Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Βάλτε τα στο αυτόματο


ΕΛΕΥΘΕΡΊΑΣ ΣΠΑΝΤΙΔΆΚΗ

ΤΕΥΧΟΣ - Ιούλιος 2008

Οι όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες δοκιμάζουν κάθε μέρα τις αντοχές μας και μας οδηγούν σε μια συνεχή αναζήτηση δροσιάς. Το ίδιο συμβαίνει και στα φυτά μας, που ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα από την καλοκαιρινή ζέστη και έχουν ανάγκη από αυξημένη φροντίδα και προσοχή, ακόμη και εξ αποστάσεως. Πάρτε, λοιπόν, όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην υποστούν τις συνέπειες του καύσωνα και των διακοπών σας. 

Βάλτε τα στο αυτόματο
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξασφαλίσετε στα φυτά σας αυτό το διάστημα, ιδιαίτερα αν λείψετε αρκετές ημέρες, είναι το καλό πότισμα. Το αυτόματο πότισμα θα εξασφαλίσει στα φυτά το απαραίτητο νερό. Είναι, λοιπόν, ο καιρός να εγκαταστήσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ή να συντηρήσετε το υπάρχον δίκτυο. Κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να μη διψούν τα φυτά, αλλά και να μη γίνεται σπατάλη νερού. Η εγκατάσταση του αυτόματου ποτίσματος σε ένα μπαλκόνι είναι απλή υπόθεση. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες λύσεις που θα βρείτε στην αγορά, για να ποτίζονται οι γλάστρες ή οι ζαρντινιέρες σας.
● Στο εμπόριο, θα βρείτε και άλλους τρόπους να εξασφαλίσετε υγρασία στα φυτά σας, αν δεν έχετε αυτόματο σύστημα. Στα κέντρα κήπου και στα μεγάλα καταστήματα με είδη κηπουρικής, θα βρείτε ειδικά ζελέ που απορροφούν και δεσμεύουν ποσότητα νερού τριπλάσια του όγκου τους, την οποία αποδεσμεύουν σταδιακά όταν το φυτό έχει ανάγκη. Με ένα τέτοιο υλικό, μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες των φυτών σας για τουλάχιστον 15 ημέρες. 
● Στην αγορά, κυκλοφορούν επίσης ειδικές πλαστικές σακούλες με υφασμάτινο φιτίλι που αποδεσμεύουν σταδιακά υγρασία στο φυτό ή ειδικά μπεκ που προσαρμόζονται σε μπουκάλια του 1½ λίτρου και αφήνουν μικρές ποσότητες νερού να στάξουν στο χώμα. Με αυτό τον τρόπο, τα φυτά σας θα έχουν νερό για μία εβδομάδα περίπου. Είναι μια καλή, αξιόπιστη και φθηνή λύση αν έχετε λίγες γλάστρες στο μπαλκόνι ή απλές και όχι αυτοποτιζόμενες γλάστρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
● Το πότισμα του κήπου είναι πιο περίπλοκο, καθώς εκεί μπορεί να υπάρχει και χλοοτάπητας, που χρειάζεται άλλο είδος εγκατάστασης. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να έχετε προβλέψει όλη την απαραίτητη υποδομή ποτίσματος, γιατί διαφορετικά θα έχετε αρκετά προβλήματα τις ημέρες του καύσωνα ή των διακοπών. 

Εκμεταλλευτείτε κάθε σταγόνα 
● Σκαλίστε την επιφανειακή κρούστα που δημιουργείται στο χώμα, για να απορροφάται καλύτερα το νερό.
● Τοποθετήστε στο χώμα ή στις γλάστρες των φυτών υλικά εδαφοκάλυψης, όπως ξερά φύλλα, βότσαλα, πριονίδι και φλοιό ξύλου, που καθυστερούν την εξάτμιση. Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορες διακοσμητικές επιλογές. 
● Ποτίζετε νωρίς το πρωί ή μετά τη δύση, για να έχετε καλύτερη απορρόφηση και περιορισμένη εξάτμιση.
● Τα φυτά στις γλάστρες χρειάζονται πότισμα μόνο όταν έχει στεγνώσει η επιφάνεια του χώματος. - Αφαιρέστε τα ζιζάνια, που «κλέβουν» νερό από τα φυτά.
● Μην καταβρέχετε τα φυτά που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. 
● Πλένετε (μόνο με νερό) τις βεράντες και τα μπαλκόνια τις απογευματινές ώρες, ώστε να δροσίζονται και τα φυτά. 
Μια απαραίτητη κίνηση 
Μην ξεχάσετε να αλλάξετε μπαταρία στον προγραμματιστή του αυτόματου ποτίσματος πριν φύγετε για διακοπές. Επίσης, καθαρίστε τον καλά από τα άλατα και τις σκόνες ή άλλες βρομιές. Δοκιμάστε τη λειτουργία του και, αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο καλά δουλεύει, πηγαίνετέ τον για συντήρηση και επισκευή. Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσει σωστά τις ημέρες που θα βρίσκεστε σε διακοπές και τα φυτά σας θα έχουν απόλυτη ανάγκη για νερό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου