Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Κομμίωση Αμυγδαλιάς

:


Κομμίωση Αμυγδαλιάς


Το σύμπτωμα της κομμίωσης είναι συχνό στα έλκη και στις νεκρές κορυφές κλάδων και κλαδίσκων.Ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης: Οι υψηλές σχετικές υγρασίες σε περιόδους βροχοπτώσεων την άνοιξη αποτελούν τη πρωταρχική αιτία εμφάνισης έντονων συμπτωμά των της ασθένειας.

Επιβίωση του παθογόνου: 
Οι τεφρόχροες εξανθήσεις του παθογόνου είναι ορατές με γυμνό μάτι. Ονομάζονται σποριοδόχεια (κοινώς μαξιλαράκια) και σχηματίζονται πάνω σε αποξηραμένες ταξιανθίες και έλκη και απελευθερώνουν σπόρια που προκαλούν με τις εκπτύξεις των ανθοφόρων οφθαλμών τις πρωταρχικές προσβολές.

Διάγνωση στον αγρό και στο εργαστήριο: Συμπτωματολογικές εικόνες φαιών σήψεων συγχέονται με έλκη στους κλάδους της αμυγδαλιάς που προκαλούνται από το βακτήριο Pseudomonas αmygdαli.Όμως οι προσβολές από το βακτήριο προκαλούν έλκη με ανώμαλα και διογκωμένα χείλη που παραμένουν ενεργά επί πολλά χρόνια.     
      Αντιθέτως τα έλκη της Monilia laxa δεν παρουσιάζουν στην περιφέρεια υπερπλασίες και το σημείο έναρξης της μόλυνσης είναι εμφανές ως ίχνος της ταξιανθίας. Συγχέεται επίσης και με αποξηράνσεις ανθέων που οφείλονται σε ζημιές ανοιξιάτικων παγετών.
Pseudomonas_amygdali
Εδώ η διάγνωση της αρρώστιας μπορεί να στηρίζεται στην παρουσία των σποριοδοχείων αλλά πρέπει να επιβεβαιώνεται με στερεοσκοπική παρατήρηση και μικροσκοπική εξέταση των καρποφοριών του παθογόνου.

Pseudomonas amygdali 


Αντιμετώπιση: 
H αντιμετώπιση της ασθένειας πρέπει να στηρίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα και σε ψεκασμούς. 
Στα καλλιεργητικά είναι απαραίτητο κλάδεμα με το οποίο απομακρύνονται οι εστίες διαχείμασης του παθογόνου που βρίσκονται σε κλάδους και σε κλαδίσκους στα προσβεβλημένα δένδρα. Κατάλληλη εποχή είναι πριν από την πτώση των φύλλων γιατί τότε είναι εμφανή τα αποξηραμένα όργανα. 
Οι συνιστώμενοι ψεκασμοί εφαρμόζονται σε τρία βλαστικά στάδια:

  1.  με την έκπτυξη των οφθαλμών, 
  2. στη ρόδινη κορυφή και 
  3. κατά την πλήρη άνθηση. .


       Επαναλαμβάνονται σε περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών με παρατεταμένες βροχοπτώσεις που επιμηκύνουν την περίοδο της άνθησης. 
     Τα χαλκούχα μυκητοκτόνα χρησιμοποιούνται για τους πρώτους ψεκασμούς. Από τις δραστικές ουσίες των διασυστηματικών που συνιστώνται είναι οι παρεμποδιστές σύνθεσης της εργοστερόλης, τα φθαλιμίδια, οι στρομπιλουρίνες και τα βενζιμιδαζολικά
      Προσοχή στις περιπτώσεις ανάπτυξης ανθεκτικότητας για το συνδυασμό μυκητοκτόνων και στην προτίμηση ενός διασυστηματικού ψεκασμού κατά την άνθηση για τον περιορισμό δημιουργίας δευτερογενών μολυσμάτων






ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΖΑΜΟΣ
 Καθηγητής. 
Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας.ΓΠΑ












Σημαντικά ανάλογα άρθρα 

Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου