Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Συλλογή βρόχινου νερού για τον κήπο μας



Νερό
 H εξοικονόμηση του νερού δεν είναι μια νέα ιδέα.
Πρώτος στόχος είναι η λογική χρήση του νερού και η οικονομία Αυτό επηρεάζει τον σχεδιασμό των υλικών ύδρευσης όπως   των μπαταριών, βανών για μικρότερές απαιτήσεις νερού, αλλάζοντας τις κεφαλές των ντους , των  εξόδων των εκτοξευτών στους σωλήνες.
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα υλικά άρδευσης. Η εγκατάσταση ενός συστήματος άρδευσης εξοικονομεί πάνω από 30% του νερού. Αν χρησιμοποιήσουμε πχ για χλοοτάπητα υπόγειο σταλακτηφόρο το κέρδος μπορεί να φτάσει το 75% της αρχικής ποσότητας ύδατος. Συνδυασμός ανθεκτικής ποικιλίαςχλοοτάπητα με αυτόματο πότισμα μπορεί να φτάσει την οικονομία στο 85%
Στους κήπους πλέον το  επίκεντρο  είναι στη χρήση ανθεκτικών στην ξηρασία θάμνων και φυτά που απαιτούν λιγότερο νερό .  Στα λαχανικά και στους μπαχξέδες  ωστόσο, δεν είναι  εύκολο να έχουμε οικονομία νερού χωρίς να έχουμε μείωση της παραγωγής. Το έδαφος πρέπει να έχει την απαραίτητη υγρασία για ριζικό σύστημα τους  ώστε τα φυτά να αντλήσουν θρεπτικές ουσίες ς από το χώμα.
            Υπάρχει μια γρήγορη λύση για τις ανάγκες άρδευσης των κήπων φρούτα και λαχανικών μας ιδιαίτερα για μας που έχουμε σχετικό ξηρό κλίμα. Είναι εκπληκτικό αλλά αληθινό: Δέκα χιλιοστά νερού της βροχής σε  οροφή  δέκα μέτρων επί  δέκα μέτρων μπορεί να παράγει 1.000 λίτρα νερού για τον κήπο σας! Στην Αθήνα η μέση βροχόπτωση είναι 440 ευρώ άρα μία τέτοια ταράτσα θα συγκεντρώσει σαράντα τέσσερα κυβικά. Το νερό μπορεί να συλλέγεται μέσω υδρορροών και  να το διοχετεύουμε σε δεξαμενές, βαρέλια, ανέξοδα, απλά  χρειάζεται να βεβαιωθείτε ότι τα βαρέλια είναι κατάλληλα για τρόφιμα.
 Τι άλλο χρειαζόμαστε:
            Εγκαταστήστε μια βάνα στην έξοδο της δεξαμενής ή αν έχετε περισσότερες φτιάχνουμε ένα σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων και με μία κοινή έξοδο.  Από εκεί αν το επιτρέπει το ύψος μπορούμε να ποτίζουμε με φυσική ροή ή με μία αντλία
Στην κορυφή της δεξαμενής καλό είναι να υπάρχει μία οπή υπερχείλισης μα διάταξη ώστε να μην μολύνεται το νερό από έντομα και σκόνες. Οι σωλήνες των υδρορροών μπορούν εύκολα στις εξόδους τους με εύκαμπτες σωληνώσεις να οδηγηθούν στην δεξαμενή.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε σημαντική οικονομία στο νερό που καταναλώνουμε. Αν δεν είναι δυνατόν  να έχουμε δεξαμενή συγκέντρωσης νερού το νερό της βροχής δεν είναι για πέταμα και να το στείλουμε στα όμβρια ύδατα και σο δίκτυο των υπονόμων. Αυτό είναι μία εύκολη λύση  για τους μηχανικούς αλλά σπατάλη πόρων. Το νερό της βροχής μπορούμε να το ρίξουμε  στο πηγάδι  ή στην γεώτρηση ή ακόμα και απορροφητικό βόθρο αν διαθέτουμε . Έτσι εμπλουτίζουμε  τον υδροφόρο ορίζοντα και βελτιώνουμε το πορώδες του πηγαδιού μας οπότε το κάνουμε παραγωγικότερο.
 Λογικό είναι να ρωτήσουμε τέτοια εποχή ασχολούμαστε με το νερό? Των φρονίμων τα παιδιά  πριν πεινάσουν μαγειρεύουν………Η συλλογή τώρα γίνεται και το καλοκαίρι κατανάλωση
 Αν κατασκευάζεται τώρα το σπίτι προετοιμαστείτε και μην αφήσετε το νερό να πάει χαμένο. Σε υπάρχουσες κατασκευές εξετάστε την δυνατότητα χρήσης των υδρορροών  για την άρδευση, και κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες για τους ξηρούς μήνες . Το κόστος του νερού είναι σημαντικό και όλοι ξέρουμε ότι θα ακριβαίνει συνέχεια αφού θα γίνεται όλο και περισσότερο δύσκολο να το έχουμε.

Τάτσης Κώστας - Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου