Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Είναι δυνατόν με τα σκουλήκια;

Σκουλήκι κήπου

Είναι δυνατόν με τα  σκουλήκια;
 Τα σκουλήκια  δημιουργούν μία αναστάτωση στους περισσότερους παραγωγούς κομπόστας Όμως κάθε οργανικός  καλλιεργητής και παραγωγός βιολογικού λιπάσματος -κομπόστας εκθειάζει τις αρετές που έχουν αυτά τα μικρά ζωντανά. Ίσως ήρθε η ώρα να  μάθουμε και το γιατί ...
Κατ 'αρχάς, τα σκουλήκια  είναι μεγάλο όφελος για τους  κήπους μας αφού παράγουν σήραγγες στη γη,  αερίζοντας το έδαφος, και κάνοντας το ελαφρό, με αρκετό οξυγόνο ώστε να δρουν οι  ωφέλιμοι μικροοργανισμοί. Αν δεν υπάρχει αρκετός αέρας η ζυμώσεις θα είναι αναερόβιές με αρνητικά αποτελέσματα για τα προϊόντα τους. Αυτή η διάνοιξη σηράγγων εμπλουτίζει το έδαφος με θρεπτικά συστατικά ώστε να έχουμε  βλάστηση  και τον κήπο που επιθυμούμε, και βοηθούν  στην άρδευση και στην αποστράγγιση.
      Οι διαδρομές τους  μέσω του εδάφους αφήνει επίσης περιθώρια για την ανάπτυξη του ευαίσθητου ριζικού συστήματος των φυτών για την επέκτασή τους, προσφέροντάς τους την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και  την απαραίτητη  υγρασία. Όχι μόνο αυτό, αλλά  τα προϊόντα  αποβλήτων του σκουληκιού συμβάλλουν στον εμπλουτισμό με  κάλιο, και το άζωτο στο χώμα που ωφελεί σημαντικά την υγεία των λαχανικών και άλλων φυτών στον κήπο.
Μπορεί να είναι δύσκολο να δείτε το κοινό σκουλήκι γης ως τον μηχανικό  του κήπου, αλλά με πολλούς τρόπους είναι! Δρούν σαν ένα φυσικό απωθητικό για παράσιτα κήπων και προστατεύει το έδαφος στον κήπο από την ασθένειες.
Τώρα, ας προχωρήσουμε στο κάδο κομποστοποίησης, γιατί δεν είναι μόνο ο κήπος, όπου τα σκουλήκια κάνει θαύματα τους!
Δημιουργούν  σήραγγες μέσα από κάδο κομποστοποίησης μας,  αποδομούν   και τρέφονται από τα υπολείμματα των τροφίμων και οργανικών απόβλητων, «ανοίγουν» τα υλικά μας  στον αέρα και ότι, με τη σειρά τους, προωθούν την υγρασία που έχουν τα υλικά του κομπόστ μας παράγοντας  πλούσιο λίπασμα που οι κήποι αγαπούν. Και εδώ, το προϊόν των αποβλήτων τους εμπλουτίζει το κομπόστ μας με θρεπτικές ουσίες,  βελτιώνει  την υποδομή και την σύσταση  της φυτικής κοπριάς που παράγουμε στον  κήπο μας.
Για να επωφεληθούμε  και να εμπλουτίσουμε τον κήπο μας με το πλούσιο λίπασμα που τα σκουλήκια παρέχουν στη βελτίωση του εδάφους, μπορούμε να τα αγοράσουμε αρκετά φτηνά.
Την επόμενη φορά που θα δείτε αυτούς τους κινούμενους κατασκευαστές  σήραγγων μέσα από τον κήπο σας ή κάδο κομποστοποίησης, μπορεί να μην τους δώσετε ένα χαδάκι, αλλά ένα μπράβο  δεν θα έβλαπτε.


Τάτσης Κώστας - Γεωπόνος
www.bioprasino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου