Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Χλοοτάπητας… ακριβή πολυτέλεια.. ίσως όχι.



Η ύπαρξη χλοοτάπητα σε ένα κήπο αποτελεί στοιχείο υψηλής αισθητικής και απόλαυσης για τους χρήστες. Ο χλοοτάπητας μπορεί να ομορφύνει οποιονδήποτε κήπο μικρό ή  μεγάλο, να προσφέρει πολλαπλές στιγμές παιχνιδιού και χαλάρωσης ενώ συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση του μικροκλίματος του σπιτιού μας. Με τη διαδικασία της εξατμισοδιαπνοής μειώνει τη θερμοκρασία και αυξάνει την υγρασία στο περιβάλλον γύρω από αυτόν, προσφέροντας μας δροσερότερες καλοκαιρινές ημέρες και νύχτες.
Παρόλα αυτά η ύπαρξη χλοοτάπητα σε ένα κήπο θεωρείται ιδιαίτερα κοστοβόρα, κυρίως λόγο του νερού άρδευσης που εσφαλμένα εφαρμόζεται τους καλοκαιρινούς μήνες και των αυξημένων αναγκών του σε συντήρηση. Όλα ξεκινούν από το νερό… δυστυχώς πολλές φορές παρατηρείται η κατασπατάληση νερού για την άρδευση μιας επιφάνειας γρασιδιού, αυτό είναι και η αρχή για τη δημιουργία όλων των αρνητικών που προσάπτονται στο χλοοτάπητα. Η μεγάλη κατανάλωση νερού εκτός από προβλήματα στη τσέπη μας δημιουργεί και προβλήματα στο χλοοτάπητα. Η μεγάλη υγρασία στο έδαφος του  χλοοτάπητα προκαλεί με μαθηματική ακρίβεια προσβολές από μύκητες που απαιτείται χρήση ακριβών χημικών σκευασμάτων για τη καταπολέμηση τους. Επιπλέον δημιουργεί στο γρασίδι υπερβολική ανάπτυξη κάτι που αυξάνει τη συχνότητα των απαιτούμενων κουρεμάτων και λιπάνσεων για να συντηρηθεί. Τέλος σε ορισμένες περιπτώσεις το γρασίδι ανθοφορεί και ξεραίνεται δημιουργώντας αντιαισθητικά μπαλώματα.

Πως θα ποτίσουμε σωστά όμως ένα χλοοτάπητα;
Καταρχήν χρειαζόμαστε ένα σωστά σχεδιασμένο αρδευτικό δίκτυο. Η ανομοιομορφία κατανομή του νερού θα οδηγήσει στη δημιουργία προβληματικών σημείων, γι αυτό το λόγο και δεν ενδείκνυται και η άρδευση του χλοοτάπητα με το χέρι. Εκτός του ότι είναι επώδυνη, θα στοιχίσει σε βάθος χρόνου περισσότερο από την εγκατάσταση ενός συστήματος αυτόματης άρδευσης.
Και μετά έρχεται η επιστήμη. Οι ανάγκες σε νερό, οποιασδήποτε καλλιέργειας, εξαρτώνται από την εξάτμιση και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Ενδεικτικά η μέση εξάτμιση για τους μήνες αιχμής Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο είναι για τη περιοχή της Αττικής 7,5 χιλιοστά ημερησίως, για τις Σέρρες 6,8, για το Πύργο 7,7 και για το Τυμπάκι Κρήτης 10,4. Μετά από χρόνια μελετών διαφόρων πανεπιστημίων γνωρίζουμε ότι οι θερμόφιλοι χλοοτάπητες (Αγριάδα, Πασπάλουμ, Ζούσια κ.α.) καταναλώνουν νερό ίσο με το 65% της ημερήσιας εξάτμισης ενώ τα ψυχρόφιλα γρασίδια (Φεστούκα, Λόλιο, Διχόνδρα κ.α.) 80% της ημερήσιας εξάτμισης.
Αυτό στη πράξη σημαίνει ότι ένας κήπος 100 mμε αγριάδα, στην Αττική  χρειάζεται  ημερησίως 450 λίτρα νερό και συνολικά για ένα μήνα 14,5 m3.
Το κόστος με τις υπάρχουσες τιμολογιακές τιμές θα ήταν 5 × 0,4138 = 2,07€ για τα πρώτα 5 m3  νερού και 9,5 × 0,6471 = 6,14 € για τα υπόλοιπα 9,5 m3.
Συνολικά 8,21 € μηνιαίος χωρίς το Φ.Π.Α.
πότισμα στο γρασίδιΟπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε ένα κυλινδρικό ποτήρι, να το τοποθετήσετε σε ένα σημείο του χλοοτάπητα και να ανοίξετε το πότισμα. Μετρήστε με ένα χάρακα, πόση ώρα χρειάζεται για να πέσουν 4,5mm νερού στο ποτήρι, ρυθμίστε τον προγραμματιστή σας σε αυτή τη χρονική διάρκεια και είστε έτοιμοι. Θα γλιτώσετε νερό, θα κουρεύετε πολύ πιο σπάνια, θα προλάβετε τις μυκητολογικές προσβολές ενώ μία λίπανση με άζωτο την άνοιξη και μία λίπανση με βραδείας αποδέσμευσης πλήρες λίπασμα στις αρχές του καλοκαιριού θα είναι αρκετά για να έχετε ένα άψογο χλοοτάπητα.



Και μερικές ακόμα συμβουλές…
Ποτίστε το γρασίδι νωρίς το πρωί για να αποφύγετε την επιφανειακή εξάτμιση. Κλείστε το πότισμα τις ημέρες που υπάρχει βροχόπτωση ή προτιμήστε προγραμματιστές με αισθητήρα υγρασίας για να παρακάμψετε τυχόν μη αναγκαία ποτίσματα.

Κείμενα
Κοτοπούλης Γρηγόρης
Τ.Ε. Γεωπονίας - Μ.Sc. Aρχιτέκτων Τοπίου Γ.Π.Α.

για πληροφορίες στο 2106017403  και www.topiodomi.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου