Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Πρασινο στην Πολη. Υπάρχουν λύσεις?

                       
Γιατί  η Ελλάδα απέτυχε, συνολικά στον τομέα πράσινο,  γιατί το φυσικό περιβάλλον στον τόπο μας γίνεται διαρκώς φτωχότερο, γιατί οι ελεύθεροι χώροι είναι  πια ανύπαρκτοι, γιατί το πράσινο και το φυσικό περιβάλλον, θεωρούνται στον τόπο μας, δαπάνες που δεν παράγουν υπεραξία,  αλλά  πολυτέλεια και πολλές φορές άσκοπη δαπάνη,
Υπάρχουν λύσεις για να υπάρχει πράσινο?
Υπάρχουν λύσεις  για  να υπάρχουν  ελεύθεροι χώροι, χωρίς τον ανταγωνισμό  άλλων χρήσεων γης?
Υπάρχουν λύσεις για να σταματήσει η  καταστροφή  του φυσικού περιβάλλοντος?

Προσωπικά πιστεύω   ότι υπάρχουν λύσεις για να είναι το  πράσινο και το περιβάλλον στοιχεία που παράγουν  οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη, ότι μπορεί, τέλος πάντων,  να  σταματήσει αυτή η  κατάσταση που  βιώνουμε σήμερα εμείς,   και που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν  να  βιώσουν τα παιδιά μας αύριο.

     Εν μέσω λοιπόν μιας  παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που καταστρέφει και την χώρα μας  εμείς  μιλάμε και γράφουμε  για Πράσινο γιατί είναι ανάγκη μας . 
     
      Το γεγονός όμως είναι ότι, παρόλο που κάποιος θα μπορούσε να πει : «εδώ δεν μπορούμε να πληρώσουμε την δόση του στεγαστικού, με το πράσινο θα ασχοληθούμε;» Επιμένουμε  διότι θεωρούμε ότι το πράσινο παρά την οικονομική κρίση παραμένει επίκαιρο.

      Και παραμένει επίκαιρο, αφ ενός διότι η αναμενόμενη περιβαλλοντική κρίση στο όχι μακρινό μέλλον,  θα έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις, για όλους μας,   από την όποια οικονομική κρίση και  αφ ετέρου γιατί πιστεύουμε – και η επαγγελματική μας ιδιότητα μας το επιτρέπει , ότι η πράσινη ανάπτυξη – τα πράσινα deels μπορούν να είναι η λύση – σωτήρια – τόσο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όσο και για την μείωση -  των επιπτώσεων της επερχόμενης περιβαλλοντικής κρίσης.

      Φυσικό δεν λέμε κάτι καινούργιο, όλα αυτά  έχουν ήδη ειπωθεί από πολύ σοφότερους ανθρώπους από μας και είναι γνωστά.  Απλά  προσπαθούμε να μεταφέρουμε, προς τα έξω,   την πεποίθηση αυτή  και στον βαθμό που μας είναι δυνατόν να την εξειδικεύσουμε  σ αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας.

Ζητούμενο για μας είναι  το πώς μπορούμε να περάσουμε από την οικονομία του μπετόν στην οικονομία του πρασίνου, πως μπορούμε να πείσουμε ότι το πράσινο μπορεί να φέρει ανάπτυξη, πως μπορούμε να πείσουμε ότι το πράσινο δεν είναι πολυτέλεια
ούτε απλώς αισθητική ανάγκη ,
αλλά βασική προϋπόθεση για να είναι βιώσιμη μια πόλη,
προϋπόθεση για να  εξακολουθούν οι άνθρωποι να μένουν στην πόλη
άρα προϋπόθεση για να υπάρχει ζήτηση και αξία στις κατασκευή.
  Ζητούμενο για μας είναι ,  επι τέλους να δοκιμάσουμε και μια ανάπτυξη που δεν θα βασίζεται μόνο στην αντιπαροχή, που δεν θα απαιτεί διαρκώς περισσότερο τσιμέντο, περισσότερη άσφαλτο, περισσότερο πετρέλαιο.
     Και για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε προτάσεις και απόψεις σαφείς και συγκεκριμένες.  Κανένας μας δεν έχει το μαγικό ραβδί για να βρίσκει προτάσεις και να εγγυάται λύσεις, πρέπει να κουβεντιάσουμε,  να βρούμε  τι πρέπει να σημαίνει το πράσινο στην πόλη, στην ανάπτυξη στην ίδια της την  ύπαρξη.
     Πρέπει να βρούμε τους λόγους για πράσινο στην πόλη.
     Απαιτείται αμφιπλεύρη ενημέρωση για την   αντιμετώπιση των προβλημάτων  της έλλειψης του πρασίνου και της καταστροφής του περιβάλλοντος  αλλά και κυρίως των λύσεων που μπορούν να δοθούν.
     Είμαι βέβαιος ότι έχουμε 1000 λόγους για πράσινο στην πόλη. Θα   προσεγγισούμε  – στο πως το πράσινο στην πόλη, θα καταστήσει την πόλη βιώσιμη, πως θα αποτελέσει την ασπίδα των Ελληνικών πόλεων στην κλιματική αλλαγή, στο πως το πράσινο θα  κρατήσει τις πόλεις ζωντανές, πως το πράσινο εξασφαλίζει εν τέλει  την μη οικονομική απαξίωση του σπιτιού μας , της περιουσίας μας στην πόλη.
Να ανοίξουμε δρόμους για καλύτερη ζωή στην πόλη, και παράλληλα μία νέα αγροτική παραγωγή φυτών,  για δημιουργική απασχόληση των νέων γενιών σε ενα καλυτερο περιβάλλον, για ποιότητα και αισθητική στις γειτονιές μας 
Μιχάλης Στογιάννος
Χαιρετισμος στην ημερίδα "8 λόγοι για πράσινο στην πόλη"
   
     

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου