Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Παρασκευάστε σαπούνι



(Η συνταγή από την κυρία Στέλλα –Αρφαρά Μεσσηνίας)
Για το σαπούνι χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα λαδιού (μούργα).Το λάδι είναι – ιδιαίτερα της κυρίας Στέλλας- καλό  έξτρα παρθένο και για τις ανάγκες του σπιτιού. Ακριβό  και με πολύ κόπο μαζεμένο  για να γίνει σαπουνάκι.
Τα υποβαθμισμένα λάδια τα περνάμε με ένα τούλι ώστε να κρατήσουμε  τα χοντρόκοκκα και τα υπόλοιπα τα βάζουμε στο καζάνι ίση ποσότητα νερού 
Αν βάλουμε πέντε κιλά λάδι θα ρίξουμε και 5 κιλά νερό αρχικά. Παράλληλα θα διαλύσουμε με καυστική ποτάσα-σπίρτο- σε 800-950γρ διαλυμένη σε άλλα 2λίτρα νερού  Αντί για  καυστική ποτάσα μπορούμε να βάλουμε ίση ποσότητα σόδας
Η διαδικασία είναι απλή.
1.   Το λάδι μαζί με το πρώτο νερό  μπαίνουν στο καζάνι και ζεσταίνονται  ώστε  να γίνει καυτό και αρχίζει να βράζει. Τότε η φωτιά χαμηλώνει σχεδόν εντελώς.
2.   Αρχίζουμε να ρίχνουμε την διαλυμένη ποτάσα σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνεχώς. Το μίγμα πρέπει να είναι ομοιογενές και να μην κάνει συσσωματώματα. Η ανάδευση καλύτερα να γίνεται με ξύλο ώστε να «κολλάει» πάνω το υλικό Αρχίζει να πήζει δημιουργώντας μία «πάστα»  . Το μίγμα επιπλέει στο υπόλοιπο νερό που έχει σημαντικό ρόλο στο να μην κάψει η φωτιά το λάδι.
3.   Η ποτάσα διαλύεται  μόνο σε καυτό νερό. Ρίχνεται σε πολύ μικρές ποσότητες το διάλυμα  και αργά για να μην κάψει το υλικό 
4.   Στην επιφάνεια βγαίνουν λίγα  σκούρα σπυριά από την αντίδραση του σπίρτου που απομακρύνονται. Όταν σταματήσουν και το μίγμα καθαρίζει  και «ξαστερώνει» έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει. Σηκώνουμε το ξύλο που σχεδόν στέκεται μόνο του στο καζάνι μας από την πυκνότητα του μίγματος.
5.   Αν σηκώσουμε το ξύλο το  μίγμα πλέον έχει  συνοχή και ξεκολλά. Ήρθε η ώρα που κλείνουμε την φωτιά.
Τα παλιά χρόνια που τα σκεύη δεν περίσσευαν το υλικό έμενε εκείνα πήξει μία ημέρα με το υπόλοιπο νερό από κάτω στο καζάνι και το σαπούνι απάνω .Την επόμενη ημέρα το χαράζαν με ένα μαχαίρι.
Σήμερα απλώνουμε μία λαδόκολλα και  φτιάχνουμε ένα ξύλινο τελάρο. Με μία κουτάλα γεμίζουμε  το τελάρο- καλούπι με το ζεστό σαπούνι προσέχοντας να μην παίρνουμε παρά ελάχιστο από το υποκείμενο νερό του καζανιού.
Η τέχνη αρχαία και το σαπουνάκι φτωχικό αλλά φίνο.
Αν θέλουμε να το κάνουμε και αρωματικότερο βάζουμε και λίγο αιθέριο έλαιο .Το ρίχνουμε στο τέλος λίγο πρίν να το βγαλουμε γιατι αν είναι ζεστό θα εξατμιστεί.
Σας προτείνουμε δεντρολίβανο ή λεβάντα. Προσωπικά μου αρέσει το απλό του ελαιόλαδου.

23 σχόλια:

  1. συνταγή καταπληκτική !!!!!!!!!
    Αξιοπούμε τα παλιά λάδια που δεν πρέπει έτσι και αλλιώς να χύνουμε στην αποχετευση και επιπλέον επειδή το φυσικό σαπούνι είναι δυσεύρετο, αξίζει το κόπο να το προσπαθήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης η παρασκευή σαπουνιού δεν γίνεται ποτέ καλοκαίρι λόγω της ζέστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγω με την ψυχρη μεθοδο,φτιαχνω σαπουνια χειμωνα -καλοκαιρι. :)

      Διαγραφή
  3. Ασφαλώς με την παρασκευή σαπουνιού αξιοποιούμε τα λάδια μας αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν το παρασκευάζουμε.Ως σχόλιο στο στάδιο 3 της διαδικασίας, δεν προσθετουμε ποτέ καυτο νερό στην ποτάσα! Είναι ήδη εξώθερμη η αντίδραση ποτάσας - νερού και με την προσθήκη καυτού νερού(επιπλέον ενέργειας) υπάρχει κίνδυνος εκτίναξης σταγονιδίων ποτάσας.
    Σαπούνι ,επίσης, παρασκευάζεται και με τηγανισμένο ελαιόλαδο. Επισης υπαρχει και η κρυα μέθοδος παρασκευής σαπουνιου (όχι τόσο χρονοβόρα καιμε λιγότερο κόστος διότι δεν χρειαζεται ζέσταμα).Για απλή ενημέρωση αναφέρω ότι η ποτάσα είναι το καυστικό καλιο (ΚΟΗ-potasium hydroxide))(δίνει πιο μαλακά σαπούνια) ενώ η καυστική σόδα (ΝαΟΗ) είναι το καυστικό νατριο.

    Χημικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΩΣΤΗ.
    ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
    ΚΕΔ,ΛΑΡΙΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδω στο Α. Ορος κανουμε πολυ πιο απλα σαπουνι με την ψυχρή μεθοδο με αναλογία καυστική σόδα/νερό/λαδι: 1/3/6. ζεσταινουμε πολύ λίγο το λαδι, το νερό ειναι απο πυκτό (τσάι ρήγανης και χαμομηλιου). Ρίχνουμε τη σόδα στο νερό και αφου βρασει καλα ριχνουμε σιγα σιγα το λαδι και ανακατωνουμε. Εάν ψυξουμε με νερο εξωτερικα το δοχειο μας θα πηξει πιο γρηγορα το μειγμα... την κεμα αυτη την ριχνουμε σε μπολ και μετα απο 5 ωρες (που εχει πηξει) το κοβουμε. και σε 2 μηνες το χρησημοποιουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το σαπούνι που θέλουμε για το μπάνιο μας καλό είναι να έχει ph κοντά στο ουδέτερο (7), αλλιώς είναι ερεθιστικό για το δέρμα και ξηραίνει την επιδερμίδα. Για να γίνει αυτό δεν πρέπει να σαπωνοποιηθεί όλο το λάδι που θα βάλουμε. Ενα μικρό μέρος πρέπει να μείνει ασαπωνοποίητο. Μην ανησυχείτε δεν φαίνεται καθόλου σαν λαδίλα. Αυτό ονομάζεται υπερλίπανση. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Για να σαπωνοποιήσεις πλήρως 1 κιλό λάδι απαιτούνται 135 γρ. καυστική σόδα. Μειώνεις κατά 5% την καυστική σόδα για να πετύχεις την υπερλίπανση κι έτσι αντί για 135γρ. θα χρησιμοποιήσεις 128. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις ένα σαπουνάκι που καθαρίζει τέλεια και ταυτόχρονα ενυδατώνει την επιδερμίδα. Όλα τα παραπάνω γράφονται για την ψυχρή μέθοδο, στη θερμή είναι λίγο διαφορετικά μιας και τα περισσευούμενα υλικά μένουν μέσα στο νερό που κάθεται στον πάτο.
    Στο σαπούνι για τα ρούχα δεν σε νοιάζει η υπερλίπανση.
    Στο σπίτι μου πλέον χρησιμοποιώ μόνο δικά μου σαπούνια.

    Δέσπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσπάθησα να φτιάξω σαπούνι με τη θερμή μέθοδο από μούργα και μου έκοψε. Ξέρει κανείς τι πρέπει να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν το βαλεις παλι πανω στο ματι της κουζινας σε χαμηλη φωτια θα αρχισει να δενει παλι θελει ομως υπομονη και ανακατεμα θα φτασει σε καποιο σημειο να ειναι σαν μαστιχα και να ξεκολαει απο την κατσαρολα (θελει 2 ωρες σχεδον βρασημο στα 5 κιλα περιπου αρχικο λαδι)το κατεβαζεις απο την φωτια και του ριχνεις οτι αρωμα βοτανα ακομα και λιγο ελαιολαδο θα το παρει το βαζεις σε καλουπια ντυμενα με λαδοκολλα δεν θα ειναι χυλος το μιγμα και μην προσπαθησεις στο πανω μερος να το στρωσεις γιατι δεν θα τα καταφερεις οταν το κοψεις σε κοματια δεν θα φαινεται δε 5-6 ωρες το βγαζεις εχει παγωσει το αφηνεις να στεγνωσει για 5 μερες και ακου το καλυτερο μπορεις να το χρησημοποιησεις καταπληκτικο ετσι!!!και αυτο γιατι το νατριο αντιδρα οσο ειναι στην φωτια(χαμηλη)και εξατμιζεται αν εχεις πεχαμετρο μπορεις να το μετρησεις ελπιζω να σε βοηθησα

      Διαγραφή
  8. Ua επικοινωνησουμε με την κα Στελλα ...και θα εχω νεα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. προσπαθω εδω και καιρο να βρω μεσα απο διαφορες συνταγες ψυχρες-ζεστες μια σταθερη αναλογια ελαιολαδου και καυστκης λαμβανομενης υποψιν της υπερλιπανσης αλλα μάταια. αναλογια λαδι καυστικη κυμαινεται από 6,8 εως 8.τελικα τν επιπλεον καυστικη την αφαιρει ο χρονος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε τι σκεύος γίνεται η παρασκευή σας παρακαλώ; Ανακατεύουμε για πόση ώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. λεπτομερης παρασκευη σαπουνιου εδώ:

    http://www.youtube.com/watch?v=S0jYs6colrY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στις παραδοσιακές παρασκευές χρησιμοποιούν χαλκώματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάρα πολύ καλό στις εποχές που ζούμε μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Mπορούμε και πιο ευκολα ακόμα να παρασκευάσουμε σαπούνι.
    Σ' ένα μεγάλο δοχείο του λαδιού ή του τυριού με εντελώς ανοιχτό το πάνω μέρος του, τοποθετούμε τις αναλογίες λαδιού, νερού, και καυστικής σόδας(Δεν τις θυμάμαι τώρα), νομίζω ότι αντιστοιχούν με τις προαναφερόμενες. Ανακατεύουμε δυνατά όπως είναι κρύα όλα τα υλικά με το "ΜΙΞΕΡ" που ανακατεύουμε την κόλλα για τα πλακάκια. Τα υλικά πήζουν και τα βάζουμε σε μία ψαροκασέλλα, αφού την στρώσουμε με μία εφημερίδα. Την επόμενη μέρα όταν θα έχει στερεοποιηθεί το υλικό το κόβουμε σε πλάκες σαπουνιού.
    Εγώ θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει άλλος τρόπος παρασκευής σαπουνιού χωρίς να βάζουμε καυστική σόδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια σας. Μετά από αρκετή μελέτη στο Internet, αλλά και από τα αποτελέσματα ενός διαγωνισμού που έγινε μεταξύ σχολείων από το ΕΚΦΕ Χανίων και αρκετούς πειραματισμούς προτείνω τα παρακάτω:
    Συμφωνώ με τον αναγνώστη για την υπερλίπανση και για σαπούνι με ψυχρή μέθοδο προτείνω:
    170γρ καυστική σόδα, 450γρ νερό και 1,5 λίτρα λάδι.
    Δεδομένου ότι το σημαντικότερο στη σαπωνοποίηση είναι η αναλογία λαδιού/σόδας από μετρήσεις του Χημείου αναλογία μικρότερη από 15% δεν αφήνει υπόλειμμα σόδας, αναλογία 16,67% αφήνει μικρά υπολλείμματα ενώ ποσοστό πάνω από 16,98% θεωρείται επικίνδυνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπολογιστης υλικων για τα σαπουνια σας,εδω ...
    http://thesoapcalculator.com/pages/SoapCalculator.aspx?lang=el
    Συμφωνα μ αυτον,φτιαχνω τα σαπουνια μου,με την ψυχρη μεθοδο.
    Τα χρησιμοποιω μετα απο 1 1/2 μηνα,ακομη και στην σχεδον 2χρονη κορη μου !
    Φτιαξτε σαπουνια ! Οτι πιο υγειινο για την επιδερμιδα σας και του μωρου σας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. teleia i soda me to ladi k to nero..

    ΑπάντησηΔιαγραφή