Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του κ. Μιχ. Αναγνώστου, ιδιοκτήτη της οικογενειακής επιχείρησης ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ


Ερώτηση 1η: Πείτε μας λίγα λόγια για το βιογραφικό σας, πως φτάσατε στο σημείο που βρίσκεστε;

Μ.Α.: Προέρχομαι από μια οικογένεια με παράδοση στον τομέα της παραγωγής, ανάμειξης και συσκευασίας φυτοχωμάτων και κομπόστ και αποτελώ την τρίτη γενιά πια που ασχολείται με το αντικείμενο στα 45 χρόνια που λειτουργεί. Η ιστορία είναι ότι η γιαγιά μου εμπορευόταν την οικιακής προέλευσης κοτίσια κοπριά για συμπληρωματικό εισόδημα αλλά στην πορεία των χρόνων τα παιδιά της ασχολήθηκαν αποκλειστικά με αυτό και επεκτάθηκαν και στα φυτοχώματα. ‘Ετσι αποφάσισα να πάω και στο κτήμα Συγγρού για να μάθω και πέντε πράγματα, Τότε δεν λεγόταν ΕΠΑΣ ήταν του ΙΓΕ. Το 2008 αποφασίσαμε να επεκταθούμε και να εκσυγχρονίσουμε όλη την γραμμή παραγωγής μας βάσει της γνώσης και πολυετής εμπειρίας που είχαμε αποκτήσει κατασκευάζοντας το εργοστάσιο μας στον Αυλώνα εξοπλίζοντας το με υπερσύγχρονα μηχανήματα όπως μηχανήματα κοκκομετρίας, ανιχνευτές μετάλλων, μηχανήματα πολτοποίησης και συσκευασίας-παλετοποίησης.
 Μηχανημα Κοκκομετρίας

Ερώτηση 2η: Τι αναμνήσεις έχετε από το σχολείο και σε τι σας βοήθησε πάνω στο αντικείμενο που δραστηριοποιείστε ;
Μ.Α.: Από το σχολείο έχω τις καλύτερες αναμνήσεις, έχω και σήμερα σχέσεις με παλιούς συμμαθητές ή ακόμα και πρώην καθηγητές σε επίπεδο συνεργατών/πελατών. Φοβερές εποχές, ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί μαθαίναμε για τα φυτά, την λειτουργία τους, κάναμε και μελισσοκομία, τι άλλο να θυμηθώ, το έδαφος, που από κει ξεκινά η μαγεία για να αναπτυχθούν και να ζήσουν όλα τα φυτά, την σημασία της οικολογικής συνείδησης και της ισορροπίας κάθε οικοσυστήματος και μη φανταστείς ήμασταν μια παρέα όλοι και ο καθένας από εμάς στον τομέα του, πήρε τις βασικές γνώσεις και μάλιστα δωρεάν.

Ερώτηση 3η: Είχατε αποφασίσει από πριν ότι θα ασχοληθείτε με το αντικείμενο αυτό;
Μ.Α.: Ναι, γιατί όπως είπα υπήρχε ήδη η οικογενειακή επιχείρηση.

Ερώτηση 4η: Εξηγήστε μας εν συντομία την διαδικασία της κομποστοποίησης και τα στάδια της που ακολουθείτε στο εργοστάσιο σας;
Μ.Α.: Καταρχάς, να πούμε ότι η κομποστοποίηση αποτελεί την βιοαποικοδόμηση οργανικών υλών με πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και το περιβάλλον, εμείς στο εργοστάσιο μας χρησιμοποιούμε μόνο φυτικά υπολείμματα και η διαδικασία είναι η εξής: ξεχωρίζουμε τις πρώτες ύλες σε «χρώματα»: πράσινα για χλωρά και καφέ για ξυλώδη. Τις θρυμματίζουμε και φτιάχνουμε με αυτές σειράδια ξεκινώντας την διαδικασία ωρίμανσης με την βοήθεια του κομποστοποιητή. Για να γίνει το κομπόστ πρέπει να περάσει μια θερμόφιλη φάση, ανεβάζουμε την θερμοκρασία λοιπόν πάνω από τους 60ο. Έτσι καταστρέφονται οι σπόροι των φυτών και οι παθογόνοι οργανισμοί. Αυτό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, όταν το χώμα φτάσει στην θερμοκρασία αναστροφής (60ο +) πρέπει να γυρίσει για να πάρει οξυγόνο και να συνεχιστεί η αερόβια διαδικασία έως ότου σταθεροποιηθεί το υλικό. Καθ’ όλη την διάρκεια της επεξεργασίας που παίρνει έως 6 μήνες, διατηρούμε σταθερή την υγρασία διαβρέχοντας όσο πρέπει τα υλικά και ελέγχουμε συνεχώς το ph. Το φυτόχωμα είναι έτοιμο όταν αποκτήσει ωραία υφή και γίνει απαλό και αφράτο στο στάδιο δηλαδή που η θερμοκρασία στους σωρούς πέσει κάτω από 40ο Εν συνεχεία περνάει από μηχάνημα για να κοσκινιστεί προκειμένου να πετύχουμε την σωστή κοκκομετρία και έπειτα αναμειγνύουμε με τα απαραίτητα υλικά όπως κοινό χώμα, περλίτη κτλ.
 Κομποστοποιητης

Ερώτηση 5η: Πριν ξεκινήσετε κάνατε κάποια έρευνα αγοράς;
Μ.Α.: Όχι δεν χρειάστηκε είχα γνώσεις της αγοράς.
Ερώτηση 6η: Όσο αφορά τους πελάτες σας στραφήκατε πιο πολύ στην κηποτεχνία ή προς τους γεωργική παραγωγή;
Μ.Α.: Κυρίως στην κηποτεχνία, απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένα καταστήματα κήπου/φυτώρια αλλά και σε ιδιώτες καθώς και το δημόσιο για τα μεγάλα έργα.

Ερώτηση 7η Τι χρησιμοποιείτε ως πρώτες ύλες και από πού τις προμηθεύεστε;
Μ.Α.: Χρησιμοποιούμε μόνο ελεγχόμενες και πιστοποιημένες πρώτες ύλες από ελληνικής πηγές, φυτικά υπολείμματα όπως στέμφυλα, φλοιό ρυζιού, φλοιός ξύλου, ξύλα από κλαδέματα υπόλοιπα υλοτομίας, βαμβάκι και άλλα υλικά όπως ποταμίσια άμμο, περλίτη, ελαφρόπετρα κτλ.

Ερώτηση 8η Με τι κριτήριο διαλέξατε το χώρο του εργοστασίου;
Μ.Α.: Το βασικότερο κριτήριο ήταν η τοποθεσία καθώς δεν είναι δίπλα σε κατοικήσιμη περιοχή προκειμένου να τηρούμε τα όρια που έχουν τεθεί για υγειονομικούς λόγους.

Ερώτηση 9η Πείτε μας λίγα λόγια για την δομή της εταιρείας;
Μ.Α.: Όλη η διοίκηση γίνεται από τα γραφεία μας στο Μενίδι όπου υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης διάθεσης των προϊόντων μας για όποιον θέλει να μας επισκεφτεί, η παραγωγή και η κυρίως διανομή γίνεται από το εργοστάσιο μας στον Αυλώνα.

Ερώτηση 10η Έχετε εισάγει κάποια καινοτομία που θα θέλατε να μας πείτε;
Μ.Α.: Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει «ο επαγγελματίας που σταματάει και αναπαύεται έχει χάσει το παιχνίδι» οπότε έχοντάς αυτό πάντα στο μυαλό μου πιστεύω πως έχουμε κάνει αρκετά βήματα προς τα μπροστά. Για παράδειγμα έχουμε υπερσύγχρονα μηχανήματα, μπορούμε να παράγουμε φυτόχωμα για το 90% της γκάμας των φυτών, συνεργαζόμαστε με επιφανείς καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών επίσης παρέχουμε συσκευασία big bag χωρητικότητας 1 κυβικού μέτρου που εξυπηρετεί μεγάλους χώρους (κήπους, κτήματα) με όλα τα είδη χώματος. Επιπλέον μέσω της γραμμής καταναλωτή την οποία έχουμε δημιουργήσει ο πελάτης μας άμεσος ή έμμεσος μπορεί να ζητήσει και να λάβει όποια πληροφορία θελήσει ή να καταθέσει το παράπονό του. Τέλος ν’ αναφέρω ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε βάσει παραγγελίας οποιαδήποτε σύστασης χώμα θελήσει ο πελάτης μας.
 συσκευαστηριο

Ερώτηση 11η Θεωρείτε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κάποιον νέο που θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο;
Μ.Α.: Σίγουρα υπάρχει μια δικαιολογημένη δυσπιστία όσον αφορά τον Έλληνα επαγγελματία παρόλα αυτά πιστεύω ότι μετά από πολλά χρόνια μπορούμε να παράγουμε ισάξια σε ποιότητα αλλά και σε παρουσία προϊόντα με αυτά του εξωτερικού και κατά την γνώμη μου υπάρχει θετικό πρόσημο σε μια τέτοια απόπειρα. Εμπορικά δίκτυα και ενώσεις όπως η ΦΥΤΟΝΕΤ και Σ.Ε.ΠΩ.ΦΥΛ μπορούν και πρέπει να στηρίξουν τον νέο επαγγελματία προκειμένου να εξελιχτούμε όλοι μαζί σαν κλάδος με κοινούς στόχους.

Ερώτηση 12η Εάν κάποιος βιολογικός καλλιεργητής θέλει να κάνει κομπόστ με δικά του φυτικά υπολείμματα τι πιστοποιητικά χρειάζεται;
Μ.Α.: Πέρα από τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ο χώρος για υγειονομικούς λόγους εφόσον είναι πιστοποιημένος βιολογικός καλλιεργητής δεν χρειάζεται και άλλα πιστοποιητικά αφού έχει ήδη πιστοποιηθεί για την παραγωγή άρα και για τα υπολείμματα.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του κ. Μιχ. Αναγνώστου, ιδιοκτήτη της οικογενειακής επιχείρησης ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Παραγωγή & Εμπορία Φυτοχωμάτων-Κομπόστ και παλιού μαθητή στο κτημα ΣΥΓΓΡΟΥ. Η συνέντευξη δόθηκε στην μαθήτρια της ΕΠΑ.Σ. ΣΥΓΓΡΟΥ Κυριακή Κατσαρέλη, στα πλαίσια του μαθηματος Εμπορία και Μάρκετιγκ Γεωργικών Προίόντων με συντονίστρια καθηγήτρια την κ. Λ.Σουγλέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου