Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΕΔΩΔΙΜΟΣ ΚΗΠΟΣ


«Τραγανά και γευστικά  λαχανικά   στην συγκομιδή τους» -«μήλα και  αχλάδια με την παλιά γεύση» - «νόστιμες φράουλες, για την τούρτα από τον κήπο μας!» «ντομάτες με γεύση»
Όλο και συχνότερα ακούω ανάλογες ενθουσιώδης παρουσιάσεις των προϊόντων , ανθρώπων περήφανων για τον κόπο τους, τα παρτέρια τους, την παραγωγή τους που αυξάνεται. Λίγα χρόνια πριν αυτά ήταν  ξεχασμένα. Είναι μια αναγέννηση του μπαχτσέ.
          Η ποιοτική ασφαλής υγιεινή διατροφή  χωρίς  έξοδα μεταφοράς και εμπορίας είναι ο λόγος για τον οποίο όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στο δικό τους λαχανόκηπο. Η κουζίνας έχει όχι μόνο φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και υγιείς βιταμίνες, αρωματικά και πάνω απ 'όλα σας καθιστά υπερήφανους!
Οι νέοι καλλιεργητές έχουν συχνά ξεκοπεί  από την παράδοση  και έχουν ανάγκη από βοήθεια « ο κήπος δεν είναι πολύ μικρός?, πολύ σκιά?, πολύ ηλιόλουστος?, πολύ στενός?, η κλίση είναι πολύ απότομο?, το χώμα είναι πολύ αμμώδες ή σφιχτό? Πως προστατεύω με βιολογικό τρόπο;  χιλιάδες ερωτήσεις και, απορίες. 
Το άγχος είναι συνήθως πως θα τροφοδοτήσεις όλη την οικογένεια με φρούτα και λαχανικά  και αυτό απαιτεί σωστές απαντήσεις και ιδέες. Ο επιστήμονας στον κήπο  είναι αναγκαίος για σχεδιασμό,  εκτέλεση και εφαρμογή. Αποτελεί προϋπόθεση για  μια επιτυχή συγκομιδή και μία αρμονική συνύπαρξη του καλλωπιστικού της αισθητικής και του παραγωγικού. Είναι ένας συνολικός σχεδιασμός των διακοσμητικών, φρούτων  και λαχανικών  σε ένα ενιαίο κήπο. 
Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο χρόνο μπορεί να διαθέτει ο ιδιοκτήτης στον χώρο του, ποιές είναι οι ανάγκες σε χαλάρωση, σε χώρους παιχνιδιού ακόμα πόσα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνονται στο νοικοκυριό. Ο νέος κήπος μπορεί να είναι ο τρόπος ζωής των αντίστοιχων ιδιοκτητών και  να προσαρμοστούν σε μία νεα επαφή με την φύση και την δημιουργία. 
 Είναι απίστευτη η χαρά  και η ευχαρίστηση που έχει όποιος  τακτικά κόβει φρέσκο ​​μαρούλι από το μποστάνι του, τα καρότα του  το δεντρολίβανο για το μαρινάρισμα από την γλάστρα τους. Όλα αυτά μεταφράζονται σε ανάγκες και θα  υπολογιστούν στο σχέδιο με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία. Όσο μεγαλύτερο είναι το οικόπεδο, τόσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία για το περιβόλι,  τα οπωροφόρα δέντρα, ακόμα και ένα θερμοκήπιο.
Ο σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο το φυτικό υλικό αλλά και τους διαδρόμους ώστε να υπολογιστεί και η χρήση μηχανημάτων και οι διελεύσεις, τα μονοπάτια μεταξύ των κλινών φύτευσης κι τα υλικά αυτών, περιφράξεις, αναβαθμίδες αλληλεπιδράσεις φυτών, προετοιμασία εδάφους τα μονοπάτια μεταξύ των κλινών φύτευσης, η επιλογή των υλικών δαπέδων και άλλων εγκαταστάσεων. Όλα τα παραπάνω δεν είναι σημαντικά μόνο για την εμφάνιση του χώρου αλλά κύρια στην λειτουργικότητα του, στην οικονομικότητα του και στην απόδοση του στο χρόνο.
Ένας χαρακτηριστικός κήπος της χώρας μας έχει  συνύπαρξη βλάστησης και συνεργασία των εδώδιμων, αρωματικών και των καλλωπιστικών φυτών. Η χρήση όλων αυτών είναι μέσα στην παράδοση, την οικονομία και την ζωή του τόπου μας.
Όλα είναι τοποθετημένα και έχουν ο ρόλο τους. Αλλά  φυτά έχουν εντοαπωθητικό ρόλο, άλλα εδώδιμα άλλα είναι πρόσθετα τροφών όπου ακόμα και οι φλούδες γίνονται γλυκό ή τροφή  στον κάδο κομποστοποίησης για λίπανσης του ίδιου του μποστανιού μας Η σύνδεση του νέου με την παράδοση και την εμπειρία δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα , οικονομικές και ασφαλείς τροφές με γεύση
 Κώστας Τάτσης

Απάντηση στον/στην:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου