Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Γιατί Βασιλικός;



Γιατί  Βασιλικός;

§  Έλεγχος των φυσικών παρασίτων - ο βασιλικός αποθαρρύνει τις μύγες και τα κουνούπια, λόγω της έντονης μυρωδιάς. Δεν έχω προσωπικά παρακολουθήσει  επιστημονικό πειράματα πάνω σε αυτό, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν λιγότερες μύγες γύρω από την κουζίνα  ή την καλλιέργεια μας όταν έχουμε βασιλικό  στο περβάζι  του νεροχύτη, και υπάρχουν εκατοντάδες ανακοινώσεις στο διαδίκτυο επιστημονικές ή αναφορές καλλιεργητών και το ίδιο ορίζει και η καλλιεργητική παράδοση. Αυτό καθιστά επίσης ένα κοινό φυτό σύντροφο για τις ντομάτες στον κήπο που είναι ευαίσθητα στα έντομα του λαχανόκηπου.
§  Οι μέλισσες αγαπούν  το βασιλικό! - Πάντα φυτεύουμε  βασιλικούς στον κήπο που προσελκύει μεγάλο αριθμό μελισσών αναγκαίες  για την επικονίαση των φυτών μας.
§  Αυτο σπορά -  Ο Βασιλικός είναι ένα ετήσιο φυτό που ευδοκιμεί κατά τη διάρκεια των θερμότερων εποχών, αλλά πεθαίνει μετά την ανθοφορία και τους  πιο κρύους μήνες. Ωστόσο, αν το κάνετε να αφήσετε Βασιλικούς  με λουλούδι θα παράγετε ένα μεγάλο αριθμό των σπόρων που θα σας αφήσει για την επόμενη σεζόν.
§  Γλάστρες ή στον κήπο;  Είτε ή ... ή και τα δύο! Λειτουργεί καλά  όταν φυτευτεί σε βολική απόσταση από το πάγκο της κουζίνας,  και σημεία που κοσμούν το μπαλκόνι σας  ή στον κήπο!
Ήταν  «Ιερά βότανο» σε πολλές παραδόσεις  και  διαλαλούν τα πολλά οφέλη για την υγεία όπως οι εξής:
§  Τα αιθέρια έλαια που περιλαμβάνονται στο Βασιλικό  έχουν  αντι-φλεγμονώδη και αντι-βακτηριακή επίδραση στο σώμα ( ευγενόλη, κιτρονελλόλη, λιναλοόλη, κιτράλη, λιμονένιο  και τερπινεόλη).
§  Υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο . ~ 100 γρ φρέσκα φύλλα παρέχουν 3.17mg του σιδήρου. Αυτό είναι ~ 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σας.
§  Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ - αυτό ρυθμίζει την πήξη του αίματος και σας σταματά από αιμορραγία αφειδώς όταν κοπείτε (αν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος σας παρακαλώ μιλήστε με το γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε ριζικές αλλαγές στη διατροφή σας) .
§  Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α - προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπει τις ελεύθερες ρίζες από οξειδωτικά χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
§  Υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο - αυτό προάγει την χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και τη μείωση του κινδύνου καρδιακής κόπωσης (π.χ. αρρυθμία).
§  Ανακουφίζει πεπτικά ζητήματα - θεωρείται ότι αυτό οφείλεται στα έλαια σε Βασιλικού (βλ. παραπάνω) ότι οι εργασίες για τη χαλάρωση των μυών στο πεπτικό μας σύστημα και να δώσει ένα αντι-σπασμωδικές αποτέλεσμα τη μείωση μετεωρισμός, φούσκωμα και κράμπες.
§  Βοηθά σε περιόδους στρες και στέρησης ύπνου. Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι ο Βασίλικός μπορεί να είναι αποτελεσματικός για ορισμένα άτομα σε θεραπεία με αγχολυτική ανακούφιση του στρες και το άγχος. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης ως ένα ήπιο ηρεμιστικό για να τους βοηθήσει να κοιμηθούν. Μην φοβάστε να στεγνώσετε μερικά φύλλα και πιείτε το ως τσάι!

Συμβουλές Φύτευσης...
Συνήθως   τον  βασιλικό   τον φυτεύουμε στο έδαφος στη μέση του κήπου όπου μπορεί να πάρει πλήρη ήλιο για 6-8 ώρες νωρίς την άνοιξη μετά τον τελευταία παγετό του χειμώνα. Ωστόσο, σε θερμότερα κλίματα ή φύτευση αργότερα στη σεζόν (όπως και Μαίο) βρίσκουν μια ηλιόλουστη θέση που παίρνει ακόμα τον πρωινό ήλιο, αλλά επίσης έχει κάποια σκιά το απόγευμα για την προστασία από τον καυτό ήλιο. Για τη φύτευση σε γλάστρες είναι ιδανικά σε βορινά περβάζια, παράθυρα και ανοίγματα, ωστόσο οι ποικιλίες με μεγαλύτερα φύλλα (όπως το γλυκό βασιλικό) θα είναι εντάξει με λιγότερη ηλιοφάνεια έτσι αξίζει να πάει σε οποιοδήποτε παράθυρο.

κλάδεμα...
Λίγο και συχνά! Παρά το γεγονός ότι η πιο κοινή ποικιλία  ο γλυκός βασιλικός μπορεί να αυξηθεί πάνω από ένα μέτρο ύψος, αν αφεθεί ανέπαφος  και μπορεί να γίνει αρκετά ξυλώδης; βάζοντας περισσότερη ενέργεια σε κλαδιά και  μίσχους ή  τους σπόρους από τα φύλλα που μας ενδιαφέρουν. Αντ 'αυτού ο βασιλικός θα ευδοκιμήσει  εάν  γίνεται συνεχώς συγκομιδή στα φύλλα και  συχνά  Έτσι τους ενθαρρύνει να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο τα φύλλα.

Σημείωση: Τα φύλλα κάνουν γεύση λίγο πικρή όταν το φυτό αρχίζει ανθοφορία, και  για αυτά που δεν χρησιμοποιείτε για να προσελκύουν τις μέλισσες,  οπότε κόψτε τα λουλούδια από τη στιγμή που αρχίζουν να εμφανίζονται στο κάτω μέρος του κορμού για να ενθαρρύνετε  τα πλούσια γλυκά φύλλα να συνεχίσει να παράγονται.

Συνήθη προβλήματα ...
Εάν παρατηρήσετε τα φύλλα του βασιλικού να κιτρινίζουν είναι συχνά ένα σημάδι ότι παραποτίζονται. Μόλις στο φυτό, μειωθεί η άρδευση   ώστε  το  χώμα να στεγνώσει. ( δεν χρειάζονται πότισμα πάνω από μια-δυο φορές την εβδομάδα στην γλάστρα ή λίγο καθημερινά σε χώμα που στραγγίζει),
Ο βασιλικός είναι γενικά αρκετά ανεκτική από τα έντομα, αλλά αν βρείτε τα φύλλα να φάει μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το φυτό είναι υπό πίεση και μπορεί να χρειάζονται περισσότερο λίπασμα ή νερό για να δυναμώσει.

Πηγή: aconsciouslife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου