Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

Tα μυστικά της κομποστοποίησης




Τι ρίχνουμε?
·         Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα)
·         Τα φύλλα του κηπου ή του μπαλκονιού
·          Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά
·          Φυτικά υπολείμματα όπως θρυμματισμένοι  βλαστοί, κομμένο γκαζόν
·          Τα τσοφλια των αυγών
·          Στάχτη, από ψησταριά η το τζάκι
·         Πριονίδια ή άλλα τέτοιου τύπου υλικά
·         Το κατακάθι του καφέ, η φίλτρου όπως και τα υπολείμματα τσαγιού
·          Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές σακούλες).
·         Δεν ρίχνουμε φύλλα δάφνης, κλαδιά τριανταφυλιάς


Πως επιταχύνουμε την διαδικασία
1.      Τα υλικά πρέπει να είναι μοιρασμένα πχ όχι 50%σταχτη ή χαρτιά!
2.     Να έχουν όλα  ένα ποσοστό εκτός αν είναι φυτικά. Καλό είναι να είμαστε φυσιολογικοί δηλαδη ότι παράγει ένα σπίτι είναι μια χαρά!
3.     Μην βάζετε πολλές φλούδες από λεμόνια-πορτοκάλια γιατι κατεβάζουν πολύ το ph. Το ιδανικό  είναι έχει τιμή μεταξύ του 5 και του 7,5. Αν είναι πολύ χαμηλό μπορούμε να προσθέσουμε ρυθμιστή,-σταθεροποιητη (συνήθως απόCaCO3- ασβεστόλιθο)
4.     Αυξάνουμε την ταχύτητα με bokashi η και γαιοσκώληκές. Με αυτούς έχουμε τελικό υλικό πλουσιότερο σε άζωτο αλλά η θερμοκρασία που λειτουργούν είναι δύσκολα να την έχουμε όλο το χρόνο στην χώρα μας. Τους δροσερούς χρόνους αποδίδουν αλλά το καλοκαιράκι  δεν αντέχουν
5.     Όσο αναδεύουμε τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε. Αν δεν έχουμε κάδο  και την Κομποστοποίηση την πραγματοποιούμε σε σωρό καλό είναι να έχουμε σωλήνες που θα φέρνουν φρέσκο αέρα. Οι μικροοργανισμοί και οι γαιοσκωληκες καταναλώνουν οξυγόνο!!
6.     Όταν χρησιμοποιούμε γαιοσκωληκες ο καλύτερος τρόπος είναι να σκαλίζουμε πριν βάλουμε το κάδο, και να τους βάζουμε μαζί με λίγα φύλλα και στην περίμετρο του κάδου
7.     Ο σωρός μας δεν πρέπει να ξεραίνεται πολύ. Αυτό εξαρτάται από το τι ρίχνουμε αν έχει πολλές σαλάτες λάχανα, ντομάτες ή γκαζόν δεν έχουμε πρόβλημα .Αλλιώς  το καλοκαίρι δροσίζουμε


Μυρωδιές υπάρχουν αλλά όταν χρησιμοποιούμε κάδους μόνο όταν ανοίγουμε το καπάκι. Το υλικό το λαβαίνουμε από τις κάτω πόρτες του κάδου και  το χρησιμοποιούμε στο κήπο άμεσα.
Χρόνος. Εξαρτάται από την εποχή και την διαχείριση που κάνουμε. Πρακτικά από 3 έως 6 μήνες
Γεμίζει ο κάδος? Τα φυτικά υλικά είναι γεμάτα νερό και όταν το χάνουν κατά την διάρκεια της μετατροπής τους σε κομπόστα ο όγκος τους μειώνεται δραστικά. Για μια 4 μελή οικογένεια με κήπο 100τμ ένας κάδος 200-300 λίτρων είναι επαρκής. Όσο ο κήπος μεγαλώνει μεγαλώνουν και οι ανάγκες σε μεγαλύτερο κάδο
Έχω μία τετραμελή οικογένεια στο κέντρο της Αθήνας . Με την κομποστοποίηση έχουμε μειώσει τα απορρίμματα στο 50% και με την ανακύκλωση πρακτικά βγάζουμε μια μικρή σακούλα ανά τριήμερο. Δοκιμάστε το!!


3 σχόλια:

  1. Γνωρίζετε σας παρακαλώ αν μπορούμε να ρίχνουμε φύλλα από ξινά;Από λεμονιές και μανταρινιές;Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κανενα πρόβλημα !! ριξτε όσα θελετε......... εχουν μια μικρή επιδραση σε καποιους μικροργανισους αλλατελικά θα κυριαρχήσουν αυτοι που θα τα αποικοδομισουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή