Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Το πράσινο χάπι για την κατάθλιψη

Το πράσινο χάπι για την κατάθλιψη

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, 21/01/2015

Το πράσινο χάπι για την κατάθλιψηΤα δέντρα είναι απίστευτα έξυπνα. Μεταξύ άλλων προσφέρουν σκιά το καλοκαίρι και πάντα με περισσή ευγένεια ρίχνουν τα φύλλα τους για να επιτρέψουν τον χειμωνιάτικο ήλιο να διεισδύσει μέσα τους. Και τώρα μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Exeter διαπιστώνει την επίδρασή τους στην ψυχική υγεία των Λονδρέζων. Το ποσοστό χορήγησης αντικαταθλιπτικών χαπιών σε περιοχές με πολλά δέντρα ήταν πολύ μικρό.
Οι μέθοδοι της μελέτης ήταν ξεκάθαροι. Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με τις αντικαταθλιπτικές συνταγές σε όλο το Λονδίνο κατά την περίοδο 2009-2010 και συνέκριναν τα δεδομένα με τον αριθμό δέντρων του δρόμου στην ίδια περιοχή. Οι αριθμοί αποκάλυψαν ότι 40 δένδρα ανά χιλιόμετρο στις συνοικίες του Λονδίνου ισοδυναμούν με αντικαταθλιπτικές συνταγές που κυμαίνονταν από 358 έως 578 ανά 1.000 άτομα. Ωστόσο, περιοχές με υψηλότερη πυκνότητα δέντρων είχαν χαμηλότερα ποσοστά συνταγογράφησης.
Γιατί, λοιπόν, τα δέντρα μας κάνουν πιο ευτυχισμένους ανθρώπους; Σε μία έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα δέντρα προλαμβάνουν την εγκληματικότητα. Όσο περισσότερα δέντρα υπήρχαν, τόσο χαμηλότερο ήταν το ποσοστό εγκληματικότητας.
Έρευνα από Δασική Υπηρεσία του USDA απέδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε δασικές περιοχές έχουν καλύτερη σωματική κατάσταση: «Περίπου 850 ζωές σώζονται κάθε χρόνο, ο αριθμός των οξέων αναπνευστικών συμπτωμάτων είναι μικρότερος κατά περίπου 670.000 περιστατικά ετησίως».
Το πράσινο χάπι για την κατάθλιψηΈνας ερευνητής πέρασε λίγο ποιοτικό χρόνο με το Google Earth, συγκρίνοντας τις γειτονιές και έκπληκτος διαπίστωσε ότι οι πλούσιες γειτονιές έχουν περισσότερα δέντρα. Όπως ο ίδιος παραθέτει σχετικά με το θέμα παρατήρησε ότι για κάθε 1% αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, η ζήτηση για δασική κάλυψη αυξήθηκε κατά 1,76%. Αλλά όταν το εισόδημα μειώθηκε κατά το ίδιο ποσό, η ζήτηση μειώθηκε κατά 1,26%. Αυτός είναι ένας αρκετά στενός συσχετισμός. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι οι πλουσιότερες πόλεις μπορούν να αντέξουν περισσότερα δέντρα, τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια περιουσία.
Πράγματι, πλήθος ερευνών δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με δέντρα είναι πιο πλούσιοι, πιο υγιείς, πιο ασφαλείς, ζουν περισσότερο και γενικά ζουν μια φυσιολογική ζωή. Δεδομένου ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχει ίση πρόσβαση στην περίθαλψη και τις συνταγές, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι φτωχότεροι, πιο άρρωστοι και λιγότερο ευτυχισμένοι άνθρωποι λαμβάνουν περισσότερα αντικαταθλιπτικά χάπια.
Σημείωμα μελετητών
Το συμπέρασμα είναι σαφές: «Τα δέντρα της γειτονιάς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας»
.πηγη:
http://www.flowmagazine.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου