Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΟΙ ... " ΜΠΟΝΑΜΑΔΕΣ"



XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΟΙ ... " 

ΜΠΟΝΑΜΑΔΕΣ"

Κ. Θ. Μπουχέλος
 Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών


Αν και τα περισσότερα έντομα που βρίσκονται στα Χριστουγεννιάτικα έλατα δεν επιβιώνουν στο περιβάλλον του σπιτιού, αρκετά από αυτά μπορεί να απειλήσουν το περιεχόμενά του και τους ενοίκους.


Η πλειονότητα των εντόμων αυτών είναι ακίνδυνα: αράχνες, ακάρεα, βαμβακάδες  (Ημίπτερα), αφίδες (Ετερόπτερα), μυρμήγκια, αλλά και ΞΥΛΟΦΑΓΑ 
(Κολεόπτερα) !!!

 (π.χ. Dendroctonus ή άλλα).
Τα ξυλοφάγα έντομα σε μια κατοικία, είναι ικανά να προσβάλλουν και να καταστρέψουν τα ξύλινα στοιχεία της οικοδομής ....

Για να αποφύγουμε τον «μποναμά» θα πρέπει, πριν το δένδρο τοποθετηθεί μέσα στο σπίτι, να μείνει μερικές ημέρες σε κλειστόν χώρο π.χ. γκαράζ, να τιναχτεί καλά και να ψεκαστεί με φυτικό εντομοκτόνο  π.χ. neem oil και όχι με aerosol που είναι εύφλεκτα.

Δεν είναι μόνον από τα έντομα, αλλά και αλλεργίες μπορεί να παρουσιαστούν που δεν οφείλονται στην γύρη αλλά σε τυχόν μούχλες στο δένδρο όπως και από τα τεχνητά δέντρα, που έχουν μείνει πολύν καιρό εκτεθειμένα και έχουν μαζέψει σκόνη......
Κ.Μ.

ΥΓ   Ο “KOΡΙΟΣ” του ελάτου!

Παρατήρησα ότι σε μελισσοκομικές ιστοσελίδες, αναφέρεται το μελιτογόνο έντομο: Cinara, (μαύρη αφίδα του ελάτου) ως ο “κοριός” του ελάτου!
Διευκρινίζω: δεν πρόκειται περί κοριού, αλλά μικρές μαύρες μελίγκρες (αφίδες) οι οποίες παρασιτούν συνήθως στις κορυφές των μικρών ελάτων αλλά και στις άκρες των κλαδιών.
Με την εισαγωγή στα σπίτια «χριστουγεννιάτικων δένδρων», γίνονται αντιληπτές και οι ένοικοι, με το δίκιο τους, θα νομίσουν ότι πρόκειται για τον επικίνδυνο κοριό (Cimex), ενώ πρόκειται περί ενός ΑΚΙΝΔΥΝΟΥ για τον άνθρωπο και αρκετά ωφέλιμου εντόμου που δίνει κάθε 3-4 χρόνια παχύρευστο μελίτωμα και τα έλατα κυριολεκτικά πλημμυρίζουν με μέλι.






Αρθρα του Κ Μπουχέλου:

:

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου