Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Βόλτα κηποτεχνίας στη Ζυρίχη


Η Ζυρίχη είναι μια χαλαρή πόλη 380.000 κατοίκων, όπου μαζί με τα περίχωρα φτάνει το 1 εκ. και έχει περίπου 350 χιλ. εργαζόμενους. Είναι χρηματοοικονομικό κέντρο όπου το 25% της παγκόσμιας αποταμίευσης βρίσκεται εδώ μαζί με τα λεφτά που μας λείπουν στη χώρα μας.
Το χρήμα δεν λείπει αλλά και η δημόσια κηποτεχνία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.
   Η κηποτεχνία ανθεί βασιζόμενη στον ιδιωτικό κήπο, επαγγελματικό και στις οικίες των πολιτών της.
   Είδαμε εξαιρετικούς κήπους όπως των γραφείων της FIFA και του μνημείου ξενοδοχείου    Dolder αλλά και ιδιωτικές οικίες.
   Ο κήπος της FIFA δεν ήταν στην καλύτερη περίοδο του. Η εποχή  αυτή στην Ελβετία έχει τους περιορισμούς της. Τα εκατοντάδες χιλιάδες βολβώδη και ανθοφόρα δεν έχουν ακόμα ξεμυτίσει, τα αγρωστώδη –μίσχανθοι, πενισέτα- αυστηρά κλαδεμένα,  και κυριαρχούν   τα πολλά δένδρα που φυτεύτηκαν προ τετραετίας και οί διάδρομοι, τα  πλακόστρωτα,  τα μονοπάτια και χλοοτάπητες. Έχει σχεδιαστεί ώστε να έχει φυτά από όλες τις ηπείρους και αυτό απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα για την επιβίωσή τους τον βαρύ χειμώνα.
Καμπυλόσχημο μονοπάτι διασχίζει την μία πλευρά των γραφείων από συμπιεσμένο χώμα ενώ από την άλλη το κτήριο χωρίζει από το γήπεδο μαθητείας διαιτητών ένας πλατύς φράχτης από χιλιάδες κοντοκουρεμένους τάξους.
    Όλη η ακαδημία διαιτησίας είναι πράσινο δώμα και γήπεδα 5x5. Εντυπωσιακή είναι η αλέα με τις Ιπποκαστανιές και με την χαρακτηριστική κλάδευση τους
Το ξενοδοχείο Dolder είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ξύλινων κτηρίων Ελβετικής παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής. Πανέμορφο δεσπόζει στους λόφους της Ζυρίχης και η θέα είναι απίστευτη σε όλη την πόλη με τη λίμνη.
    Ανακαινίστηκε προ τριετίας όπου προστέθηκαν 2 νέες πτέρυγες και κατασκευάστηκαν και τρείς νέες υπερπολυτελείς  οικίες και ένα γήπεδο γκολφ.
    Η μεγάλη επιτυχία της ανακατασκευής είναι το δέσιμο που έχει γίνει με τα σχήματα των πάνελ που μπαίνουν στα νέα κτήρια με το δάσος που περιβάλλει το ξενοδοχείο. Δίνουν την εντύπωση σκιών δένδρων ενώ δεν κόβουν την θέα.
    Έχουν εκμεταλλευτεί κάθε χώρο. Έτσι η οροφή κάθε οικίας, είναι μέρος του κήπου της επόμενης και παρόμοια καλύφθηκαν και οι χώροι στάθμευσης και λειτουργίας του ξενοδοχείου.
Τα πρανή έχουν σταθεροποιηθεί, κύρια με μπαμπού ΠΟΥ περίτεχνα αφήνουν ανοίγματα για απομόνωση και χαλάρωση των επισκεπτών  με εδαφοκάλυψη από κισσό. Η φύτευση στο σημείο όπου οι πελάτες κινούνται είναι εντυπωσιακή με φυτά σε ικανό μέγεθος και σχήμα. Μεγάλες μηλιές με σχήμα παλμέτα, κερατομημένα πλατάνια, τεράστιους Βuxus σφαίρες, υπέροχοι ταξοί, έδεναν με τα 5+ star ξενοδοχείου όπου η θέα προκαλεί δέος.
   Οι συνάδελφοι εδώ σχεδιάζουν με τη χρήση υλικών όπως πέτρα, ξύλα-ακόμα για στήριξη πρανών που με πολύ δυσκολία θα επιχειρούσαμε-, σίδερο, νερό και σχετικά μικρή γκάμα φυτών. Χρησιμοποιούν πολύ τα βολβώδη ανθοφόρα. Χρησιμοποιούν επίσης πολύ το σίδερο αντί για κράσπεδα και το συμπιεσμένο χώμα . Πολύ προσεγμένες και ποιοτικές εργασίες
             Το δημόσιο φυτικό υλικό είναι σε πολύ καλή κατάσταση με χρήση κύρια δεντροστοιχιών όπου συχνά ο λάκκος  κατακλύζεται με θάμνους. Στο παραλιακό μέτωπο που είναι η βιτρίνα της πόλης υπάρχουν αλέες από Ιπποκαστανιές  και Πλατάνια και πάρα πολλά ανθοφόρα . Στο παραλιακό πάρκο της κυριαρχεί ο χλοοτάπητας και οι δεντροστοιχίες . Οι θάμνοι λίγοι   ενώ έχει πολύ καλά σχεδιασμένα μονοπάτια με φυσικά υλικά  και εξαιρετικό δέσιμο του πάρκου με την λίμνη.
             Έχει και ένα μικρό βοτανικό κήπο με κακτοειδή που μπορεί να  περιηγηθείτε  όπως και παρκάκια  με ενδιαφέρον όπως δίπλα στον σταθμό με ωραία κιόσκια, διαδρομές δίπλα στον ποταμό, γέφυρές που ενώνουν με τις όχθες και εξαιρετικά  κτήρια –παλατάκια που  το περικλείουν..
             Η επίσκεψη στην πόλη έγινε με ευκαιρία της έκθεσης κηποτεχνίας που πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο της πόλης κάθε χρόνο.  Δέχεται περίπου 70000 επισκέπτες  ενώ οι εκθέτες διαγωνίζονται στην σχεδιαστική αρτιότητα και κατασκευή των περιπτέρων τους. Είχε πολλά πάρα πολύ όμορφα εκθέματα πολλές ιδέες σχεδιασμού και νέων υλικών. Πολύ μικρό ήταν το τμήμα των εργαλείων και το μεγαλύτερο αυτό των επίπλων κήπου. Χρυσό μετάλλιο έλαβε το περίπτερο της ένωσης  εργοληπτών της Ελβετίας και αργυρό ο γνωστός και φίλος μας  Τοny Berger με την εταιρεία του Berger-gartenbau  πρην πρόεδρος της  ELCA  και νυν πρόεδρος της committee off Firms της.  Η έκθεση  είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών  ιδεών απόψεων
Kώστας Τάτσης
Γεωπονος  μέλος ELCA
www.bioprasino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου