Σάββατο 6 Απριλίου 2013


Λαχανοκομικά μαζί με ανθοκομικά


Διστάζετε να καλλιεργήσετε λουλούδια
μαζί με λαχανικά ;;; 




.....Τολμήστε !!!




Υπάρχουν αμφιβολίες και ερωτήματα, όπως αναφέρω παρακάτω; Έχουν όμως θέση τα λαχανικά σε έναν ανθόκηπο; Τι είναι αυτό που εμποδίζει ένα λαχανικό φυτό να θεωρείται παράλληλα και διακοσμητικό; Ίσως να ακούγεται παράξενο όμως οι ντομάτες καλλιεργήθηκαν πρώτα σαν διακοσμητικά φυτά γύρω στο 1800. Παραδόξως όταν ανακαλύφθηκε η αξία τους σαν φυτά που παράγουν τροφή, τιμωρήθηκαν να καλλιεργούνται πλέον σε λαχανόκηπους, σε θερμοκήπια και σε χωράφια.

Πολύς κόσμος έχει σχηματισμένη στο μυαλό του την παλιά αντίληψη ότι ένας λαχανόκηπος είναι μια σειρά ντομάτες εδώ, μια σειρά αγγουράκια πιο πέρα και μια σειρά πιπεριές παρακάτω. Ωστόσο αν βάλετε την φαντασία σας να δουλέψει θα δείτε πως πολλά λαχανικά και βότανα ταιριάζουν θαυμάσια με τους χρωματισμούς που θέλετε να δώσετε στα ανθισμένα παρτέρια σας.Γωνιές με δεντρολίβανα, προσφέρουν γκρίζες ανταύγειες στον κήπο και νοστιμιά στο φαγητό. Το ίδιο και οι αγκινάρες που μεταμορφώνονται από νοστιμότατα λαχανικά σε εντυπωσιακά τεράστια λουλούδια δίνοντας χρώμα σε ένα μικρό βραχόκηπο ή σε ένα μουντό σιντριβάνι. Λαχταριστές ντομάτες σε καρποφορία, μπορούν να παιχνιδίζουν, ανάμεσα, σε άλυσσο, κατιφέ, κόσμο και ζίνια. Παρτέρια με αγήρατα συνδυάζονται θαυμάσια με φράουλες.


Όλα είναι θέμα φαντασίας. Σκεφτείτε τους φράχτες ή τα καφασωτά που "κρύβουν" τον κήπο σας από τα αδιάκριτα μάτια. Σκεφτείτε τα καταπράσινα από αναρ-ριχώμενες ιπομέες σε συνδυασμό με αγγουριές ή κολοκυθιές. Φυσικά ο πανταχού παρών βασιλικός να ευωδιάζει, να καλλωπίζει, αλλά και να προστατεύει τα λαχανικά μας από επιθέσεις παρασιτικών εντόμων. Γιατί ξεχάσαμε να αναφερθούμε ίσως στον πιο σημαντικό παράγοντα που κάνει την συνδυασμένη καλλιέργεια λουλουδιών και λαχανικών όχι μόνο πρακτική αλλά και αναγκαία. 


Πολλά φυτά περιέχουν στις ρίζες, στα φύλλα και στα άνθη τους συστατικά που δρουν σαν εντομοαπωθητικά για διάφορα παράσιτα και άλλα που προσελκύουν τα ωφέλημα έντομα για γονιμοποίηση. Έτσι οι ντομάτες και τα αγγουράκια δέχονται ευχάριστα την συντροφιά του βασιλικού, ενώ οι κατιφέδες είναι οι πιο καλοί φίλοι για τις μελιτζάνες.Με αυτόν τον συνδυασμό ο κήπος μας αποκτά και οικολογικό χαρακτήρα, μαζί με την αισθητική του μοναδικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου