Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

πρώτες βοήθειες για κηπουρούς


πρώτες βοήθειες για κηπουρούς


Η κηπουρική δεν έχει μόνο χαρές, έχει και δυσκολίες. Ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η παρατεταμένη παραμονή μας μέσα στον κήπο ή το μποστάνι μπορεί να μας προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Η καλύτερη λύση είναι η προφύλαξη, αλλά αν συμβεί το κακό τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Παρακάτω θα βρείτε αρκετές συμβουλές για μικροατυχήματα και δυσκολίες που συναντά ο ερασιτέχνης κηπουρός.
Τσιμπήματα από κουνούπια & μύγες: αν θέλετε να προφυλαχθείτε μπορείτε να επαλείψετε τα εκτεθειμένα μέρη του σώματός σας με μια εντομοαπωθητική λοσιόν. Προτιμήστε μια φυσική φόρμουλα και αν θέλετε να είστε σίγουροι για τα αγνά της υλικά, ακολουθήστε την προτεινόμενη συνταγή. Καλό εντομοαπωθητικό είναι και ο βασιλικός. Μπορείτε να τρίψετε μερικά φύλλα στα χέρια σας. Αν πάλι δεν τα καταφέρατε να προφυλαχτείτε και γεμίσατε κόκκινα σημαδάκια τότε καταπραΰνετε τον κνησμό και την ερυθρότητα επαλείφοντας τοπικά με  ξίδι, καθαρό οινόπνευμα, οδοντόκρεμα, μέλι, αλατόνερο ή πάστα από σόδα μαγειρικής και νερό.
Φουσκάλες στα χέρια: αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο και ξεχνάτε συνεχώς τα γάντια κηπουρικής, τότε το πιθανότερο είναι να γεμίσουν τα χέρια σας φουσκάλες μετά από έντονη χρήση εργαλείων. Για να καταπραΰνετε τον πόνο και να επισπεύσετε την επούλωση δοκιμάστε μια αλοιφή καλέντουλας ή βουτήξτε τα χέρια σας μέσα δε ένα αντισηπτικό μίγμα που θα περιέχει 2 σταγόνες ελαίου χαμομηλιού και 1/2 φλιτζάνι νερό.
Εγκαύματα από τον ήλιο: επειδή ο ήλιος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική και να μην ξεχνάτε ποτέ να παίρνετε απαραίτητες προφυλάξεις. Προτιμήστε ανοιχτόχρωμα φαρδιά ρούχα, από φυσικές ίνες που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και καλύψτε όλα τα μέρη του σώματός σας. τα μακρυμάνικα φαρδιά λινά πουκάμισα είναι πολύ πιο δροσερά από φανελάκια με τις λεπτές τιράντες. Άλλο σημαντικό αξεσουάρ είναι το καπέλο. Επιλέξτε ένα πλατύγυρο ψάθινο καπέλο και για να ενισχύσετε τη δράση του βάλτε στο εσωτερικό του ένα βρεγμένο πανί ή ένα λαχανόφυλλο προτού το φορέσετε. Μην ξεχνάτε την περιοχή του αυχένα. Ένα λευκό μαντήλι στερεωμένο στο γείσο του καπέλου μπορεί να σας προστατεύσει ικανοποιητικά. Αν το δέρμα σας κοκκινίσει μπορείτε να απλώσετε τζελ ή λάδι αλόης, λάδι καλέντουλας, πίνετε πολύ νερό και κάντε ένα δροσερό μπάνιο. Ένα φυσικό ανακουφιστικό για το κόκκινο δέρμα είναι ο πολτός ωμής πατάτας. Εφαρμόστε τον με μια κομπρέσα, αφήστε τον για λίγη ώρα να ενεργήσει και ξεπλύνετε την περιοχή με δροσερό νερό. Αν πάθετε σοβαρά εγκαύματα θα πρέπει να καταφύγετε σε πιο δραστικές λύσεις και να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό.
Πόνοι στην μέση: επειδή οι περισσότερες εργασίες απαιτούν σκύψιμο, η μέση είναι το πρώτο μέρος του σώματος που υποφέρει μετά από αρκετές ώρες σκαλίσματος. Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι θα πρέπει να αλλάζετε θέση κάθε 15 λεπτά ώστε να αποφύγετε το πιάσιμο.
photo: wildturkey5300/ c.c.
ΠΗΓΗ: livinggreen

1 σχόλιο:

  1. Επιπλέον - Τσιμπήματα από σφήκες/μέλισσες: (1) Πάγο στο σημείο του τσιμπήματος και σε πιο ευαίσθητα άτομα περίδεση πάνω από το σημείο τσιμήματος [προς τον κορμό - χαλάρωση κατά διαστήματα όταν αρχίζει και μουδιάζει το άκρο](επιβραδύνει την κυκλοφορία του δηλητηρίου) (2) μίγμα αντιισταμινικής + κορτιζόνης κρέμα (υπάρχει σε όλα τα σπίτια ή έχουμε μαζί μας) (3) για πιο ευαίσθητα άτομα: 1 χάπι αντιισταμινικού και 1 χάπι κορτιζόνης αμέσως μετά το τσίμπημα (4) εάν υπάρχει σχετικό ιστορικό: άμεση μετάβαση σε ιατρικό περιβάλλον (τοπικό ΚΥ) - πάντα μαζί μια αυτοένεση αδρεναλίνης (ANAPEN Adult) για χρήση ακόμη και πάνω από το παντελόνι (στο εξωτερικό πλάγιο του μηρού). Η άμεση ενέργεια μπορεί να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή