Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΡΑΦΑΤΜΕ ΚΑΙ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΕΣ

www.topiodomi.gr



Το τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι χλοοτάπητες προσβάλλονται από την καραφατμέ.
Αυτό συμβαίνει σε όλους ανεξάρτητα αν είναι αθλητικός, καλλωπιστικός, δημοτικός ή ιδιωτικός, κακώς υποβαθμισμένος ή εξαιρετικής κατάστασης. Το έντομο απλά βλέπει το γεύμα και εγκαθίσταται.
Ο χλοοτάπητας έχει ένα σημαντικό κόστος εγκατάστασης και κατανάλωση εργασίας και πόρων, νερού, λιπάσματος, για τη διατήρηση του και οφείλουμε να τον προστατέψουμε.
Ενώ τα υπόλοιπα προβλήματα όπως ξήρανση, μυκητολογικά κτλ. οφείλονται κατά κύριο λόγο στον κακό σχεδιασμό ή συντήρηση και με κατάλληλους χειρισμούς τα ξεπερνάμε ή τα προβλέπουμε.
Τα προβλήματα με τα έντομα είναι ανεξάρτητα από τους χειρισμούς που έχουμε κάνει. Τα έντομα , κυρίως του είδους Agrostis  ή   Limandria  κα. προσβάλουν το υπέργειο και το ριζικό τμήμα των φυτών μας ανάλογα.
Ο χλοοτάπητας κιτρινίζει  σε σημείο και ο αποχρωματισμός γίνεται ταχύτατα με διπλασιασμό - τριπλασιασμό ανά ημέρα. Μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να καταστραφεί ένα γήπεδο!!!
Πως όμως καταλαβαίνουμε ότι η καταστροφή οφείλεται σε έντομα;
Ελέγχουμε με ένα φτυαράκι την ύπαρξη λάβρων, παρατηρούμε τυχών αύξηση των βραδινών πτήσεων των εντόμων ή συχνά και πολλά που τρώνε στον κήπο μας τον χλοοτάπητα.

Πως μπορούμε να τα καταπολεμήσουμε;
·         Με εντομοκτόνα χημικά.
   Συνήθως τις απογευματινές, βραδινές ώρες κάνουμε το ψεκασμό και προφανώς έχει κλειστεί το αυτόματο πότισμα. Ανάλογα την ουσία που χρησιμοποιούμε έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα.
     Άμεσα η καραφατμέ σταματά τη δράση της και πιθανόν να κάνουμε και ένα δεύτερο μέσα στις επόμενες ημέρες. Μειονέκτημα είναι ότι η εφαρμογή δεν μπορεί να γίνεται προληπτικά αλλά αφού θα υπάρξει ζημιά στον χλοοτάπητα.
·         Με χρήση εντομοπαθογόνων νηματωδών .
Είναι μικροί σκώληκες, που ζούνε στο έδαφος. Καταστρέφουν συγκεκριμένα έντομα χωρίς να έχουν καμία επίπτωση  στα φυτά, τα ζώα, τα πτηνά και τον άνθρωπο. Εισάγονται μέσα στο έντομο και με τα συμβιωτικά βακτήρια, προκαλούν ταχύτατα τον θάνατο τους. Εκεί οι νηματώδεις αναπαράγονται σε τεράστιους αριθμούς και συνεχίζουν για νέα έντομα.

      Είναι βιολογική η καταπολέμηση και είναι πολύ απλή η εφαρμογή τους.
Οι νηματώδεις μπορούν να ζήσουν στο έδαφος 1-2 μήνες και η διάρκεια τους εξαρτάται από το έδαφος, την υγρασία,  την ύπαρξη ξενιστών εντόμων. Εφαρμόζουμε τους νηματώδεις από τον Μάιο εώς το Φθινόπωρο, ανάλογα τις κλιματικές συνθήκες, οπότε αναμένουμε την προσβολή.

Ο αποδεκατισμός είναι εντυπωσιακός και έχει άμεσα αποτελέσματα. Κατά τη γνώμη μου μπορούμε να εγκαθιστούμε τους εντομοπαθογόνους νηματώδεις  στην αρχή της περιόδου που τα έντομα κάνουν τη ζημιά , Μάιο – Ιούνιο, ώστε όλο το καλοκαίρι να έχουμε κάλυψη από τα φυτοφάγα έντομα που συνήθως τα αποκαλούν Καραφατμέ. Σε γήπεδα μπορούμε να κάνουμε και την εφαρμογή.

Αν το χλοοτάπητα το παρακολουθεί κάποιος ειδικός μπορεί να τοποθετήσει παγίδες και να παρακολουθεί τον πληθυσμό των εντόμων και αν υπάρχει πρόβλημα να επεμβαίνει.
Η μέθοδος είναι όπως προαναφέραμε βιολογική και δημιουργεί μια σταθερή κατάσταση, όπου διατηρούμε όχι μόνο τον χλοοτάπητα μας αλλά και το περιβάλλον.

Η εφαρμογή των εντομοπαθογόνων νηματωδών  είναι απλή με ψεκασμό ( χωρίς φίλτρο ) ή ποτιστήρι ή και με σύστημα υδρολίπανσης όπου υπάρχει.

Δοκιμάστε βιολογικά και θα βγείτε οικονομικά και περιβαλλοντικά κερδισμένοι ενώ εμείς θα είμαστε απόλυτα ασφαλείς κατά την εφαρμογή και τη χρήση τους.


1 σχόλιο:

  1. Φίλοι κηποτέχνες,

    Προσθέτω και εγώ την εμπειρία μου

    · Η Καράφα ( κατά τους κηπουρούς της εποχής ) εμφανίζεται στον άγνωστο ακόμη χλοοτάπητα περίπου το 64-65 στο Γκόλφ Γλυφάδας

    · Σταθεροποιείται η εμφάνιση της πρώτης γενιάς γύρω στις 20/4 με ανιχνευτές τις σφήκες και τον σκαντζόχοιρο που έψαχνε στα γκρινς για τροφή. Είχαμε εντοπίσει το πρόβλημα και ξέραμε περίπου και την ημέρα που θα αρχίζαμε ψεκασμό.

    · Ο πρώτος ψεκασμός εάν είναι επιτυχής αποτελεί και το κλειδί της επιτυχίας για το μέλλον. Τότε βέβαια η διάδοση της ήταν πολύ περιορισμένη.

    · Προσωπικά πιστεύω ότι η διάδοση συνετελέσθη όταν αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε στο έδαφος άμμο για να το ελαφρύνομε.

    · Χρησιμοποιούσαμε την τότε πανάκεια ΑΛΝΤΡΊΝΗ , απαγορευμένη προ πολλού και με σατανική σύνθεση και επίπτωση στο περιβάλλον.

    · Η συμβολή των εντομολόγων του Μπενακείου ήταν τεράστια………… Αν θυμάμαι καλά ήταν τότε και ο πατήρ Μπουχέλος στα εργαστήρια με τον οποίο είχα άριστη συνεργασία .

    · Σπανίως είχαμε δεύτερη γενιά στα μέσα Αυγούστου ( Παναγίας )

    · Έχω παρατηρήσει και Τρίτη γενιά στα τέλη Οκτωβρίου ( περιοχή Βάρης) αναλόγως συνθηκών.

    · Η εμφάνιση της ήταν άμεση και ορατή στην κοντοκουρεμένη AGROSTIS STOLONIFERA . ( Σωστή η παρατήρηση ότι πρώτα να κουρέψεις βαθιά και μετά να ψεκάσεις )

    Αυτά τα ολίγα για την ιστορία.

    Ιωάννης Σπαντιδακης
    Γεωπόνος-συγγραφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή