Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Leylandii: Μύκητας Seirindium unicorne


Seiridium Καρκίνωμα στα Λευλαντ Leyland Cypress



Το καρκίνωμα Seiridium, προκαλείται  από  τον   μύκητα Seiridium unicorne, είναι ίσως η πιο καταστροφική ασθένεια σε κυπαρίσσι Leylandii. Επηρεάζονται τα φυτά όλων των μεγεθών και ηλικιών. Οι καρκίνοι μπορεί να σχηματιστούν  στα κλαδιά,  μίσχους, και μασχάλες  καταστρέφοντας κλαδιά, τμήματα ολόκληρα και τελικά μαρασμό όλου του φυτού. Εμφανίζονται ως βαθιά, σκούρο καφέ  κηλίδες στο φλοιό, που συχνά συνοδεύεται από εκτεταμένη ροή ρητίνης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκκριση ρητίνης εμφανίζεται συχνά από τα κλαδιά και μίσχους των κατά τα άλλα υγιή φυτά της Leylandii κυπαρίσσια έτσι τη ροή ρητίνης από μόνη της δεν είναι ένα διαγνωστικό χαρακτηριστικό για το  Seiridium. 
Τα διάσπαρτα κατεστραμμένα κλαδιά ή  τμήματα από το μύκητα  αρχικά έχουν φωτεινό κοκκινωπό καφέ, και είναι σε πλήρη αντίθεση με το σκούρο πράσινο υγιές φύλλωμα. Καρποφόρα όργανα του μύκητα εμφανίζονται στην επιφάνεια του φλοιού  ως μικρές κυκλικές μαύρες κουκίδες μόλις ορατός με γυμνό μάτι.
Τα σπόρια του μύκητα εξαπλώνονται  σε άλλα μέρη του ενός μολυσμένου δέντρου, ή από δέντρο σε δέντρο με εκτόξευση νερού από τη βροχή ή την άρδευση. Ο μύκητας μπορεί επίσης να μεταδοθεί από δέντρο σε δέντρο με τα εργαλεία κλαδέματος.  Η εξάπλωση  σε μεγάλες αποστάσεις φαίνεται να γίνεται  μέσα από τη μεταφορά των μολυσμένων μοσχευμάτων ή φυτών.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν  χημικά μέτρα ελέγχου που συνιστώνται για την ασθένεια. Η έλλειψη νερού  και τραυματισμών του δέντρου μπορεί να μειώσουν την μόλυνση. Τα προσβεβλημένα τμήματα  και κλαδιά πρέπει να κλαδεύονται και να καταστρέφονται μόλις τα συμπτώματα  γίνουν εμφανή. Κλαδέψτε τουλάχιστον πέντε πόντους  κάτω από το έλκος και την αποστειρώνεται πάντα τα εργαλεία κλαδέματος μεταξύ κοπών με εμβάπτιση τους σε οινόπνευμα ή σε διάλυμα 1 μέρος χλωρίνης σε 9 μέρη νερού. Τα εργαλεία πρέπει να καθαρίζονται και να λιπαίνονται  μετά τη χρήση χλωρίνης για να μην π σκουριάζουν. Τα φυτά που επλήγησαν σοβαρά θα πρέπει να αφαιρούνται και να καταστρέφονται.
Λύσεις καταπολέμησης είναι μόνο η πρόληψη και η χρήση φοσφωνικών οξέων για ανάπτυξη και βελτίωση του ριζικού συστήματος των φυτών.

Τάτσης Κώστας - Γεωπόνος

1 σχόλιο:

  1. Κώστα,

    Δύο διορθώσεις ή συμπληρώσεις στο κείμενο σου που ΔΕΝ είναι καθόλου λαϊκής
    γλωσσικής αναπτύξεως, αντιθέτως μάλιστα.

    · Η εκροή ρητίνης ( ή.... λαϊκά ρετσινιού ) ή κόμεος από ένα δένδρο
    είναι ΣΥΜΠΤΩΜΑ και όχι ασθένεια . Κατά τον αείμνηστο Χρυσοχέρη εκδηλώνεται
    σαν πυρετός του δένδρου όταν αυτό ευρίσκεται σε δυσμενές περιβάλλον ( κακή
    στράγγιση , ανωμαλία ποτισμάτων , ακατάλληλος εδαφικός τύπος κ.ά.).

    Άρα η αναζήτηση πιθανής ασθένειας πρέπει να εμπεριέχει και την εκροή ρητίνης
    ως κάποιο σύμπτωμα που θα συνοδεύεται όμως και από άλλα παρόμοια και
    καθοριστικά συμπτώματα.

    · Η συντεχνία του πρασίνου ΚΑΚΩΣ έχει καθιερώσει την λανθασμένη
    έκφραση - επίθετο στο είδος Leyland αντί του ορθού Leylandii που
    προέρχεται από το όνομα του Άγγλου τραπεζίτη Leyland προς τιμήν του οποίου
    εδόθη το όνομα στο υβρίδιο αυτό . Άρα χρειάζονται και τα δύο ii
    προκειμένου να δηλωθεί η γενική κτητική ή ονοματολογία προελεύσεως του
    ονόματος.

    Φιλικά
    Ι. Σπαντιδάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή