Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Η φυτευση μια υπερ αιωνόβιας Ελιας σε εικονες


Η συγκεκριμένη ελιά προέρχεται απο μοναστηριακό ελαιώνα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου( θέση Καμινι της κοινότητας ΕΛΑΙΩΝΑ, του δημου Αιγιαλειας) που η  «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε Α.Ε.» στα πλαίσια της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, απαλλοτρίωσε και προσέφερε στον δήμο της Αθήνας.

 Η διάσωση της αποτέλεσε υποχρέωση για τη διατήρηση και ανάδειξη της. Μετά από προετοιμασία πολλών μηνών ετοιμάστηκε ένα σχέδιο διάσωσης  για αυτό το μεγαλειώδες μνημείο της ελληνικής Γεωργίας.

Η μεταφύτευση της εγίνε σε κεντρικό σημείο της Αθηνάς  στην συμβολή των Οδών Διάκου και Συγγρού έχει ως σκοπό οι μελλοντικές γενιές, Έλληνες και ξένοι, να μπορούν να θαυμάσουν τις υπεραιωνόβιες ελιές που έρχονται από τα βάθη των αιώνων και  αποτελούν σήμα κατατεθέν της χώρας μας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας. 
 Η συγκεκριμένη ζυγιζει  6500 κιλά   και 800 ετών φυτεύτηκε το πρωί συν συμβολή Αθ Διάκου και Συγγρού.

Στο εγχείρημα συνεβαλαν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) , ο Δήμος Αθηναίων, η τροχαία Αττικής, το ΕΚΠΑ, τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ και την Εταιρεία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ οι οποίοι με την προθυμία τους και την πολύτιμη βοήθειά τους συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της περιβαλλοντικής δράσης.






φωτογραφίες Βασίλης Ξουραφάς ΕΡΓΟΣΕ


https://biokipos.blogspot.com/2018/11/blog-post_28.html



8 σχόλια:

  1. Στριμμενος Γιωργος20 Δεκεμβρίου 2015 στις 1:31 μ.μ.

    Η ελια αυτη ειναι 800-1000 ετων, απο τη θεση Καμινι της κοινοτητας ΕΛΑΙΩΝΑ, του δημου Αιγιαλειας και ιδιοκτησιας Πετροπουλου Πετρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΉ ΕΊΝΑΙ 1200 πΙΘΑΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΟ ΣΦΑΛΜΑ ΣΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΗς ΕΛΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυριε Φλου
    εχουμε μεταφυτευσει εκατονταδες αιωνοβίες ελιές και πρέπει να σας πω ότι μεσα σε δύο έτη εχουν πολυ ικανοποιητική αναπτυξη Οι απώλειες ήταν κατω του 2% Στην φυση δεν υπαρχουν βεβαιώτητες και 100% αλλα ξιζει η προσπαθεια να σωθουν αυτα τα μνημεία της φύσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριε Στριμμένο έχετε δίκιο και διορθώνεται άμεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ερώτηση άπειρου γεωπόνου. Είναι σωστό που γίνεται η μεταφύτευση με σχεδόν καθόλου ριζικό σύστημα αλλά και μπάλα χώματος??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εχει εδαφος περιπου 50εκ και η μπαλα ηταν 2,8 Χ 3 περιπου Δεν ειναι ποτε όσο θελουμε αλλα δεν υπηρχε η δυνατοτητα μεταφορας απο την υφισταμενη εθνικη οδό από Ελαιωνα εως Κιατο που αυξανεται το πλατος του δρόμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή