds. Also bound carbon dioxide by microorganisms in the soil, whose growth is enhanced by the ash, and the land becomes more fertile. 

Eliminates the annoying anthill without killing ants. Take the entrance of the anthill, which appeared in the wrong place, a few handfuls of ashes. Ants can not, or to pass or to convey thereby move the entrance of the nest elsewhere. There, that will not bother you. 

Scatter ashes at the corners and dark places in your warehouse or your cellar. Any cockroaches and similar repugnant, repulsive and annoying insects, and mice and other rodents will move as far away as possible, and will not reappear as long as ash. 
He captured your child to school lice? Fill your dog ticks and fleas? You caught "my girlfriends" M. .. opseires? Ash! The best suppression!. Maybe for a few hours your child and your dog to seem like old, but the parasites will simply disappear. Stir the ashes and vinegar until it become thick mud and rub the scalp. 
We got the wine cloudy in Giomataris? Is the water source (;) carp and other bugs? Fill the salt pigadisio? Pass through the ashes to be filtered. You will be amazed at the clarity and purity that gives them, without affecting the iota. 
Yellowing of your teeth and 'You have heart ache? Do not worry!. Rub them with ashes. As the baby will be!. 

Collecting winter clothes (when you come in summer) but worry about the score? Sprinkle them with ash and forget the moth. After cleaning with a simple flick, and have a sheen other thing. Put a little lavender in chests, drawer or chest and quiet for years and years even if the chest to open your grandchild after fifty years, the clothes will be intact. 
Lekiastikate while you eat? Put on a little ash and after five minutes rub the stain with bread crumbs.Gone, gone the stain, as if by magic. 

We make the soap and the recipe, but unnecessary, since one will not sit to make soap. There are kits "perfumed soap" bubble baths and shampoos ... 
Are you hurt? Bleed? Dissolve a little green in the lye soap, and wash the wound with it without the rinse. It's incredible speed healing. 
Girls! "E! Girls! If you do not ever grow old (say now!) Bathed with xydonero and baniarizeste with lye.We promise that the ash will not ever need facelifts or Botox. 

You are in camp and not have to keep fresh fruit? Dig a pit, fill it with ashes and place the fruit in order to avoid contact with one another nor with the soil. Cover the hole and leave. Retained until two years altogether but completely intact, as the moment you put them. 
Want to keep pizete rennet cheese? Put it in a horn to unload the ashes sealed with mud and hang in a tree. The rennet will not spoil ever! 
The old blacksmiths to harden iron, put out in a mixture of blood and ashes. It was the first type of steel. 

Do not forget where you sow even tobacco, to hold some ashes to chas'lama, you will undoubtedly need!. 

In the beginning, then, of the new heating season start to collect the ashes from fireplaces, heaters or firewood from your oven etc, and for these reasons. Who knows, maybe someone might find it useful! 
www.topiodomi.gr

Ασθένειες ξύλου της Αμπέλου

Ένα φωτορομάντζο  για τις ασθένεις του ξύλου (κυρίως μύκητες και σύμπλοκα μυκητών) που προσβάλουν την οινάμπελο και σταφιδάμπελο και προκαλούν το σύμπλοκο της ασθένειας που εκράζεται ως ΙΣΚΑ ή των πρόδρομων ασθενειών της ίσκας όπως η ασθένεια του Petri και η Ευτυπίωση .... Πρόκειται για πολύ σπάνιες φωτογραφίες με τα σχόλιά τους. Εμείς ως ομάδα ευχαριστούμε θερμά τον Σπύρο Μαυραγάνη, Γεωπόνου - Ειδικού Σταφιδολόγου, που ουσιαστικά με πήρε από το "χεράκι" και με έμαθε το Αμπέλι.

Εύθριπο ξύλο στο κέντρο (εξού και ίσκα = προσάναμαα στα Αρχαία. Τα πρέμνα με ίσκα καίγονταν ευκολότερα επειδή ήσαν εύθριπα). Εκεί υπάρχει το σύμπλοκο των μυκήτων των γενών Phomes, Stereum, Polyporus με κύριους τους Phomitiporia punctata. Ο μαύρος δακτύλιος οφείλεται στον μύκητα της Ευτυπίωσης ... Οι μύκητες καταστρέφουν το Αγγειακό Σύστημα παρασύροντας τις τοξίνες τους στα φύλλα και προκαλλώντας το γνωστό σύμπτωμα.




 Σύνδρομο σημείο της ίσκας. Εξαιτίας της υψηλής προσβολής υπάρχει αδυναμία ξυλοποίησης των κλιματίδων








Τα συμπτώματα στα φύλλα. Οι τοξίνες του συμπλόκου των μυκήτων ανεβαίνουν με τους χημούς στα φύλλα και προκαλούν το σύμπτωμα, εξαιτίας της τοξικότητας που προκαλούν στα μεσόνευρα .






  Το παραδοσιακό σχίσιμο του ξύλου ήταν ένα ημίμετρο των παλαιών χρόνων που βοηθούσε ελάχιστα το πρέμνο να ανταπεξέλθει επειδή ο αερισμός ενδιάμεσα προκαλούσε μια ελαφρά ανάσχεση στο σύμπλωκο των μυκήτων που προκαλούν την ίσκα.



















Αποπληξία.






Πολύ Σπάνιες φωτό. Τα βασιδιοκάρπια (μανιτάρια) του φυτοπαθογόνου μύκητα Stereum hirsutum που αποτελεί έναν από τους μύκητες που προκαλούν την ίσκα. Για να έχουμε εξαγωγή των βασιδιοκαρπίων, θα πρέπει το πρέμνο να είναι μεγαλύτερο από 5 ετών.











Ομοίως με την πρώτη φωτογραφία. Συμπτώματα ίσκας (εύθριπο) και ευτυπίωσης (μαύρος δακτύλιος) σε αμπέλι.










Τα πρόδρομα συμπτώματα της ίσκας στα φύλλα (τοξικότητα από τις τοξίνες των μυκήτων) εκφράζεται αρχικά ως πολυστιγμία.











Botryospaheria - Πυκνίδια στα φύλλα υπό μορφή πολυστιγμίας.









Botryospaheria - Πυκνίδια στο στερεοσκόπιο υπό μορφή πολυστιγμίας σε βλαστό.








Botryospaheria - Καταστροφή Αγγειακού συστήματος







Botryospaheria - Σύμπτωμα διόγκωσης του ξύλου στο σημείο του εμβολιασμού. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν κατεβαίνουν οι χυμοί προς τα κάτω εύκολα








Botryospaheria - Καταστροφή Αγγειακού συστήματος








Botryospaheria - Προσοχή μη μπερδέψετε τα πυκνίδια στον βλαστό με αυτά της φώμοψης.








Όλα μαζί. Eutypa και Σύμπλοκο ίσκας.








Ασθένεια του Petri σε νέο τομή νέου φυτού. Παρατηρήστε την πολυστιγμία στα αγγεία







Τα αποτελέσματα της ασθένεις Petri. Δεν ξεκινάει το νέο αμπέλι εύκολα ή και καθόλου .







Eutypa dieback ... Τα συμπτώματα της Ευτυπίωσης






Ασθένεια της Βοθρίωσης σε ξύλο. Παρατηρούμε τη διόγκωση του φλοιού στο σημείο του εμβολιασμού






Ασθένεια της βοθρίωσης. Εικόνα μετά την αποφλοίωση







Phomitiporia punctata (Μαύρα στίγματα)




 Πολύ Σπάνια Φωτογραφία: Botrytis στην εντεριώνη. Μπαίνει από τους μολυσμένους οφθαλμούς κατά το κλάδευμα. Απαιτούνται πολλά χρόνια για να εκφραστεί η ασθένεια, η οποία λειτουργεί ως παράσιτο αδυναμίας .






 Phomitiporia punctata (Μαύρα στίγματα) + Botrytis cinerea





















Ο δικός μου Πατέρας της Αμπελολογίας - Σπύρος Μαυραγάνης ...

Ένας παλαιός και - με την απόλυτη έννοια του όρου - "Βετεράνος" Γεωπόνος "με πήρε από το χέρι" στα πρώτα μου γεωπονικά βήματα, και κυριολεκτικά με έμαθε τη φυτοπαθολογία από την αρχή παντρεύοντάς την με φυσιολογία. Είναι αυτός πο με έκανε να μη φοβάμαι να βγω στο χωράφι και να πιάσω το μικροσκόπιο όποτε τα έβρισκα δύσκολα και δεν μπορούσα μακροσκοπικά.



Πρόκειται για τον "μέντορά μου", τον Σπύρο Μαυραγάνη, που ακόμα και σήμερα, παρά το 86 έτος της ηλικίας του τον "ορμηνεύομαι" για πολλά προβλήματα). Το όνομά του είναι εξαιρετικά βαρύ, όχι γιατί ο γιος του Γιώργος είναι σήμερα υφυπουργός οικονομίας, αλλά γιατί είναι εκείνος στον οποίο ολόκληρη η αγροτική Αχαϊα και Ηλεία, από το 1960 εως και το 1980, χρωστά σε σημαντικό βαθμό την οικονομική της ύπαρξη. Και για όσους γνωρίζουν ελάχιστα, πρόκειται για τον εκσυγχρονιστή της καλλιέργειας αλλά και μεταποίηση της σταφίδας, από την αντιμετώπιση της φυλλοξηρικής απειλής με τα αμερικανικά υποκείμενα, έως και τα πειράματα αντικατάστασης της χαραγής. Από τα χέρια του έχουν γραφεί τα διεθνή ποιοτικά Standards της μαύρης σταφίδας ενώ έχει απομονώσει όλες τις κλωνικές της επιλογές της μαύρης σταφίδας κι ένα σωρό άλλα ...

Θυμάμαι όταν εργαζόμουν στη Χελλαφάρμ, το 2001, είχα αναλάβει να οργανώσω πειραματικούς αγρούς για το σκεύασμα Dormex, γνωστό και ως υδρογονούχος κυαναμίδη. Ήταν εκείνο το εργαλείο που με τη δυνατότητά του να καταστέλλει την ορμόνη καταλάση των οφθαλμών της αμπέλου, οδηγούσε σε άριστη έκπτυξη των οφθαλμών, ακόμα και των τυφλών ή "φυλλιτών". Τότε ζήτησα τη βοήθειά του για να μου δώσει κάποιους παραγωγούς με "ανθορρούσες" ποικιλίες ώστε να κάνω τον πειραματισμό με το σκεύασμα αυτό ... Θυμάμαι καθόμασταν σε ένα καφενείο των Λουσικών.

Χαμογέλασε ... και απλά ... άνοιξε ένα παλαιό τετράδιο που είχε στην "σάκα του" και μου είπε τα αποτελέσματα από πειράματα που είχε κάνει με το Dormex το 1960 !!!! Δηλαδή εγώ και ολόκληρη εταιρεία αργήσαμε περίπου ... 40 χρόνια ... Αυτός είναι ο Σπύρος Μαυραγάνης ...

Του χρωστάω τα άπειρα ...

Καρπούζι - Διάφορα προβλήματα




Ένα "φωτορομάντζο" με  τα διάφορα φυτοπαθολογικά προβλήματα του καρπουζιού






Μύκητας Didimella bryoniae  στο στέλεχος, λίγο πριν                                              αρχίσει η μυκητολογική      εξίδρωση (ροζ υγρό με τα                                           σπόρια του μύκητα)





Μύκητας Didimella bryoniae                                                 σε προχωρημένο στάδιο στο                                           στέλεχος




Didymela κι εδώ, με την 

εξίδωση του μύκητα να 

φαίνεται έντονη με ροζ χρώμα





Μύκητας Didimella bryoniae   
                                             με μυκητολογική εξίδρωση - 


Μύκητας Didimella bryoniae 

σε προχωρημένο στάδιο στον 

καρπό. Προσοχή μη το 

μπλέξετε με το ιό του 

δακτυλιωτού μαρασμού.

Μύκητας Didimella bryoniae

 σε προχωρημένο στάδιο στον

 καρπό. Προσοχή μη το 

μπλέξετε με το ιό του 

δακτυλιωτού μαρασμού.



Περονόσπορος

 κολοκυνθοειδών ή 

ψευδοπερονόσπορος:

 Pseudoperonospora cubensis





Λεπιδόπτερο που 

καταστρέφει τον φλοιό. 








Μηλολόνθη που 

καταστρέφει  το στέλεχος

 στα νεαρά φυτά





Εσχάρωση καρπού εξαιτίας 

υψηλής σχετικής υγρασίας και 

υψηλής θερμοκρασίας



Οίδημα καρπού εξαιτίας 

υψηλής σχετικής υγρασίας

 στα διάφορα στάδια 

ανάπτυξης του καρπού








Ηλιοέγκαυμα στελέχους. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια ασθένεια
















Ζημιά από ποντίκια







Ιός ZYMV




Ιός ZYMV


















Το γνωστό σύμπλοκο των 5 ιώσεων 

που προκαλεί σκάσιμο στους 

καρπούς. Τυπικό σύμπτωμα στα 

φύλλα του ZYMV (Zuchini Yellow 

Mosaic Virus)












Ζημιά από χαλάζι













Ο Μύκητας που προκαλεί το 


Κλαδοσπόριο σε φύλλο
Εσχάρωση καρπού. Συνήθως είναι 

μηχανική βλάβη, από πχ τρίψιμο 

στελεχών πάνω στον καρπό όταν 

αυτός ήταν ακόμα μικρός. Μπορεί 

να αποδοθεί και σε νήγματα του 

εντόμου θρίπας

Ρίζα με νηματώδεις του γένους Meloidogyne στο στερεοσκόπια








Σήψη λαιμού από τον 

μύκητα του Πυθίου, 

σε νεαρό φυτό.










Ο μύκητας της σκληρωτίνιας 

σε καρπό









Προχωρημένη προσβολή από

 το άκαρι του τετρανύχου 

(Tetranychus urticae)






 
Τοξικότητα Μαγγανίου. Πολύ κοινό 

πρόβλημα στα  καρπούζια που έχουν

 φυτευθεί σε εξαιρετικά όξινα 

εδάφη. Μόνο η ασβέστωση του εδάφους 

δίνει λύση






Υδατικό Stress, δηλαδή 

έντονη δίψα. Βλέπουμε το 

στρίψιμο των φύλλων






Η εξάνθιση (κονιδιοφόροι) 

του μύκητα του ωιδίου των 

κολοκυνθοειδών από πολύ 

κοντά (macro) ...





Ηλιοέγκαυμα καρπού





















Βακτήριο Καραντίνας Clavibacter michiganensis


           Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα βακτήρια καραντίνας της τομάτας. Σε μια καλλιέργεια μεταφέρεται με τον σπόρο και στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται μόνο του και μολύνει εκτός από τα υπόλοιπα φυτά και τον χώρο μέσα στο θερμοκήπιο με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχός τους (απαιτείται απολύμανση όλου του χώρου με ειδικές συσκευές). Οι Διευθύνσεις Γεωργίας επιβάλουν να ενημερώνονται για την παρουσία του, ώστε να προβούν σε ενέργειες καραντίνας που απαγορεύει την καλλιέργεια της τομάτας στους χώρους που παρουσιάστηκε το βακτήριο, προκειμένου να μην εξαπλωθεί σε άλλες γειτονικές καλλιέργειες. 
              Όπως είπαμε, πρωτο-εισέρχεται σε ένα χωράφι/αγροτεμάχιο από τον μολυσμένο σπόρο. Στη συνέχεια μεταφέρεται και στα υπόλοιπα φυτά με το νερό της άρδευσης ενώ τα σπόριά του είναι αερομεταδιδόμενα και προσκολλούνται σε όλο τον εξοπλισμό των θερμοκηπίων (πλαστικά, σίδερα ... παντού). Αν δείτε τα συμπτώματα αυτά, τότε κάψτε την καλλιέργειεα. Δεν θα τα πετάξετε αλλά θα τα ΚΑΨΕΤΕ. Επίσης ο σπόρος που χρησιμοποιήσατε θα πρέπει επίσης να καεί και να ενημερώσετε τον προμηθευτή του σπόρου ώστε και ο ίδιος να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους.

 Clavibacter michiganensis: Προχωρημένη προσβολή. Κάντε μια τομή και με προσοχή δείτε αν έχει καταστραφεί η εντεριώνη (το μέσα τμήμα του σωλήνα του φυτού) και παράλληλα τα αγγεία έχουν λάβει καφετί χρώμα. Επίσης αν ζουλήξετε το στέλεχος της τομάτας θα δείτε να είναι - άδειο-κενό , δηλαδή το πατάτε και αυτό ζουλιέται σα να λείπει κάτι από μέσα


 Clavibacter michiganensis: Σε πιο πρώιμη προσβολή, αν σπάσετε ένα κλαδάκι βλέπετε αυτό το καφέ χρώμα όπως φαίνεται εδώ.









Clavibacter michiganensis: Ομοίως κι εδώ. Σε πιο πρώιμη προσβολή, αν σπάσετε ένα κλαδάκι βλέπετε αυτό το καφέ χρώμα όπως φαίνεται εδώ.











Clavibacter michiganensis: Εδώ βλέπουμε δύο συμπτώματα. Το σχίσιμο στο στέλεχος καθώς και το μαύρισμα με "ρούφηγμα" που κάνει στο μίσχο του φύλλου. Το φύλλο καταστρέφεται σα να έχει καεί ενό το κλαδάκι που το κρατάει φαίνεται να είναι ρουφηγμένο, όπως στην εικόνα

















Πατάτα: Έλεγχος του δικού μας σπόρου


Εϊναι πολύ σημαντικό, όταν κρατάμε δικό μας σπόρο να προσέχουμε πάρα πολύ ώστε να μη μολύνουμε το χωράφι μας με παθογόνα καραντίνας. Ελέγχουμε τον πατατόσπόρο που παράγουμε και σε περίπτωση που συναντήσουμε κάποιο από τα προβλήματα της εικόνας, τότε πετάμε τους κονδύλους στα σκουπίδια (όχι σε κάποιο χωράφι) 





Colletotrichum coccodes





Polyscytalum pustulans



Spongospora subterranea




Synchytrium endobioticum













Ιός: PMTV












Ιός: Potato Virus Y NTN











Ιός: Potato Virus Y NTN







Ιός: TRV-3







Ιός: TSWV-3








Κλασσικός Περονόσπορος Κονδύλου






Κλασική Rhizoctonia solani.




Κλασσική Rhizoctonia Solani





Μυκόπλασμα










Νημαρώδεις του γένους Meloidogyne σε πατατόσπορο



















Νημαρώδεις του γένους Meloidogyne σε πατατόσπορο, καταστροφή φύτρου










Sclerotium rolfsi σε κόνδυλο














Sclerotium rolfsi σε κόνδυλο











Αν δείτε αυτό, να μη σας ανησυχεί. Είναι σχίσιμο κονδύλων από την υψηλή υγρασία 











Διάφορα Παθογόνα Ελιάς


Ένα φωτορομάντζο από το αρχείο μας με διάφορα προβλήματα σε ελιές 



 Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi. 



Καρκινώματα από το ΒακτήριοAgrobacterium tumefaciens. Το βακτήριο μπερδεύει τους προσβεβλημένους ιστούς κάνοντάς τους να παράγουν περισσότερες αυξίνες. Αποτέλεσμα οι ανεξέλεγκτοι όγκου





Σπάνια φωτό: Καρκινώμα από το βακτήριο Agrobacterium tumefaciens σε ταξιανθία 












Ασθένεια ξύλου Eutypa dieback. Προχωρημένη προσβολή





Σπάνια φωτό: Ωίδιο ελιάς. Πολύ σπάνια, όταν επικρατούν συνθήκες υδατικού στρες (δηλαδή το έδαφος νεροκρατάει ή κάνουμε υπερ-αρδεύσεις) τότε ενδέχεται να παρουσιαστεί το ωίδιο της ελιάς 










Κλασσικό κυκλοκόνιο




Ασθένεια Ξύλου και βλαστών: Αποπληκτική προσβολή βερτισιλλίωσης




































Wiltering σε Κορωνέικη, αγνώστου αιτιολογίας. Παρουσιάζεται πολύ σπάνια σε ορισμένα δέντρα. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ταυτοποίηση κάποιου παθογόνου.




Υπερβολική άρδευση ή κακή στράγγιση: Αποφελοποίηση των ριζών από τον μύκητα Phytophthora






Υπερβολική άρδευση ή κακή στράγγιση: Σήψη λαιμού και ριζών



Υπερβολική άρδευση ή κακή στράγγιση: Χαρακτηριστικό σύμπτωμα που δείχνει πως το φυτό-δέντρο "δεν τραβάει" θρεπτικά στοιχεία και νερό από το έδαφος. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η απώλεια των κεντρικών φύλλων στους βλαστούς, ενώ τα φύλλα της βάσης και της κορυφής παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα







Σχινοκαρπία σε ελιά, από κακές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης









Δίψα












Εγκαύματα από ζιζανιοκτόνο (Reglone)












Ζημιά από πουλιά (Κοτσίφια)














Άκαρι της ελιάς. Προσβολή σε φύλλο




Άκαρι της ελιάς. Προσβολή σε φύλλο - λεπτομέρειεα κάτω επιφάνειας φύλλου - φωτό με macro εστίαση






Άκαρι της ελιάς. Προσβολή σε φύλλο







Τροφοπενία Βορίου








Σπάνια φωτό: Άκαρι της ελιάς - προσβολή σε καρπό. Φλύκταινες






Έντομο - Λεπιδόπτερο Μαργαρόνια - Καταστροφή ακραίου μεριστώματος. Τυλίγει τα φύλλα με νήμα







Η "τουαλέτα" της μαργαρόνιας




Προνύμφη Μαργαρόνιας - στάδιο L2 (το μαύρο πίσω είναι επειδή κατά λάθος τη ζούληξα όταν την έπιασα)








Προνύμφη Μαργαρόνιας - στάδιο L3






Προνύμφη Μαργαρόνιας - στάδιο L4 - αλλαγή χρώματος σε πορτοκαλί. Ένα στάδιο πριν τη νύμφωση










Καταστροφή Καρπών από ακρίδα








Οπή εξόδου δάκου










Έντομο ξύλου - Ζευζέρα - Στοές στον κεντρικό βλαστό







Ωοτοκίες κηκηδίμυγας. Ωοτοκούν στους κόμβους κατά θέσεις και κάτω από τον φλοιό.



Ωοτοκίες κηκηδίμυγας. Ωοτοκούν στους κόμβους κατά θέσεις και κάτω από τον φλοιό. Όταν το αποφλοιώσεις είναι κάπως έτσι. Βλέπεις το μισό ετησιο βλαστό να είναι καλός και τον υπόλοιπο να ξεραίνεται. Εκεί πονηρεύεσαι και παίρνεις το μαχαίρι να ξεφλουδίζεις 








Να και η μαμά τους ...









Ακμαίο μηλολόνθης. Εκτός του ότι μασουλάει τα φύλλα κάνοντας τρύπες, επιδέδεται σε σεξουλικά όργια πάνω στις ελιές






Προσβολή από πράσινο σκουλήκι σε καρπό χαλκιδικής. Κι όμως είναι σπάνια η προσβολή. Και αυτό γιατί δίπλα στις ελιές υπήρχε ένα χωράφι με βαμβάκι όπου γινόταν χαμός από το έντομο. Το μέγεθος της ελιάς χαλκιδικής μοιάζει αρκετά με το "καρύδι" του βαμβακιού. Έτσι δοκίμασαν τον καρπό και φαίνεται πως τους άρεσε  







Στοές και βοθρία πυρηνοτρήτη - Φυλλόβια γενιά







Καταστροφή ανθοταξία ελιάς από πρσβολή πυρηνοτρήτη - ανθόβια γενιά





Τζιτζίκια - Οπές εξόδου νεαρών εντόμων (η μαμά τους τα γενά μέσα στους βλαστούς. Γι αυτό τα τζιτζίκια αγαπούν ιδιαίτερα την ελιά)






Τζιτζίκια - Πριν γίνουν οπές. Εδώ βλέπουμε τις κατά θέσεις ωοτοκίες (η μαμά τους τα γενά μέσα στους βλαστούς. Γι αυτό τα τζιτζίκια αγαπούν ιδιαίτερα την ελιά)








Ψύλλα ή Βαμβακάδα της ελιάς







Ψύλλα ή Βαμβακάδα της ελιάς στο στερεοσκόπιο






Φωτό από τον Macro της D5000. Δεν ξέρω τι ήθελε αυτή πάνω στις ελιές. Ίσως για παρκάρισμα







Σκάσιμο κορμού από παγετό







Φλύκταινες από διόγκωση φλοιού, εξαιτίας παγετού (δεν είναι κοκκοειδή αυτά ...)




Καταστροφή Αγγειακού συστήματος σε τομή βλαστού ελιάς, από τον παγετό


Πεπλατυσμένο φύλλο ελιάς. Σπάνια φωτογραφία. Όταν το φυτό καταστραφεί από τον παγετό και "πετάξει" από τη βάση, τότε εξαιτίας της υπερ-παραγωγής αυξινών (προσπαθεί το φυτό να ανταπεξέλθει και να απαγάγει το αμπσισικό οξύ που το είχε θέσει σε λήθαρο), τότε τα φύλλα της ΔΕΥΤΕΡΗΣ (και όχι της πρώτης χρονιάς) βγαίνουν έτσι ... Λες και δεν είναι ελιά 
Όταν το φυτό καταστραφεί από τον παγετό και "πετάξει" από τη βάση, τότε εξαιτίας της υπερ-παραγωγής αυξινών (προσπαθεί το φυτό να ανταπεξέλθει και να απαγάγει το αμπσισικό οξύ που το είχε θέσει σε λήθαρο), τότε τα φύλλα της ΔΕΥΤΕΡΗΣ (και όχι της πρώτης χρονιάς) βγαίνουν έτσι ... Λες και δεν είναι ελιά !!!











Σάπιο ξύλο από τον παγετό. Ο μύκητας του ξύλου Stereum hirsutum (προαρετικό σαπρόφυτο) προσβάλει (ή καλύτερα αποικίζει) το σάπιο ξύλο για να το φάει. Βλέπουμε από τις τομές να βγαίνουν τα βασιδιοκάρπιά του (μανιτάρια)





Ζημιά από χαλάζι

















Τα κείμενα και το φωτογραφικό υλικό είναι του γεωπόνου Αρβανίτη Θεόδωρου, από την εταιρείαFoodcare.

ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ



Εικ.1 . Φύλλα καρυδιάς με εκτεταμένες νεκρωτικές κηλίδες

Εισαγωγή
Η συμβολή της καρυδιάς (Juglans regia L. - Καρυδιά η βασιλική) στην ανάπτυξη της ορεινής οικονομίας της χώρας μας είναι σημαντική. Παράγει καρπούς σε ετήσια βάση και πολύτιμο ξύλο σε διάστημα 30-40 χρόνων. Η έκταση που καταλαμβάνει στην Ελλάδα ανέρχεται σε 700.000 στρ. περίπου, ενώ η ετήσια παραγωγή καρυδιών ανέρχεται σε 25.000 τόνους.
Η ανθράκωση είναι η πιο καταστρεπτική ασθένεια της καρυδιάς, διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα. Προκαλείται από τον μύκητα Marssonina juglandis (Lib) Magn. με ασκογενή μορφήGnomonia leptostyla. Προσβάλλει τα φύλλα, τα καρύδια και ακόμη τους ετήσιους βλαστούς.

Συμπτώματα
Η προσβολή εκδηλώνεται στα φύλλα με νεκρωτικές κηλίδες 2-3 χιλ. που συχνά ενώνονται και σχηματίζουν μεγαλύτερες νεκρωτικές επιφάνειες (Εικ.1). Προσβεβλημένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Η υγρασία ευνοεί την εξέλιξη και διασπορά της ασθένειας. 'Ετσι, όταν ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι βροχεροί, τότε είναι δυνατόν η ασθένεια να πάρει επιδημικές διαστάσεις και να προκληθεί έντονη φυλλόπτωση τον Ιούλιο - αρχές Αυγούστου (Εικ. 2).
Η πρώιμη φυλλόπτωση έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση των δένδρων και τη φτωχή καρποφορία ποσοτικά και ποιοτικά. Μόνο σε ακραίες περιπτώσεις είναι δυνατό να επέλθει και νέκρωση.
Οι νεκρωτικές κηλίδες που εμφανίζονται στους καρπούς είναι μικρότερες εκείνων που προκαλούνται στα φύλλα (Εικ. 3 επόμενης σελίδας). Εάν η προσβολή αρχίσει ενώ τα καρύδια είναι ακόμη πολύ μικρά, τότε αυτά δεν αναπτύσσονται κανονικά και πέφτουν πρόωρα.
Ο μύκητας Marssonina juglandis διαχειμάζει στα πεσμένα στο έδαφος φύλλα, όπου αναπτύσσει την ασκογόνο μορφή του Gnomonia leptostyla. Η απελευθέρωση των ασκοσπορίων συμπίπτει χρονικά με την έκπτυξη των φύλλων δηλ. περί τον Μάιο. Τα ασκοσπόρια μεταφέρονται συνήθως με τον αέρα και το υδρονέφος μετά από βροχές και προκαλούν στα φύλλα και τους βλαστούς την αρχική προσβολή. Επάνω στις κηλίδες που δημιουργούνται σύντομα εμφανίζονται καρποφορίες της κονιδιακής μορφής του μύκηταMarssonina juglandis. Τα κονιδιοσπόρια μεταδίδουν την ασθένεια ταχύτατα, ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι βροχερός.



Εικ. 2. 'Εντονη προσβολή καρυδιάς

Η απώλεια φωτοσυνθέτουσας φυλλικής επιφάνειας (Εικ. 1) ή η πρόωρη φυλλόπτωση (Εικ. 2) μειώνει την απόδοση των δένδρων σε καρπό αλλά υποβαθμίζει και την ποιότητά τους. Καρύδια που προέρχονται από προσβεβλημένα δένδρα έχουν μικρότερο ειδικό βάρος και μικρότερο ποσοστό ψίχας. Η ψίχα είναι συρρικνωμένη με σκοτεινό χρώμα. Γενικά η παραγωγή είναι υποβαθμισμένη, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να έχει σημαντική οικονομική απώλεια.

 
Εικ.3 . Καρύδια προσβεβλημένα από ανθράκωση

Αντιμετώπιση
Η προσβολή είναι δυνατό να ελαττωθεί με λίπανση των δένδρων με αζωτούχα λιπάσματα, όπως θειική και νιτρική αμμωνία ή και ουρία. Μεικτά λιπάσματα (Ν-Ρ-Κ) έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα (Neely 1981).
Για την καταπολέμηση της ασθένειας, στη βιβλιογραφία αναφέρονται 4 ψεκασμοί με ένα από τα παρακάτω μυκητοκτόνα:
-Zineb (καρβαμιδικό μυκητοκτόνο) 240 γραμ. σε 100 λίτρα νερό ή όπως αναφέρεται στη συσκευασία.
-Maneb (οργανικό μυκητοκτόνο) 240 γραμ. σε 100 λίτρα νερό ή όπως αναφέρεται στη συσκευασία.
-Mancozeb (άλας αιθυλενοδισθειοκαρβαμιδικού ψευδαργύρου και μαγγανίου) 150 γραμ. σε 100 λίτρα νερό ή όπως αναφέρεται στη συσκευασία
-Βορδιγάλειος πολτός: θειικός χαλκός 500-750 γραμ. σε 100 λίτρα νερό με ασβέστιο 170-250 γραμ. σε 100 λίτρα νερό
.
Στη γειτονική Βουλγαρία ο  Zankov 1980 προτείνει ένα χειμερινό ράντισμα με βορδιγάλειο πολτό 2% και από ένα ράντισμα με 1% πριν και μετά την άνθιση. Ικανοποιητικά αποτελέσματα έχουν δώσει επίσης και ο οξυκινολεϊκός χαλκός. Οι ψεκασμοί πρέπει να αρχίζουν με την έκπτυξη των φύλλων και να επαναλαμβάνονται ανά 15 ημέρες.
Εάν ο καιρός είναι ξηρός, τότε οι δύο τελευταίοι ψεκασμοί μπορεί να παραλειφθούν.
Ο βορδιγάλειος πολτός μπορεί να προκαλέσει φυλλόπτωση, γι' αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αναμειγνύουν τη σωστή δοσολογία. Συνιστάται επίσης, όλοι οι παραγωγοί να συλλέγουν τα φύλλα μετά την πτώση τους το φθινόπωρο σε σωρούς και να τα καίνε ή να τα παραχώνουν. 'Έτσι, μειώνεται η ποσότητα μολύσματος που απελευθερώνεται την άνοιξη και η αρχική προσβολή αποτρέπεται ή μειώνεται σημαντικά.

Βιβλιογραφία
-Καϊλίδης, Δ. 1985 Δασική Παθολογία, 2η έκδοση, Εκδ. Γιαχούδη - Γιαπούλη Θεσσαλονίκη.
-Μάνταλος Ν. 1981: Η Καρυδιά. Εκδ. Αγροτ. Τράπεζας της Ελλάδος.
-Neely, D. 1981: Plant Disease, 65(7): 580-581.
-Zankov, S. 1980: Rastitelna Zashchita, 28(9): 9-14.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΚΕΙΜΕΝΑ - ΕΙΚΟΝΕΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ 

e-mail: diamandi@fri.gr
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


Κομμίωση Αμυγδαλιάς


:
Το σύμπτωμα της κομμίωσης είναι συχνό στα έλκη και στις νεκρές κορυφές κλάδων και κλαδίσκων.Ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης: Οι υψηλές σχετικές υγρασίες σε περιόδους βροχοπτώσεων την άνοιξη αποτελούν τη πρωταρχική αιτία εμφάνισης έντονων συμπτωμά των της ασθένειας.

Επιβίωση του παθογόνου: Οι τεφρόχροες εξανθήσεις του παθογόνου είναι ορατές με γυμνό μάτι. Ονομάζονται σποριοδόχεια (κοινώς μαξιλαράκια) και σχηματίζονται πάνω σε αποξηραμένες ταξιανθίες και έλκη και απελευθερώνουν σπόρια που προκαλούν με τις εκπτύξεις των ανθοφόρων οφθαλμών τις πρωταρχικές προσβολές.
Διάγνωση στον αγρό και στο εργαστήριο: Συμπτωματολογικές εικόνες φαιών σήψεων συγχέονται με έλκη στους κλάδους της αμυγδαλιάς που προκαλούνται από το βακτήριο Pseudomonas αmygdαli.Όμως οι προσβολές από το βακτήριο προκαλούν έλκη με ανώμαλα και διογκωμένα χείλη που παραμένουν ενεργά επί πολλά χρόνια. Αντιθέτως τα έλκη της Monilia laxa δεν παρουσιάζουν στην περιφέρεια υπερπλασίες και το σημείο έναρξης της μόλυνσης είναι εμφανές ως ίχνος της ταξιανθίας. Συγχέεται επίσης και με αποξηράνσεις ανθέων που οφείλονται σε ζημιές ανοιξιάτικων παγετών.
Pseudomonas_amygdali
 Εδώ η διάγνωση της αρρώστιας μπορεί να στηρίζεται στην παρουσία των σποριοδοχείων αλλά πρέπει να επιβεβαιώνεται με στερεοσκοπική παρατήρηση και μικροσκοπική εξέταση των καρποφοριών του παθογόνου.
Pseudomonas amygdali 


Αντιμετώπιση: 
H αντιμετώπιση της ασθένειας πρέπει να στηρίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα και σε ψεκασμούς. Στα καλλιεργητικά είναι απαραίτητο κλάδεμα με το οποίο απομακρύνονται οι εστίες διαχείμασης του παθογόνου που βρίσκονται σε κλάδους και σε κλαδίσκους στα προσβεβλημένα δένδρα. Κατάλληλη εποχή είναι πριν από την πτώση των φύλλων γιατί τότε είναι εμφανή τα αποξηραμένα όργανα. Οι συνιστώμενοι ψεκασμοί εφαρμόζονται σε τρία βλαστικά στάδια: με την έκπτυξη των οφθαλμών, στη ρόδινη κορυφή και κατά την πλήρη άνθηση. Επαναλαμβάνονται σε περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών με παρατεταμένες βροχοπτώσεις που επιμηκύνουν την περίοδο της άνθησης. Τα χαλκούχα μυκητοκτόνα χρησιμοποιούνται για τους πρώτους ψεκασμούς. Από τις δραστικές ουσίες των διασυστηματικών που συνιστώνται είναι οι παρεμποδιστές σύνθεσης της εργοστερόλης, τα φθαλιμίδια, οι στρομπιλουρίνες και τα βενζιμιδαζολικά. Προσοχή στις περιπτώσεις ανάπτυξης ανθεκτικότητας για το συνδυασμό μυκητοκτόνων και στην προτίμηση ενός διασυστηματικού ψεκασμού κατά την άνθηση για τον περιορισμό δημιουργίας δευτερογενών μολυσμάτων.



ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΖΑΜΟΣ Καθηγητής. Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας.ΓΠΑ














Κοκκοειδή και καρκίνωση σε πικροδάφνη

Η πικροδάφνη (Nerium oleander, Oleaceae) είναι πολύ ανθεκτικό μεσογειακό φυτό που μπορεί να επιβιώσει και σε διάφορες κλιματικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία) καθώς και σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Δεν ανήκει στους θάμνους που προσβάλλονται συχνά από ασθένειες ή έντομα που να προκαλούν σημαντική ζημιά. Οι σημαντικότεροι εχθροί της πικροδάφνης είναι τα κοκκοειδή έντομα που προσβάλλουν τα φύλλα και τα κλαδιά καθώς και το βακτήριο Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi που δημιουργεί μεγάλα εξογκώματα (φυμάτια) σε φύλλα και κλαδιά.
Τα κοκκοειδή είναι μια σημαντική κατηγορία εντόμων, εκ των οποίων πολλά είδη προσβάλλουν καρποφόρα, καλλωπιστικά δένδρα και θάμνους. Χαρακτηριστικό των εντόμων είναι πως τη μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής τους την περνούν μένοντας ακίνητα πάνω σε κάποιο φυτικό τμήμα (καρπό, φύλλο, βλαστό ή κλαδί) και τρέφονται από τους χυμούς των φυτών. Για την προστασία τους, δημιουργούν ένα χαρακτηριστικό “καπελάκι” (καψίδιο), που τα προστατεύει από φυσικούς παράγοντες οι άλλους εχθρούς. Εξαιτίας και της ανάπτυξης του καψιδίου τα έντομα αυτά καταπολεμούνται δύσκολα, ακόμα και με χημικά μέσα. Στις δενδροκαλλιέργειες (εσπεριδοειδή, ελιά) η αντιμετώπιση είναι απαραίτητη, ενώ στα καλλωπιστικά συνήθως δεν χρειάζεται. Η γενικότερη φροντίδα των θάμνων, τακτικό κλάδεμα, σωστή λίπανση, αερισμός φυτών και κατάλληλη άρδευση βοηθούν στην καλύτερη αντιμετώπιση των προσβολών από το ίδιο το φυτό. Τα υπολείμματα του κλαδέματος πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται άμεσα.
Τα κοκκοειδή μπορούν να απομακρυνθούν από τα φύλλα και τους βλαστούς της πικροδάφνης με το χέρι. Βάζουμε οινόπνευμα σε ένα βαμβάκι και τρίβοντας στα σημεία που φαίνονται τα κοκκοειδή προσπαθούμε να τα αποσπάσουμε από το φυτό, χωρίς να πληγώσουμε τα φύλλα και τους βλαστούς. Φυσικά το πρόβλημα δε θα λυθεί πλήρως αλλά ο πληθυσμός των κοκκοειδών θα μειωθεί και η πικροδάφνη θα φαίνεται καθαρή.
κοκκοειδή και καρκίνωση σε πικροδάφνη
Συμπτώματα καρκίνωσης σε φύλλο πικροδάφνης, από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi
Το βακτήριο P. savastanoi είναι ένα πολύ κοινό παθογόνο που προσβάλλει πολλά καρποφόρα και καλλωπιστικά δένδρα και θάμνους, μεταξύ των οποίων και την ελιά. Όταν το βακτήριο εισχωρήσει στο φυτό, μέσω πληγών συνήθως από κλάδεμα ή χαλάζι, αναπτύσσονται εξογκώματα που αρχικά είναι μικρά σε μέγεθος, ανοιχτού καφέ χρώματος. Στη συνέχεια τα εξογκώματα μεγαλώνουν και σκληραίνουν. Σε μεγάλες προσβολές, καλύπτουν μεγάλο μέρος των φύλλων και των κλαδιών, προκαλώντας εξασθένηση του φυτού. Η αντιμετώπιση της ασθένειας είναι δύσκολη. Όταν τα φυτά είναι λίγα, αφαιρούνται τα εξογκώματα από τα κλαδιά, με μικρό μαχαίρι. Η διαδικασία αυτή δεν εξαλείφει το πρόβλημα, μειώνει όμως σημαντικά την προσβολή και βελτιώνει την εικόνα του θάμνου.
Κείμενο – Φωτογραφίες: Πάνος Λαμπρόπουλος, M.Sc. γεωπόνος ΓΠΑ
πηγη:gardenguide.gr