Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΞΥΛΟ- ΔΑΠΕΔΑ Δ

Κήπος στην Εκάλη με ΑΖΟΒΕ (φωτο ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)
Το ξύλο ως φυσικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες κατασκευαστικές εφαρμογές. Είναι λειτουργικό λόγω των πολλών και διαφορετικών χρήσεων και ταυτόχρονα καλαίσθητο.

Φράκτης

Προτιμούμε στους ιδιωτικούς χώρους να περιορίζουμε την έκθεσή μας στα αδιάκριτα βλέματα των περαστικών, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται με τους ξύλινους φράκτες που ταυτόχρονα τους οριοθετούν. Υπάρχει ποικιλία στην ποιότητα και στην εμφάνιση που καλύπτουν κάθε ανάγκη.
ΔάπεδαΠολλές φορές  χρησιμοποιούμε ξύλινα δάπεδα από ειδική ξυλεία για την κατασκευή δαπέδων μέσα στον κήπο. Ξύλινα δάπεδα εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες αλλά εξαιρετικής αντοχής χαρίζουν στον κήπο μας μια ιδιαίτερη και μοναδική αίσθηση.

Πατήματα



Όταν παρεμβάλεται χλοοτάπητας η ακόμα και χώμα μεταξύ δύο ή και περισσοτέρων σημείων μπορούμε να τα συνδέσουμε με ξύλινα πατήματα. Το ξύλο μας δίνει απεριόριστες δυνατότητες σχετικά με το σχήμα, το μέγεθος καθώς και το χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και ταυτόχρονα φιλικό στον άνθρωπο.

Πέργκολα



Η γνωστή σε όλους μας κατασκευή από ξύλινα δοκάρια διαφόρων μεγεθών, τη συναντάμε σε πολλές παραλλαγές. Χρησιμοποιούντε για σκίαση του χώρου που καλύπτουν με οροφή π.χ. από κεραμίδι, πανί, συνδυασμό πανιού και ξύλου, καφασωτών ή απλά με δοκαράκια σε κάνναβο και σε ότι άλλο μπορεί ο καθένας μας να δημιουργήσει. Επίσης με σωστή μελέτη πετυχαίνουμε ενδιαφέροντα παιχνίδια της ίδιας της σκιάς σε τοίχους πλακόστρωτα κ.α.

Καφασωτό

Ξύλινα διαχωριστικά σε πάρα πολές επιλογές σχημάτων μεγεθών στα μάτια αλλά και στο σύνολο του καφασωτού. Χρησημοποιούνται ως διαχωριστικά χώρων, για απόκρυψη σημείων αλλά και ως βάση για την αναρρίχηση των φυτών δημιουργώντας εκπληκτικούς   φυτικούς φράκτες.
Ξύλινοι δοκοί Μας χρησιμεύουν για το διαχωρισμό επιπέδων φύτευσης ή και για διαχωρισμό υλικών όπως χώμα με χλοοτάπητα ή ψηφίδα και βότσαλα. Μπορούμε στα πλαίσια της ιδιοκατασκευής να  κατασκευάσουμε ζαρτινιέρες, γλάστρες ακόμα και καθιστικά.Επίσης σε αυτή την κατηγορία ίσως μπορούμε να εντάξουμε και τα roll bar και διάφορα διαχωριστικά με μικρές η μεγαλύτερες ξύλινες μπάρες.

Σπίτι, σαλόνια.

Ξύλινα σπίτια φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από ξύλο ή και κανονικές κατασκευές με επένδυση, πιο σύνηθες θέαμα σε χώρες του εξωτερικού. Στην κηποτεχνία χρησιμοποιούμε μικρά ξύλινα σπιτάκια για αποθηκευτικούς χώρους η ακόμα μικρότερα για τα κατοικίδιά μας. Φυσικά σε έναν όμορφο κήπο θα ταιριάξει καλύτερα ένα σαλόνι από ξύλο παρά οπιοδήποτε άλλο μη φυσικό υλικό.
Διάφορα Πολλές και διάφορες εφαρμογές, επίσης πολλά και διάφορα στοιχεία κατασκευάζονται από ξύλο και τα συναντάμε στην κηποτεχνία.

Οι ξύλινοι πάσσαλοι μας βοηθάνε να στηρίξουμε νεοφυτεμένα δένδρα και θάμνους ώστε να πετύχουμε άριστη στήριξη στον αέρα. Ξύλινες πινακίδες μας οδηγούν στο σωστό δρόμο μέσα στα πάρκα.

Γέφυρες μας περνάνε πανω από ρυάκια και πολλά ξύλινα παιχνίδια μπορούν να κατασκευαστούν για να καλύψουν τις ανάγκες μιας παιδικής χαράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «τα ξύλινα» της Καισαριανής που ουσιαστικά προσδιορίζουν ένα συγκεκριμένο κομμάτι του πάρκου όπου υπάρχουν διάφορα παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.

Τέλος το ξύλο ακόμα και ακατέργαστο είναι όμορφο και χρήσιμο όπως ο διακοσμητικός φλοιός πεύκου ακόμα και τα κουτσουράκια που έγιναν ένα μικρό και χρήσιμο καθισμα.

Πηγή : http://www.greekarchitects.gr

www.topiodomi.gr

2 σχόλια:

  1. Πάνω σε αυτό το υπέροχο άρθρο για την σημασία του ξύλου στην κατασκευή ενός κήπου συμπληρώνω τισ αμέτρητες εφαρμογές των στρωτήρων ράγασ τρένου. Οi στρωτήρeς από τις ράγες των τρένων χρησιμοποιούνται για αιώνες ανά τον κόσμο για την δημιουργία γραμμών τρένου. Σήμερα πλέον όμως βρίσκουν και άλλες πολύ χρήσιμες αλλά και όμορφες εφαρμογές. Η χρήση τους σήμερα ποικίλει από την δημιουργία σκαλιών στον κήπο, αναβαθμίδων, ζαρντινιέρων, διακοσμητικών λιμνών κήπου, πατημάτων εισόδου ή διαδρόμου κ.α. μέχρι και την κατασκευή επίπλων. Διαθέτουμε μια πλήρη ποικιλία στρωτήρων νέων αλλά και μεταχειρισμένων από διαφορετικά είδη ξύλου αλλά και σε 3 διαφορετικές ποιότητες. Η παλαιότητα των μεταχειρισμένων είναι αυτή που δίνει χαρακτήρα σε οποιαδήποτε κατασκευή εξωτερικού χώρου ενώ οι καινούργιες αφορούν και χρήση εσωτερικού χώρου. Είναι ένα φυσικό υλικό συμπαγές, με μεγάλη διάρκεια ζωής και πλούσιο σε χαρακτήρα.

    Για περισσότερες πληροφορίες

    http://www.gardenproducts.gr/products.php?pageId=4

    http://greekgarden.blogspot.com/2011/07/blog-post_09.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή