Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Πώς να φτιάξετε τον σωρό σας


Πώς να φτιάξετε τον σωρό σας


·         Μαζέψτε τα οργανικά υπολείμματα της κουζίνας σε ένα μικρό κάδο. Τεμαχίσετε τα μεγάλα υλικά σε μικρά κομματάκια έτσι ώστε να αναπτυχθούν περισσότεροι μικροοργανισμοί και να επιταχυνθεί η διαδικασία.
·         Αναμείξτε με ξερά φύλλα, κομμένα κλαδάκια σε αναλογία 2 «καφέ» προς 1 «πράσινα», τοποθετήστε το μίγμα στον χώρο που έχετε επιλέξει και ανακατέψτε καλά με ένα φτυάρι ή τσουγκράνα.
·         Ελέγξετε την υγρασία του σωρού. Το μίγμα πρέπει να είναι τόσο υγρό ώστε να μην στάζει, όπως ένα καλά στυμμένο σφουγγάρι. Αν είναι πολύ υγρό προ­σθέστε «καφέ» ώστε να απορροφήσουν την υγρασία. Αν είναι πολύ ξηρό απλά ψεκάστε με νερό.
·         Συνεχίστε να προσθέτετε υλικά μέχρι να φτιάξετε τον σωρό σας ο οποίος για να θερμανθεί δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 1μ xx 1μ και όχι μεγαλύ­τερος από 1, 80
·         Κάθε 3 με 6 μέρες ανακατέψτε τον σωρό σας και ελέγξετε την υγρασία. Έτσι επιτυγχάνεται ο σωστός αερισμός και η ανάμειξη του υλικού από τις άκρες στο κέντρο όπου και η θερμοκρασία είναι υψηλότερη.


Πως θα καταλάβετε αν είναι έτοιμο το κομπόστ!

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ωρίμανσης χρειάζονται 4-8 εβδομά­δες. Το έτοιμο κομπόστ έχει σκούρο κα­φέ χρώμα, θρυμματίζεται εύκολα, έχει μία ευχάριστη μυρωδιά νωπού χώματος και δεν αναγνωρίζεται κανένα από τα αρχικά συστατικά.
Το ώριμο κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο ή στις γλάστρες οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Δεν υπάρχει κίνδυνος η δόση να είναι υπερ­βολική γιατί τα θρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται σιγά-σιγά στο έδαφος.
Αν το κομπόστ δεν έχει ωριμάσει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εδαφοκάλυψη στον κήπο ή στις γλάστρες. Προστατεύει τα φυ­τά από το κρύο το χειμώνα και τη ζέστη το καλοκαίρι, διατηρεί το χώμα υγρό και εμποδίζει την ανάπτυξη αγριόχορτων. Προσέξ­τε όμως να μην έρθει σε επαφή με ρίζες, σπόρους και νέα φυτά.

Μην το αφήνετε εκτεθειμένο αλλά προ­στατέψτε το από τον ήλιο και τη βροχή.
Το ώριμο κομπόστ μπορεί επίσης να χρησιμεύσει σαν μαγιά για τον σωρό που θα φτιάξετε την επόμενη χρονιά λόγω των μικροοργανισμών που περιέχει.


Ποια υπολείμματα της κουζίνας και του σπιτιού είναι κατάλληλα και ποια όχι:

ΝΑΙ
ΟΧΙ
Φλούδες μπανάνας, καρπουζιού ή πεπονιού (μόνο τεμαχισμένα) Μπαγιάτικο ψωμί (θρυμματισμένο)

Φλούδια εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, λεμόνια κλπ)
Κρέας και ζωικά προϊόντα
Λάδι

Δημητριακά
Αλεύρι
Ρύζι

Γαλακτοκομικά Πλαστικά

Στάχτη από το τζάκι (προστίθεται στο κομμένο γκαζόν γιατί απορροφάει την υπερβολική υγρασία)

Περιττώματα ζώων (σκύλου, γάτας




Μυστικά επιτυχίας
·      Όσο πιο τεμαχισμένα η θρυμματισμένα είναι τα υλικά που στον σω­ρό, τόσο γρηγορότερα θα γίνει το κομπόστ. Για την σωστή αξιοποίηση των υπολειμμάτων κλάδευσης του κήπου είναι απαραίτητος ένας κλαδοφάγος ή κλαδοκαταστροφέας.
·      Μην βάζετε στον σωρό υλικά που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία όπως π.χ. στάχτη που έχει χημικά, πριονίδι από νοβοπάν ή MDF, εμποτισμένα ξύλα , έγχρω­μο η γυαλιστερό χαρτί κλπ. Τα χημικά εμποδίζουν την φυσική διεργασία της κομποστοποίησης.
·      Μην χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα στον κήπο σας. Είναι κατα­στροφή και για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα για το χώμα και φυσικά για τους ωφέλιμους οργανισμούς. Υπάρχουν πολλές εναλ­λακτικές μέθοδοι καταπολέμησης που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.
·      Όσο πιο πλούσια είναι τα υλικά που αποτελούν τον σωρό τόσο πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά θα είναι και το κομπόστ σας. Το κομμένο γκαζόν επειδή έχει πολύ υψηλό ποσοστό υγρασίας μπορεί να δημιουργήσει δυσοσμία του σωρού. Είναι λοιπόν προτιμότερο πριν το ενσωματώσετε στον σωρό να το απλώσετε να ξεραθεί κάπως και μετά να το αναμείξετε με τα υπόλοιπα υλικά.

Συχνά προβλήματα στη κομποστοποίηση

5 είναι τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να διαπιστώσετε στο σωρό της κομποστοποίησης. Ακούστε ποια είναι, που οφείλονται και πως θα τα αντιμετωπίσετε


α/α

ΠΡΟΒΛΗΜΑ


ΑΙΤΙΑ

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ


1
Δυσοσμία
Υπερβολική υγρασία

Έλλειψη οξυγόνου

Αναδεύσετε τον σωρό και προσθέστε ξερά υλικά «καφέ»
Πριονίδι, Κομμένα κλαδιά, Χαρτί, Τσόφλια αυγού



2



0 σωρός δεν έχει αρκετή θερμοκρασία
Η ο σωρός είναι υπερβολικά μικρός

Η του λείπει υγρασία

Η του λείπει οξυγόνο

Η του λείπει άζωτο

Μεγαλώστε τον σωρό

Προσθέστε νερό αναδεύοντας τον σωρό

Προσθέστε πηγές αζώτου όπως φρέσκο χόρτο, κοπριά «πράσινα»
(Υπολείμματα από λαχανικά, Πράσινα φύλλα, Μαραμένα λουλούδια, Υπολείμματα από φρούτα και χυμούς)


3

0 σωρός είναι
υπερβολικά
ζεστός

Η ο σωρός είναι υπερβολικά μεγάλος

Η του λείπει οξυγόνο
Μικρύνετε και αναδεύσετε τον σωρό


4

Υπάρχουν μικρά
Μυγάκια


Είναι φυσιολογικό
Δεν κάνετε τίποτα
Όχι μόνοι είναι απολύτως αβλαβή αλλά είναι και μεζεδάκι για τα πουλιά


5


Σκουλήκια


Φυσιολογικό
Όχι μόνο δεν κάνετε τίποτα αλλά τα σκορπίζετε και στον υπόλοιπο κήπο!
Βασικοί συντελεστές της κομποστοποίησης


Να θυμάστε ότι η καλή αναλογία για ταχεία κομποστο­ποίηση είναι 2 μέρη «καφέ» προς 1 «πράσινα»

Που και πώς θα χρησιμοποιήσετε το κομπόστ
Για τη βελτίωση του εδάφους
σκάψτε το χώμα, κατά προτίμηση το φθινόπωρο, κι αναμίξτε με κομπόστ πάχους 2 – 5 εκ.  Επίσης χρησιμοποιήστε το σε χαρμάνι χώματος για φύτευση νέων φυτών.
Στα ανθοφόρα λουλούδια
Την άνοιξη αναμείξτε το επιφανειακό χώμα των παρτεριών ή των γλαστρών σας με κομπόστ ή απλά αφήστε το επάνω για προστασία από τα ζιζάνια και διατήρηση της υγρασίας.


Στο γκαζόν
Όταν φυτεύετε καινούργιο γκαζόν ρίξτε 5 εκ κομπόστ και σκαλίστε σε βάθος τουλάχι­στον 10 εκ. πριν σπείρετε. Στο υπάρχον ρίξτε 2 - 3 εκ. στα φαλακρά σημεία και σκαλίστε.
Δέντρα
Στα ήδη υπάρχοντα δέντρα και θάμνους βάλτε κομπόστ πάχους 2 – 5 εκ. γύρω από το δέντρο αφήστε όμως την περιοχή γύρω από τον κορμό ελεύθερη.
Λαχανόκηπος
Τοποθετήστε μπόλικο κομπόστ το φθινόπωρο στο παρτέρι και σκαλιστέ το την άνοιξη ή ρίξτε μία χούφτα στο λάκκο όταν φυτεύετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου