Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Οι αθάνατοι και ο ρυγχοφόρος







Οι αθάνατοι έχουν και αυτοί το ρυγχοφόρο τους!!
Εκτός από τα φοινικοειδή έχουμε πλέον προσβολή από Scyphophoruw aucapuntatus (οκογένεια curculionidae).
Οι αγκάβες ή αθάνατοι είναι φυτά της αμερικανικής ηπείρου, όπως και οι εχθροί τους. Στην Ευρώπη εισήχθει με φυτά Yucca (Ολλανδία) το 1980. Προσβάλλει και άλλα φυτά όπως Beaucarnea το 2000 σε αγκάβες στην Σικελία το 2007. Προσβάλλει εκτός από τα παραπάνω και Δράκαινες (Dracoeu).
Το έντομο έχει ακμαίο μάυρο 1-1,5 εκ. και η λάβρα του φτάνει τα 1,8εκ. Ο κύκλος κρατάει 50-90 ημέρες.
Το πρόβλημα υπάρχει στην Μύκονο (το βρήκε ο συνάδελφος Θ. Αντεμισάρης) και έχει παρουσιαστεί και στη Βουλιαγμένη.
Καταπολέμηση για να σώσουμε τα φυτά μας?
 : Rhynchophorus ferrugineus και προνυμφες Scyphophorus acupunctatus
 σε αθανατο(φωτογραφία Σταύρος Αποστόλου Λυκαβηττός)
Scyphophorus acupunctatus ( Αgave weevil
Στην ENTOMOLOGIA HELLENICA 19 (2010): 39-41 αναφέρει : " Το έντομο Scyphophorus acupunctatus ( συνώνυμα: S. interstitialis, S. anthracinus, S. Robustior, Rhynchophorus asperulus ) ( Coleoptera: Curculionidae) βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Μάιο του 2010 σε καλλωπιστικά φυτά αγάβης σε κήπο ξενοδοχείου στη Βουλιαγμένη Αττικής.
         Το είδος ταυτοποιήθηκε σύμφωνα με την κλείδα της Vaurie (1971). To S. acupunctatus κατάγεται από τη Νεαρκτική Ζώνη (ΗΠΑ, Μεξικό, νήσοι Καϋμάν, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Ολλανδικές Αντίλλες, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Αϊτή, Ονδούρα, Τζαμάικα, Νιαράγουα, Παρθένες νήσοι, Μπελίζε, Βραζιλία, Κολομβία, Βενεζουέλα ) 
        Έχει καταγραφεί επίσης στην Ασία ( Ινδονησία, Σαουδική Αραβία), την Αφρική ( Κένυα, Νότια Αφρική, Τανζανία ) και την Ωκεανία (Αυστραλία). Στην Ευρώπη έχει καταγραφεί στην Ολλανδία σε εισαγόμενα καλλωπιστικά ( επί Beaucarnea, Dasylirion και Yucca ) , στην Ιταλία (στη Λομβαρδία επί Beaucarnea recurvata και στη Σικελία επί Agave americana) και στη Γαλλία ( στο Saint Tropez επί A. americana )             
     .To S. acupunctatus έχει καταγραφεί να προσβάλλει είδη Agave ( όπως A. sisalana, A. fourcroydes, A. tequilana, A. americana ) , Beaucarnea recurvata, Dasylirion longissimum, Dracaena draco, Furcraea foetida, είδη Yucca (όπως Y. aloifolia, Y. elephantipes, Y. glauca) καθώς και το Polianthes tuberosa. Τα ακμαία του S. acupunctatus έχουν χρώμα μελανό και μήκος 9-15 mm ενώ η πλήρως ανεπτυγμένη προνύμφη κρεμώδες λευκό χρώμα και μήκος έως 18 mm. Η νύμφωση λαμβάνει χώρα σε βομβύκιο κατάσκευασμένο από τις ίνες του φυτού που προσβάλλει.
        Ο βιολογικός κύκλος του εντόμου διαρκεί 50-90 ημέρες. Η προσβολή από το S. acupunctatus μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο το φυτό-ξενιστή, κυρίως λόγω της τροφικής δράσης των προνυμφών που ορύσσουν στοές προς το εσωτερικό της στεφάνης του φυτού (καρδιά). Η προσβολή από τα ακμαία περιορίζεται στα νεαρά φύλλα "
(φωτογραφία Σταύρος Αποστόλου )

Καταπολέμηση 
Τα ίδια με το ρυγχοφόρο. Προτιμούμε τους νηματώδεις διότι http://biokipos.blogspot.com/2010/08/rferrugineus.html

5 σχόλια:

  1. ειναι το γνωστο σκουλικι που είχαν οι παλιές τεκίλε μέσα!! κατι ξεραν οι Μεξικάνοι!! μονο έτσι μεθάει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.straightdope.com/columns/read/1334/why-is-there-a-worm-in-bottles-of-tequila/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σας. Πως μπορώ να έρθω σε επικοινωνία με τον αρθρογράφο? Πρόκειται για επιστημονική εργασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή